Hyppää sisältöön

Ilmanlaadun mittausta lisätään Kemissä – keskustassa laatua mitataan koko vuosi, tehtaille tulossa omat mittaukset

Oikean tiedon saaminen on tärkeää, sillä hajurikkiyhdisteet haisevat jo erittäin pieninä pitoisuuksina.

Esimerkiksi Metsä Fibren ympäristöluvassa edellytetään, että yhtiö rakentaa oman ilmanlaadun mittarin Kemin pohjoisiin kaupunginosiin. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Kemissä on vuoden alusta alkanut koko vuoden kestävä ilmanlaadun mittaus.

Viiden vuoden välein toteutettavassa tutkimuksessa mitattavat epäpuhtaudet ovat hajurikkiyhdisteet (TRS), typen oksidit (NO, NO2, NOx), hengitettävät hiukkaset (PM10) ja pienhiukkaset (PM2.5).

Lisäksi kerätään tietoa tuulen suunnasta ja nopeudesta, ulkoilman lämpötilasta, suhteellisesta kosteudesta ja ilmanpaineesta.

Mittauspiste sijaitsee Kemin keskustassa Kirkkopuistokadulla.

Mittaustuloksia voi seurata reaaliajassa Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatuportaalissa (siirryt toiseen palveluun).

Kuntia sitoo asetus – tehtaita ympäristöluvat

Kuntien on osallistuttava tutkimukseen valtioneuvoston asetuksen perusteella. Teollisuuslaitoksia tähän velvoittavat ympäristöluvat.

Mittauksen rahoittavat Kemin kaupunki, Kemin Energia ja Vesi, Kemin Satama sekä Stora Enso, Metsä Fibre, Veitsiluodon tehdasalueella toimiva Omya ja Outokummun Kemin kaivos.

Edellisen kerran vastaava mittaus on tehty vuosien 2013 ja 2014 aikana.

– Vuonna 2013 hajurikkiyhdisteet ylittivät sallitun pitoisuuden kolmena päivänä huhtikuussa, kertoo Kemin ympäristöpäällikkö Risto Pöykiö.

Viiden vuoden määräajasta säädettiin vuonna 2017.

Tehtaiden mitattava hajurikkiä koko ajan

Pöykiö kertoo, että edellisen lisäksi sekä Metsä Fibreä että Stora Ensoa velvoitetaan ympäristöluvissa mittaamaan hajurikkiyhdisteitä koko ajan.

– Metsä Fibren on laitettava oma mittari pohjoisiin kaupunginosiin. Stora Enson on mitattava pitoisuuksia kaupungin eteläpuolella Peurasaaren, Nällin ja Haukkarin suunnalla, Pöykiö kertoo.

Pöykiö pitää tärkeänä sitä, että mittauksilla saadaan oletusten tilalle oikeaa tietoa.

– Hajurikkiyhdisteet haisevat jo erittäin pienissä pitoisuuksissa, vaikka tilanne ei olisi haitallinen. Kun saadaan tietoa, niin faktaa on tarjolla esimerkiksi matkailuyrityksille, Pöykiö toteaa.

Pöykiön mukaan sekä Stora Enso että Metsä Fibre ovat valittaneet ympäristöluvistaan.

Suosittelemme sinulle