Hyppää sisältöön

Selvitykset Hattulan rakennusluvista käsittelyyn ensi viikolla – kuntalaisille tulossa iso lasku

Hattulan kunnanhallitus käsittelee maanantaina selvityksiä lopputarkastusta vailla olevista rakennusluvista. Kuntalaisille selvitykset tulevat kalliiksi.

Hattulan kunta selvittää, miksi kunnassa on paljon keskeneräisiä rakennuslupia. Kaksi viranhaltijaa on hyllytettynä selvityksen ajan. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hattulan kunta on tilannut rakennusvalvontaan ja rakennuttamispalveluihin keskittyneeltä Tornando Oy:ltä kartoituksen Hattulan rakennuslupatilanteesta.

Sen lisäksi tarkastuslautakunta päätti viime viikolla tilata rakennuslupiin liittyvän laajennetun tilintarkastuksen kunnan tilintarkastukset tekevältä BDO Oy:ltä. Selvitykset on tarkoitus saada maanantaina pidettävään kunnanhallituksen ylimääräiseen kokoukseen.

Hattulan kunta pidätti joulukuun puolivälissä rakennustarkastaja Jorma Immosen ja teknisen johtajan Juha Prittisen viroistaan selvittääkseen, miksi Hattulassa on paljon rakennuslupia, joissa rakentamisen lopputarkastusta ei ole tehty.

Poliisille ei ole tehty tutkintapyyntöä

Kunnanhallitus katsoi yksimielisesti, että viranhaltijoiden voidaan todennäköisin perustein epäillä syyllistyneen virantoimituksessa virkarikokseen tai muutoin menetelleen siinä velvollisuuksiensa vastaisesti. Vs. kunnanjohtaja Pekka Järvi kertoi Ylelle keskiviikkona, ettei poliisille ole tehty virkarikosepäilyistä tutkintapyyntöä.

Järvi korosti jo joulukuussa kunnan nettisivuilla, ettei kunnanhallituksen päätöksessä syytetä ketään, vaan asia tutkitaan. Ylelle tänään lähettämässään viestissä Järvi toivoo, että meneillään oleva tarkastus tuo selkeyttä koko tilanteeseen.

Kunnanhallitus päätti rakennustarkastajan ja teknisen johtajan virasta pidättämisistä Järven muuttaman päätösesityksen mukaisesti, ilman viranhaltijoiden kuulemista, ja se alkoi heti. Perusteena kuulematta jättämiselle oli, että kyseessä on väliaikainen virasta pidättäminen.

Kunta paikkaa rivejään

Rakennustarkastajan tehtävistä vastaa tällä hetkellä valvontainsinööri Alpo Jokela, joka on aiemminkin sijaistanut rakennustarkastajaa tämän lomien aikana.

Hattulan kunnan johtoryhmä katsoi maanantaina, että tältä osin rintamaa on laajennettava. Se antoi ohjeen, että seuraavassa viranomaisjaoston kokouksessa rakennustarkastajan oikeudet tulee myöntää myös vs. rakennuttajapäällikkö Mika Huuhtaselle.

Viranomaisjaoston puheenjohtaja Teemu Salvisto (kesk.) totesi tiistaina Ylelle, että hän ei ole tietoinen tästä esityksestä.

Maankäyttö- ja rakennuslainsäädännön asiantuntija, Aalto-yliopiston professori Ari Ekroos katsoo, että rakennusvalvontaviranomaisella tulee olla käytössään riittävät resurssit. Hän pitää kuitenkin johtoryhmän esitystä pitkälle menevänä ohjeistuksena, sillä Hattulan hallintosäännön mukaan viranomaisjaosto päättää itse toimivaltansa siirrosta edelleen alaiselleen viranhaltijalle.

Maankäytön asiantuntijaksi Hattula palkkasi Hämeen liitosta eläkkeelle jääneen suunnittelujohtaja Heikki Pusan. Hän aloitti tehtävässään jo 5. tammikuuta ja hänen määräaikainen sopimuksensa jatkuu kesäkuun loppuun saakka.

Selvitys tulee kalliiksi hattulalaisille

Hattulan kunnanhallituksen ajama selvitys rakennusluvista on tulossa kalliiksi Hattulan veronmaksajille. Pelkästään konsultilla teetetty rakennustilanteen kartoitus maksaa yli 18 000 euroa.

Kustannuksia lisää laajennetun tilintarkastuksen teettäminen ja Heikki Pusan palkkaaminen kaavoitustehtäviin. Samaan aikaan myös hyllytetyille viranhaltijoille maksetaan palkkaa.

Kunnanhallituksen joulukuisen päätöksen mukaan kahden viranhaltijan virkasuhteesta päätetään rakennuslupiin liittyvän selvityksen valmistuttua.

Lue lisää:
Pienen kunnan päätöksenteko luisui kriisiin – Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtajaa syytetään omavaltaisuudesta, viranhaltijat pakenevat

Suosittelemme sinulle