Hyppää sisältöön

Vuoden nuori taiteilija Joel Slotte kapinoi teoksillaan ja tarjoilee niillä aisticocktaileja

Slotten kosketus kuvataiteeseen syntyi jo pikkupoikana. Tunnustus jaetaan tänä vuonna 37. kerran.

Joel Slotte
Maustetyttöjen marraskuussa julkaistun Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä -albumin kansitaide on vuoden nuoren taiteilijan Joel Slotten kädenjälkeä. Hän loi kansitaiteet myös yhtyeen singlejulkaisulle Ne tulivat isäni maalle/Tee se itse.
Aleksi Mäkelä

Kuva- ja veistostaidetta tekevä 33-vuotias Joel Slotte palkittiin Vuoden nuorena taiteilijana 2021.

Kokkolasta lähtöisin oleva, nyt Helsingissä asuva ja työskentelevä Slotte on otettu saamastaan kunniasta.

– Tämä tuntuu todella isolta ja tärkeältä. Palkinto on ehkä suurin, jonka tässä vaiheessa uraa voi saada.

Hän painottaa, että kehittyminen taiteilijana jatkuu edelleen. Luovan tekijän toimea leimaa Slotten mukaan ylipäätään jatkuva keskeneräisyyden tila.

– Myös kapina omaa tekemistä kohtaan jatkuu. Jos koen, että teoksiani rakastetaan, haluankin silloin alkaa tekemään jotain muuta ja uutta.

Joel Slotte
Joel Slotte ja viime vuonna valmistunut maalaus “Sormiennuolija”. Teoksen maalaamiseen kului aikaa noin puolitoista kuukautta. Inspiraation siihen Slotte sai syreenihillon ja veren makujen yhteneväisyydestä. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Slotte saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa sekä Vaasan kaupungin museoihin kuuluvassa Tikanojan taidekodissa. Slotte on järjestyksessä 37. Vuoden nuori taiteilija.

Tyyli kypsyy kokemuksella

Piirtäminen on ollut mieluista tekemistä Slottelle jo pienestä pitäen. Hän määrittelee taiteilijan polkunsa alkaneen käytännössä jo lapsuudenkodin lattialta.

– Kouluttauduin lasten ja nuorten kuvataidekoulussa sekä Pohjoismaisessa taidekoulussa Kokkolassa. Sen jälkeen siirryin opiskelemaan Taideyliopiston kuvataideakatemiassa.

Lukemattomat takana olevat työtunnit näkyvät Slotten öljymaalauksissa. Ne ovat värikkäitä ja lukuisilla taitavasti tehdyillä yksityiskohdilla viimeisteltyjä.

Joel slotte
“Aisticocktailit” ovat tärkeä nyanssi Slotten maalauksissa. Hän haluaa teostensa välittävän katsojilleen tuntemuksia kosketuksesta, hajuista ja mauista sen lisäksi, että maalaukset toimivat silmänruokana. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Taiteilija itse painottaa pitävänsä siitä, että maalaamiseen kuluu paljon aikaa.

– Jumittaminen yksityiskohtien kanssa on juuri sellainen juttu, joka tuo teoksiin värikkään maailman.

Teosten värikäs maailma on myös huomioitu maailmalla, sillä Slotten maalauksia on ollut näytillä Ruotsissa ja Tanskassa saakka. Suomesta niitä löytyy Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin taidemuseon, Pro Artibus Säätiön ja Kuvataideakatemian kokoelmista.

Slotte uskoo, että taiteilijan henkilökohtainen tyyli elää koko tämän uran ajan. Esimerkiksi jo opiskeluaikoinaan hän piirsi tietyn näköisiä hahmoja, mutta alkoi maalaamaan niitä vasta valmistumisensa jälkeen.

– Hahmot ovat terävöityneet ja se tyyli, jota haen, on tullut tarkemmaksi. Tulen jatkossa reagoimaan myös siihen, mitä muussa taiteessa ja maailmalla tapahtuu.

Esikuvina menneisyyden ja nykyajan tekijöitä

Hugo Simberg sekä saksalaiset uusasiallisuuden tyylisuuntaa edustaneet Otto Dix ja George Grosz. Nämä 1900-luvun ensimmäisellä puolikkaalla mainetta keränneet taidemaalarit Slotte nimeää merkittävimmiksi esikuvikseen.

– Koitan pysyä kärryillä myös nykytaiteesta. Monet tämän hetken tekijätkin vaikuttavat minuun paljon. Brittiläinen taidemaalari Anj Smith on tehnyt minuun todella suuren vaikutuksen.

Aloittaessaan uutta teosta Slottea viehättää enemmän epätäydellisyys kuin ajatus täydellisestä maalauksesta.

– Annan välillä sattuman kuljettaa tekemistä. On hyvä lähteä seuraamaan mielenkiintoista ideaa, joka tulee mieleen maalatessa.

Joel sloten teokset
Kuva: Jani Aarnio / Yle

Lähes koko elämän ajan läsnä ollut suhde taiteeseen näkyy tunnepitoisessa yhteydessä, joka Slottella on teoksiinsa.

Hänelle taidemaalarina toimiminen ei edusta liukuhihnatyötä.

– Teoksia myytäessä on usein haikea olo. Kiukuttelin kerran gallerian työntekijälle siitä, että viimeinenkin teos myytiin. Olisin halunnut pitää sen itselläni. Suhteeni teoksiin on hyvin henkilökohtainen.

Osasyynä intiimiin suhtautumiseen on se, että Slotten maalausten henkilöt esittävät usein häntä itseään tai taiteilijan lähipiiriin kuuluvia ihmisiä.

Vuoden nuori taiteilija uskoo saavansa kesän nimikkonäyttelyyn mennessä valmiiksi lähemmäs kymmenkunta uutta teosta.

– Työhuoneessani on nyt tekeillä uusia, isoja teoksia. Osa on odottamassa valmistumista ja osa aktiivisesti työn alla.

Joel Slotte
Kuva: Jani Aarnio / Yle

Tunnustus jaettu vuodesta 1984

Palkinnon päämäärä on tukea alle 35-vuotiaita suomalaisia taiteilijoita, joiden teokset kiinnostavat myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Tuoreen voittajan valitsijana toimi asiantuntijatyöryhmä, jonka muodostivat Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju (pj) ja näyttelypäällikkö Tapani Pennanen, Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Leevi Haapala, Finnish Art Agencyn taidekuraattori Laura Köönikkä, Tampereen taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Anna Hyrkkänen, Tampereen taideyhdistyksen edustaja Joni Lehtimäki sekä Suomen Taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Katariina Salmijärvi.

Vuoden nuori taiteilija -tunnustus sai alkunsa vuonna 1984. Perinteen aloitti Tampereen nuorkauppakamari.

Viime vuoden nuorena taiteilijana palkittiin valokuvataiteilija Aapo Huhta.

Joel Slotten teoksia nähtävillä näyttelyssä Emerging 15.4 – .9.5. Helsingissä Galerie Anhavassa ja Tampereen taidemuseossa Vuoden nuori taiteilija 2021 – Joel Slotte -näyttelyssä, joka aukeaa kesäkuussa.

Suosittelemme sinulle