Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kiskobussi syttyi tuleen törmäyksessä – onnettomuustutkinta paljasti useita yleisiä puutteita: "Onneksi ei käynyt pahemmin"

Onnettomuustutkintakeskus puuttui taas vartioimattomien tasoristeysten turvallisuuteen.

Onnettomuuspaikkaa raivataan Kitusuon ylikäytävällä.
Kiskobussi syttyi tuleen Mänttä-Vilppulassa toukokuussa. Arkistokuva. Kuva: Jesse Jyrälä
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Onnettomuustutkintakeskus on saanut valmiiksi tutkinnan Mänttä-Vilppulan tasoristeyksessä toukokuussa sattuneesta onnettomuudesta.

Traktorin ja kylvölannoittimen ajoneuvoyhdistelmä törmäsi kiskobussin kylkeen Kulmalan tasoristeyksessä, jossa ei ollut varoituslaitteita.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan näkyvyys tasoristeystä lähestyttäessä oli sellainen, ettei veturinkuljettaja nähnyt traktoria riittävän aikaisin. Traktorin kuljettaja oli puolestaan Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan väsynyt ja rutinoitunut.

Lisäksi traktorin ohjaamossa oli katveita ja heijastumia. Nämä kaikki johtivat siihen, ettei traktorin kuljettaja pysähtynyt ennen tasoristeystä.

Kiskobussilla oli nopeutta sata kilometriä tunnissa. Törmäyksen seurauksena kiskobussin polttoainesäiliö repesi ja kiskobussi syttyi palamaan. Traktorinkuljettaja sai törmäyksessä lieviä vammoja, mutta muilta henkilövahingoilta vältyttiin.

Sekä kiskobussi että traktori vaurioituivat pahoin törmäyksessä. Onnettomuudesta aiheutui myös ympäristövahinkoja.

– Olemme useaan otteeseen puuttuneet varoituslaitteettomien tasoristeysten turvallisuuteen. Tämäkin onnettomuus osoitti niihin liittyvät vaarat. Tasoristeyksen tuttuus ja junan nopeus liitettynä noihin muihin tekijöihin, johtivat siihen, että onnettomuutta ei enää voitu välttää. Onneksi ei käynyt pahemmin, Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi sanoo.

Paikantamisessa ongelmia

Tutkinnanjohtaja Esko Värttiö sanoo, että onneksi veturinkuljettaja oli onnettomuustilanteessa toimintakykyinen ja matkustajia vähän, joten evakuointi onnistui hyvin.

Tutkinnassa kuitenkin selvisi, että paikantamisessa oli ongelmia.

– Jos hätäpuhelu olisi soitettu 112 Suomi -sovellusta käyttäen – mitä nyt ei tehty - tapahtumapaikan määrittäminen olisi onnistunut heti, eikä viivettä olisi syntynyt.

Onnettomuustutkintakeskus päätyi tutkinnan seurauksena johtopäätöksissään myös siihen, että matkustajien omatoimista pelastautumista tukevat ohjeet ja laitteet ovat puutteellisia.

Lisäksi Onnettomuustutkintakeskus puuttuu dieselmoottorijunien kriittisten laitteiden sijoitteluun ja suojaukseen, joissa ei nyt ole huomioitu sivutörmäyksen aiheuttamaa riskiä riittävästi.

Lue lisää:

Asiantuntija: kolme tasoristeysonnettomuutta Pirkanmaalla lyhyessä ajassa on sattumaa – Orivedellä aiotaan poistaa kaksi tasoristeystä

Kiskobussi syttyi tuleen tasoristeysonnettomuudessa traktorin kanssa Mänttä-Vilppulassa

Suosittelemme