Hyppää sisältöön

Omaisten surulliset tarinat kertovat vanhusten voinnin romahtamisesta koronaeristyksessä, sanoo tutkija: "Ihmiset suojellaan kuoliaiksi"

Hoivakotien eristäminen heikensi vanhusten kuntoa ja aiheutti huolta läheisille.

Omaiset eivät viime keväänä päässeet tapaamaan iäkkäitä läheisiään kasvotusten. Arkistokuva. Kuva: Johanna Manu / Yle
Minna Heikura

Hoivakotien eristäminen koronaepidemian vuoksi viime keväänä aiheutti monia ongelmia hoivakotien asukkaille ja heikensi heidän läheistensä hyvinvointia.

Asia käy ilmi tutkimuksesta, jossa aineistona oli 28 hoivakotien asukkaiden läheisiltä saatua sähköpostikirjettä eri puolilta Suomea.

Helsingin yliopiston dosentti Jari Pirhonen sanoo läheisten pelänneen, ettei hoivakodissa asuva vanhus enää muistaisi läheistään eristyksen jälkeen tai etteivät he enää edes näkisi hoivakodissa asuvaa.

– Eräs kirjoitti, että on ruvennut psyykkisesti ottamaan etäisyyttä hoivakodissa olevaan mieheensä ja työntämään tätä itsestään loitommalle suojatakseen itseään lopulliselta menetykseltä, Pirhonen kertoo.

Ajatukset eristyksestä muuttuivat

Koronaepidemian vuoksi hoivakoteihin asetettiin vierailukielto viime keväänä.

Vaikka vierailukiellon tarkoitus oli suojella hoivakotien monisairaita vanhuksia virukselta, eristäminen toi mukanaan monia muita vakavia ongelmia vanhusten hyvinvointiin.

Dosentti Jari Pirhonen kertoo läheisten kirjeistä käyvän ilmi, että vanhusten kunto heikkeni eristyksen aikana.

– Oli muututtu vähäsanaiseksi. Jollain olivat alkaneet harhat ensimmäisen kerran. Jos oli nähty läheistä ovella tai ikkunan takana, niin kävely oli hidastunut ja joku oli vaihtanut kokonaan pyörätuoliin.

Tutkimuksen aineiston perusteella läheiset olivat Jari Pirhosen mukaan aluksi hyvillään vierailukiellosta, koska hoivakotien heikkoja ihmisiä pitäisi suojella.

Ajatukset muuttuivat noin kuukausi eristyksen alkamisesta. Läheisten aineistosta esiin nouseva huoli oli Pirhosen mukaan silmiinpistävää.

– Läheinen menee huonoon kuntoon, hän saattaa kuollakin. En ehkä näe häntä enää koskaan. Ruvettiin miettimään, onko tämä oikein.

Hoitajille puhtaat paperit

Itsekin lähihoitajana aiemmin työskennellyt Jari Pirhonen tiesi, että hoivakotien eristäminen on iso asia. Koska hoivakotien asukkaita ei ollut mahdollista haastatella, päätyi hän haastattelemaan heidän läheisiään.

– Hoivakodissa asuville ihmisille on ihan valtava merkitys, että siellä käy tuttuja naamoja. Se tukee hyvinvointia sekä autonomian ja osallisuuden kokemusta.

Läheiset olivat Pirhosen mukaan huolissaan siitä, miten hoito toimii hoivakodeissa. Joissain niistä esimerkiksi sosiaalinen virkistystoiminta tai fysioterapeuttien vierailut olivat loppuneet.

Dosentti Jari Pirhonen on väitellyt siitä, mitkä ovat hyvän elämän edellytykset vanhusten pitkäaikaishoidossa. Kuva: Jari Pirhonen

Toisaalta asukkaiden kanssa työtä tekevät hoitajat saivat läheisiltä puhtaat paperit. Hoitajat esimerkiksi toimivat viestinviejinä ja lähetteinä.

– Hoitajat olivat esimerkiksi lähettäneet valokuvia kännykkään. Pääsiäisen ja vapun aikaan vietiin ovelle herkkuja ja hoitaja toimitti ne eteenpäin.

"Ihmiset suojellaan kuoliaaksi"

Hoivakotien asukkaista valtaosa on muistisairaita. Sen vuoksi monet eivät ymmärrä, miksi heidät on eristetty ja omaiset eivät saa tulla käymään.

Jari Pirhosen mukaan voisi olla mielenkiintoista tutkia hoivakotien kuolleisuutta koronaepidemian jälkeen.

– Monen kohdalla peli on varmasti menetetty. Eikä vain hoivakodeissa vaan myös tavallisissa kodeissa, koska ihmiset ovat liikkuneet vähemmän. Siitä tulee varmasti laskua.

Pirhosen mukaan kevään toimenpiteistä onkin syytä ottaa oppia. Hän sanoo, että hallituksen keväinen linja mennä terveys edellä romahdutti ihmisten hyvinvoinnin. Tässä on hänen mielestään keskustelun paikka.

– Ihmiset eivät välttämättä kuole virukseen, vaan he saattavat kuolla koronan torjuntatoimenpiteisiin.Toinen ääripää on tämä, että ihmiset suojellaan kuoliaaksi.

Suosittelemme sinulle