Hyppää sisältöön

Kuvataiteilija Antti Tenetzin mediataideteos Kuppikivi on valittu koristamaan Riihimäen rautatieaseman alikulkua

Riihimäki etsi julkisen taideteoksen tekijää mediataiteen kutsukilpailulla.

Antti Tenetz
Antti Tenetzin mediataideteos elää vuodenaikojen mukana. Kuva: Riihimäen kaupunki
Anne-Maria Niskanen

Riihimäen rautatieaseman alikulkukäytävän taidekilpailun on voittanut kuvataiteilija ja mediataiteilija Antti Tenetz Oulusta.Kilpailun palkintolautakunta oli valinnassaan yksimielinen. Tenetz voitti kilpailun Kuppikivi-mediataideteoksella, joka on laajennettu muotokuva ja maisema Riihimäestä.

– Voittajaehdotus sopi palkintolautakunnan mielestä parhaiten kilpailuohjelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Teos on aiheeltaan ajankohtainen, mutta samalla paikallishistoriaan nojaava ja toimii kaupunkilaisia sekä kaupunginosia yhdistävänä elementtinä, kertoo Riihimäen vastaava kulttuurituottaja Anna Vesén tiedotteessa.

Teoksen idea nousee Riihimäen rautatieaseman lähellä Szolnokinpuistossa sijaitsevasta uhri- eli kuppikivestä. Teos inspiroituu ympäristöstä ja yhdistää alikulkutunneliin eri aikakausia ja paikkoja. Mediataideteos muuttuu vuodenaikojen mukaan ja jokaiselle vuodenajalle on oma videoteoksensa.

Teosta on tehty koneoppivien kilpailevien keinoälymallien avulla, jotka oppivat tuottamaan kuvaa niille syötetystä materiaalista ja aineistoista. Mallit ovat kehittyviä ja evolutiivisia. Kuvamateriaali toistetaan LED-näytöillä, mobiililaitteissa ja verkkosivustolla.

Kaupunkilaiset voivat tutustua teoksiin taidemuseossa

Toiselle sijalle taidekilpailussa asetettiin Charles Sandisonin ehdotus Travelogue ja kolmannelle sijalle teosehdotus Puukansan tarina, jonka oli laatinut taiteilijapari IC-98 eli Patrik Söderlund ja Visa Suonpää. Yleisöäänestyksen suosikiksi nousi kilpailuehdotus Uusi normaali, jonka oli laatinut taiteilijapari Pink Twins eli taiteilijaduo Juha ja Vesa Vehviläinen. Tämä ehdotus sai kilpailussa kunniamaininnan.

Mukana kilpailussa oli myös Saara Ekström. Kaikki taidekilpailuun osallistuneet ehdotukset ovat esillä Riihimäen taidemuseossa 24. tammikuuta saakka.

Riihimäen rautatieaseman alikulkukäytävän peruskorjaus alkaa tänä vuonna.

Suosittelemme sinulle