Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sisäministeri Ohisalo Ylelle: Työmatkaliikennettä ja perhetapaamisia rajojen yli voidaan joutua rajoittamaan

Ohisalo vetoaa rajan ylittäjiin pohjoisessa: "Olisi välttämätöntä rajoittaa liike vain välttämättömimpään".

Ministeri Maria Ohisalo saapuu Säätytalolle.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) saapui keskiviikkona hallituksen koronaneuvotteluun Säätytalolle. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo Ylen haastattelussa, että vaaralliset virusmuunnokset pakottavat hallituksen etsimään kaikki mahdolliset lisäkeinot rajanylitysten vähentämiseksi.

Hallitus päätti koronaneuvottelussaan eilen, että sisäministeriö valmistelee uusia tiukennusesityksiä rajaliikenteeseen ensi viikon perjantaiksi.

– Suomen rajarajoitukset ovat olleet pitkään jo tosi tiukat eurooppalaisittainkin, mutta meillä on vielä kiristämisen varaa. Meillä on ollut valmius koko ajan tehdä tiukennuksia, jos tilanne sitä vaatii ja nyt se tilanne sitä vaatii.

Hallituksen ajatus on, että rajanylityksiä vähennetään uusilla tiukennuksilla niin, että kaikki Suomeen saapuvat ihmiset voidaan ohjata koronatestiin.

Jo aamupäivän tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) nosti ongelmallisiksi rajanylityspaikoiksi Helsingin sataman ja Länsi-Pohjan rajan Ruotsiin.

Myös sisäministeri on huolissaan rajanylitysten määrästä pohjoisessa.

– Pohjoisen rajalla Ruotsin suuntainen liikenne on ollut koko syksyn ajan hyvin aktiivista. Siellä on viikkotasolla yli satatuhatta ylitystä. Nyt olisi erittäin välttämätöntä ja tarpeellista, että rajoitettaisiin vain välttämättömimpään menemiseen se liike, Ohisalo vetoaa.

Laivaliikenteen ja satamien osalta ministeri toteaa, että jo ennen satamaan saapumista laivoilla tapahtuva testaaminen voisi nostaa testeihin menevien määrää.

Rajoituksia työmatkoihin ja perhetapaamisiin?

Tällä hetkellä Suomeen saapuminen riskimaista – joihin lukeutuu Ruotsin ja Viron lisäksi valtaosa maailman maista – johtaa omaehtoiseen karanteeniin. Kymmenen päivän karanteenia voi tosin lyhentää negatiivisella koronatestituloksella.

Poikkeuksia sääntöön kuitenkin on ja niinpä Ruotsista ja Virosta työmatkaliikenne on vapautettu karanteeneista ja testeistä. Ohisalon mukaan kaikki poikkeukset perussääntöön käydään nyt läpi ja pohditaan, ovatko ne välttämättömiä.

– Ehkä näissä työmatkakäytännöissäkin, liittyen sitten ehkä karantiineihin ja testaamisiin, jonkunlaisia uudenlaisia käytäntöjä tulee.

Myös esimerkiksi perheenjäsenten tapaamiset, häät tai hautajaiset voivat olla peruste vapaammalle kulkemiselle. Ohisalo ei sulje pois myöskään perhesyiden vuoksi tapahtuvan matkustamisen rajoittamista.

Ihmisten oikeuksien rajaamisen juridisia mahdollisuuksia punnitaan valmistelussa tarkoin, hän sanoo.

– Tahallaan ei kukaan ole vaikeuttamassa ihmisten elämää, mutta nämä virusmuunnokset herättää nyt niin paljon huolta, että ihan syystä meidän pitää tehdä nyt ihan kaikki toimet.

Ohisalo katsoo, että rajasääntöjen lisäksi on olennaista saada terveysviranomaiset rajoille tekemään testejä ja asettamaan karanteeneja nykyistä tehokkaammin.

"On oltava näkymä rajoitusten päättymiseen"

Ohisalon mukaan rajoitustoimien oikeudellisia, sosiaalisia ja taloudellisia seurauksia selvitetään ja punnitaan kaiken aikaa päätösten rinnalla.

Siitä, kuinka pitkäksi aikaa uudet rajoitukset ja toimenpiteet otetaan käyttöön, hallitus päättää sisäministerin mukaan ensi perjantaina.

– Totta kai meillä pitää olla selkä aikajänne, että on jatkuvasti näkymää siihen, että koska rajoituksista myös luovutaan, Ohisalo sanoo.

Lue lisäksi:

Koronamuunnos pyritään torppaamaan rajoille: hallitus valmistelee rajanylitysten kiristämistä – joulu ei tuonut pelättyä tartuntapiikkiä

Tutkimuskatsaus: koronaviruksen brittimuunnos on 56 prosenttia tartuttavampi – vakava koronatauti oireilee jopa seitsemän kuukautta myöhemmin

Suosittelemme