Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Helsingin seudun koronaryhmä päätti: abit lähiopetukseen, lasten harrastukset yhä katkolla – vanhoja tanssitaan myöhemmin, penkkarit peruttu kokonaan

Lähiopetuksen mahdollistamista perustellaan abiturienttien yhdenvertaisuudella.

Vapaavuori on huolissaan siitä, kuinka suuren taakan lapset ja nuoret joutuvat kantamaan koronan torjunnassa.
Miika Koskela
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi eilen, että abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa.

Koronakoordinaatioryhmä perustelee päätöstä ylioppilaskirjoitusten kasvaneella painoarvolla ja abiturienttien yhdenvertaisuudella.

  • Katso pormestari Jan Vapaavuoren koronainfon tallenne klikkaamalla jutun pääkuvaa. Toimittajana Tero Valtanen.

Abiturienttien oppitunnit järjestetään hybridiopetuksena, ja opiskelijat voivat itse valita osallistuvatko lähiopetukseen vai etäopetukseen.

Opiskelijoille suositellaan kahden viikon mittaista omaehtoista karanteenia ennen ylioppilaskirjoituksia. Kirjoitukset alkavat 16. maaliskuuta.

Päätös abien lähiopetuksesta koskee pääkaupunkiseudun kuntia. Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä linjasi sen sijaan etäopetusta jatkettavan myös abiturienttien osalta.

– Tämä oli pääkaupunkiseudun kuntien yhteinen linjaus. Muiden Uudenmaan kuntien päätös on heidän asiansa, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Toisen asteen koulutusta jatketaan pääkaupunkiseudulla muilta osin etäopetuksessa. Lukioissa normaalisti järjestettävät vanhojen tanssit siirretään ja penkkarit perutaan pääkaupunkiseudun kunnissa.

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoitukset jatkuvat

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan olemassa olevissa rajoituksissa ja suosituksissa pitäydytään toistaiseksi. Kaikki kuntien harrastustoiminta on keskeytetty sisätiloissa ja kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona.

Yksityisten toimijoiden suositellaan edelleen noudattavan samoja rajoituksia.

– Olen erittäin huolissani siitä, kuinka kohtuuttoman ison taakan lapset ja nuoret joutuvat koronan torjunnasta kantamaan, pormestari Vapaavuori sanoo.

Vapaavuoren mukaan voi aiheellisesti kysyä, onko rajoituksista enemmän hyötyä kuin haittaa. Lasten ja nuorten harrastustoimintaan yhdistettävien tartuntojen osuus ei hänen mukaansa ole kokonaisuuden kannalta ratkaiseva.

Päätös rajoitusten jatkamisesta perustuukin valtakunnalliseen huoleen koronaviruksen muunnoksen leviämisestä.

– Perustamme päätöksen jatkaa rajoituksia ennen kaikkea tavoitteeseen hillitä muuntoviruksen leviämistä, Vapaavuori sanoo.

Helsinki on puolittanut ilmaantuvuusluvun joulukuusta

Helsingin ensimmäinen koronavirustartunta todettiin karkauspäivänä 29. helmikuuta 2020. Sen jäkeen niitä on todettu kumulatiivisesti 11 612. Koronaan on menehtynyt 240 helsinkiläistä.

Tartuntojen määrä on kuitenkin kääntynyt laskuun, ja taudin ilmaantuvuus on karkeasti puolittunut. Ilmaantuvuusluku eilen oli 137, kun se oli pahimmillaan joulukuussa peräti 273.

Tartuntoja esiintyy nyt eniten yleisissä sosiaalisissa tilanteissa, perhejuhlissa ja kotibileissä.

Tavallista koronavirusta ärhäkämmin tarttuvaa muunnosta on löytynyt reilulta 20 testatulta.

Koronarokotuksia on Helsingissä annettu lähes 6 000 annosta.

Uusimaa on edelleen leviämisvaiheessa

Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä päätti eilen pitää koronaan liittyvät rajoitukset ja suositukset ennallaan.

Uudellamaalla toimii alueellinen koordinaatioryhmä STM:n edellyttämän alueellisen viranomaistyön organisoimiseksi sekä toimenpiteiden koordinoimiseksi. Ryhmässä seurataan epidemiatilannetta ja epidemian hillitsemiseen tähtäävien suositusten ja rajoitusten tarvetta.

– Olemme Uudellamaalla edelleen leviämisvaiheessa ja nopeasti leviävä muuntunut virus ei puolla rajoitusten lieventämistä, sanoi ryhmän puheenjohtaja HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Epidemiatilanne näyttää Uudellamaalla vakiintuneen noin 1000 uuden viikoittaisen tartunnan tasolle.

– Tämä on liikaa. Tavoitteenamme on saada epidemiatilanne Uudellamaalla perustasolle. Vasta tällöin rajoituksista ja suosituksista voidaan laajasti luopua, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoi.

Uudellamaalla voimassa olevat rajoitukset ja suositukset

  • Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 12-vuotiaille
  • Laaja etätyösuositus ja maskin käyttö lähityössä
  • Yksityistilaisuuksia suositellaan vältettäväksi. Ainoana poikkeuksena enintään 10 hengen muistotilaisuudet
  • Vierailut sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä rajataan lyhytkestoiseksi ja mahdollisuuksien mukaan ulkona järjestettäväksi
  • Kuntien hallinnoimat yleisölle avoimet julkiset tilat pidetään suljettuna
  • Harrastustoiminta keskeytetään sisätiloissa ja kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona
  • Toisen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut etäopetukseen kuntien päätösten mukaisesti
  • Ravintoloissa anniskelu päättyy kello 22. Pääasiassa alkoholia tarjoaviin ravintoloihin asiakkaita voi ottaa puolet tavallisesta määrästä, muihin ravitsemisliikkeisiin kolme neljäsosaa

Voit katsoa Helsingin tiedotustilaisuuden kokonaisuudessaan alla.

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (Kok.) aiheena tiedotustilaisuudessa ajankohtainen koronavirustilanne ja sen vaikutukset. Kuvaaja: Matti Myller.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 16. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Tänään ratkeaa, pääsevätkö pääkaupunkiseudun abit lähiopetukseen ennen yo-kirjoituksia – Jasper Lindqvist: lumilautailu vie voiton pänttäämisestä, jos istuu kotona

STM:n Varhila: Hallitus valmistelee muutoksia maahantulon edellytyksiin – matkustajien pakkotestaus ei pohdinnassa

Suosittelemme