Hyppää sisältöön

Kommentti: Patrik Laine antoi hurjat näytöt kohun keskellä – muistutti, miksi hän voi nousta Jari Kurrin ja Teemu Selänteen kanssa samaan sarjaan

Patrik Laine ei ole jäänyt odottelemaan parempia aikoja, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Patrik Laine teki Calgary Flamesia vastaan tehot 2+1. Kuva: Getty Images

Tylyä! Kertakaikkisen tylyä oli Winnipeg Jetsiä edustavan Patrik Laineen toiminta kauden avausottelussa kotijäällä Calgarya Flamesia vastaan.

Tesoman Tiikerin ympärillä laineet olivat lyöneet korkealla jo toisena vuonna putkeen kauden alla. Vuosi sitten kohuttiin Laineen antamista kommenteista liittyen hänen omaan peliaikaansa, nyt otsikot molemmilla mantereilla kirkuivat siirtohuhuista: Laineen on raportoitu haluavan vaihtaa maisemaa.

Jetsin suomalaispyssyn ympärillä vellonut mediamyrsky latasi kovat odotukset alkaneen kauden avausottelulle.

Patrik Laineen vahvuuksiin on aina kuulunut kyky vastata huutoon. Kirjaimellisesti tästä ei kuitenkaan ollut tällä kertaa kysymys, sillä tamperelaishyökkääjä on pitänyt syksyn aikana tiukkaa mediapaastoa. Niin tai näin, kun kiekko perjantaina Winnipegissä putosi jäähän, Laine oli valmis.

Laine osoitti kauden avausottelussa hienolla tavalla ammattietiikkansa ja ammattimaisuutensa tason. Oli Laineen siirtotoiveista mitä mieltä tahansa, perjantain näytöstä on pakko kunnioittaa.

Kenties tärkein huomio liittyi Laineen osalta siihen, että kaikesta päätellen tämän molemmat jalat ovat edelleen Jetsin pukuhuoneessa. Pelaaminen toinen jalka ulkona seurasta lienee melko tavallista tilanteessa, jossa pelaaja haluaa siirtoa toisaalle.

Laine vakuutti winnipegiläismedialle kauden alla antavansa kaikkensa hävittäjälogolle niin kauan kuin palkan maksaa Jets, ja siltä se toden totta avausottelussa näytti.

Parempi pelikäsitys ja syöttötaito, mitä yleisesti puhutaan

Laine täräytti kauden avausosumansa jo reilun seitsemän minuutin kohdalla napakalla rannelaukauksella sähäkän vastahyökkäyksen päätteeksi. Toisessa erässä suomalaistähti väläytteli syöttötaitojaan alustamalla kahden miehen ylivoimalla Kyle Connorin iskemän 3–3-tasoituksen.

Laineen syöttötaito on edelleen asia, josta puhutaan kovin vähän. Laukauksestaan tunnetulla laiturilla on parempi pelikäsitys ja syöttötaito, mitä yleisesti puhutaan. Kun kaikki osuu jollakin kaudella kohdalleen, Laineella on kaikki eväät nousta NHL:ssä 50+50-pelaajaksi, joka kirjaa sekä maali- että syöttösarakkeisiin viisikymmentä merkintää.

Kotimainen kiekkohistoria tuntee ainoastaan kaksi 50+50-pelaajaa: Jari Kurrin ja Teemu Selänteen.

Laine kruunasi iltansa iskemällä ottelun pakettiin jatkoajalla.

Patrik Laine tuuletti NHL-kauden avauksessa. Kuva: Getty Images

Muutenkin Winnipegin kakkosketjun laituri oli perjantaina hienolla tavalla ytimessä. Kun Calgaryn Noah Hanifin taklasi toisen erän rumasti selästä Kyle Connoria, Laine oli ensimmäisenä antamassa Flames-puolustajalle muistutusta aiheesta. Käynnistynyt selkkaus oli eskaloitua kunnon iskujenvaihdoksi.

Tappelu Laineen illasta enää puuttuikin. Maalin, syötön ja tappelun kirjaaminen tilille samana iltana olisi ollut tesomalaisen uran ensimmäinen niin sanottu Gordie Howen hattutemppu.

Muutenkin Laine näytti operoivan lähes pudotuspelitason latauksella. Peli kulki, laidat ryskyivät ja suu kävi etenkin Calgaryn virallisena moottoriturpana tunnetun Matthew Tkahuckin suuntaan. Laine on parhaimmillaan juuri silloin, kun hän ei ota yhtäkään taka-askelta millään pelin osa-alueella. Ja tämä oli pelin henki perjantaina.

Kaksi maalia, kolme pistettä, kolme laukausta, kolme taklausta, blokattu kuti sekä neljä jäähyminuuttia – niin ja valinta kentän parhaaksi pelaajaksi. Kelpo saldo pelaajalta, joka haluaa pois seurasta. Laine ei ole jäänyt odottelemaan parempia aikoja.

Laineella on kaikki eväät iskeä tällä kaudella tauluun komeat lukemat. Nyt vierellä on vihdoin laadukas sentteri Paul Stastny ja toisessa laidassa viilettää kolmella edelliskaudella 30 maalin rajan rikkonut Kyle Connor. Tasaviisikoinkin vaihtoehtoja löytyy nyt joka puolelta.

Ylivoimalla Winnipeg laittaa siinäkin jäälle yhden parhaista viisikoista koko liigassa. Mikäli laadukkaasti läpi kesän ja syksyn harjoitelleen Laineen oma lataus säilyy nähdyn kaltaisena, käsillä voi olla tykkikausi.

Silti tärkeintä juuri nyt Laineelle on päättää aika Winnipegissä tyylillä – eikä hänellä rehellisyyden nimissä muitakaan vaihtoehtoja juuri ole. Oman markkina-arvon nostattaminen on paras väylä ulos kaupungista, jossa ei viihdy. Oma markkina-arvo nousee parhaiten pelaamalla hyvin.

Patrik Laine ei olisi voinut aloittaa kautta paremmin!

Lue myös:

Mielettömän NHL-avauksen pelannut Patrik Laine pudotti hanskat – otti kaukalopoliisin roolin: "Jos meidän huippupelaajaa murjotaan, jonkun pitää mennä hätiin"

Jatkoaikaratkaisijaksi noussut Patrik Laine avasi kautensa tehokkaasti – iski kaksi maalia ja antoi namupassin

Itseään piiskaava Aleksander Barkov on kyllästynyt Floridan vaisuun menestykseen NHL:ssä – "Sanon suoraan, enkä valehtele tässä asiassa"

Patrik Lainetta läheltä seuraavat toimittajat kertovat Yle Urheilulle, kuinka Winnipeg Jets asetti suomalaistähden vaikeaan tilanteeseen – välit seurajohtoon tulehtuneet pahasti

Kommentti: Patrik Laineen lähtö Winnipegistä on vain ajan kysymys

Suosittelemme sinulle