Hyppää sisältöön

Kittilän kuntajupakan Eilavaara-osuus käsiteltäväksi Ouluun, Lapin käräjäoikeuden tuomarit ovat esteellisiä

Pääkäsittely alkaa Oulun käräjäoikeuden tiloissa helmikuun alussa.

Kittilän kuntapäättäjiä koskevia virkarikossyytteitä käsitellään Oulun käräjäoikeuden käräjätuomarin johdolla. Kuva: Yle / Paulus Markkula

Kittilän kuntapäättäjiä koskevien virkarikossyytteiden käsittely siirtyy käsiteltäväksi Ouluun. Asiasta päätti Rovaniemen hovioikeus. Syynä on se, että Lapin käräjäoikeuden tuomareita pidetään asiassa esteellisinä.

Oikeudenkäynti koskee ns. Eilavaaran laskuja ja niiden käsittelyä kunnassa. Jotkut Kittilän kuntapäättäjät tilasivat lainopillista apua oikeustieteiden lisensiaatti Pertti Eilavaaralta ja lasku osoitettiin kunnalle, vaikka apua ei ollut hankittu kunnan käyttöön. Tapahtumat sijoittuvat vuosille 2015–2017 ja liittyivät entisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän erottamiseen.

Vastaajia asiassa on kaikkiaan 11.

Virka-aseman väärinkäytöstä syytteessä ovat Kittilän kolme entistä vs. kunnanjohtajaa: Timo Kurula (kesk.), Kyösti Tornberg ja Sanna Ylinampa. Lisäksi syytteen virkarikoksesta saavat silloisen kunnanhallituksen jäsenet tai varajäsenet Raili Fagerholm (vas.), Sakari Kautto (sdp.), Yrjö-Tapio Kivisaari (kesk.), Vilho Molkoselkä (vas.) ja Vuokko Mäntymaa (kesk.), Aki Maunula (vas.) ja Markku Mäkitalo. (kesk.).

Myös rovaniemeläistä asianajajaa Jarmo Junturaa syytetään avunannosta virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Koska Juntura toimii asianajajana Lapin käräjäoikeuden tuomiopiirissä, Rovaniemen hovioikeus katsoi kaikkien käräjäoikeuden tuomareiden olevan asiassa esteellisiä. Tuomariksi on määrätty Oulun käräjäoikeuden käräjätuomari Johanna Savolainen.

Pääkäsittely on päätetty istua Oulussa, jossa on myös syyttäjän virkapaikka. Käsittely alkaa Oulun käräjäoikeuden tiloissa helmikuun 9. päivä. Käsittelylle on alustavasti varattu aikaa kolme viikkoa. Käsittelystä järjestetään videoyhteydet niin Kittilään kuin Rovaniemelle.

Lapin käräjäoikeuden laamannin Jyrki Kiviniemen mukaan vuosittain on viidestä kymmeneen tapausta, jossa Lapin käräjäoikeuden tuomarit todetaan esteellisiksi ja tuomari määrätään toisesta käräjäoikeudesta, useimmiten Oulusta.

15.1. Korjattu Vuokko Mäntymaan puolue keskustaksi. Vilho Molkoselkä on vasemmiston, ei keskustan varavaltuutettu.

Suosittelemme sinulle