Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sähkönkulutus nousi perjantaiaamuna talven ennätystasolle – katso pakkaskuvat ympäri Suomen

Hyytävimmät pakkaset osuvat perjantaina Etelä-Savoon ja Pohjois-Karjalaan. Lukijoiden pakkaskuvia voit katsoa jutun lopusta.

lunta pudotetaan katolta
Jussi Lindgren Kattotutka Oy:stä kevensi Toini-myrskyn tuomaa lumikuormaa Vantaalla. Kuva: Kristiina Lehto / Yle, GIF: Marja Väänänen
Kaisa Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Alkuviikosta riehunut Toini-myrsky vaihtui loppuviikon koviin pakkasiin, mikä nosti Suomen sähkönkulutuksen perjantaiaamuna kuluvan talven ennätystasolle.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähkönkulutuksen tuntikeskiteho nousi perjantaiaamuna kello 8–9 noin 14 230 megawattiin. Suomessa sähköä tuotettiin 9 620 megawatin teholla, ja loput tuotiin Ruotsista, Venäjältä ja Virosta.

Fingrid arvioi sähkönkulutuksen pysyvän korkeana vielä perjantain ajan, mutta pakkasten lauhtuessa palataan normaaliin kulutustasoon, joka Suomessa talvella on keskimäärin 10 000–12 000 megawatin luokkaa.

Tavalliset talvilukemat

Fingridin johtajan Reima Päivisen mukaan yli 14 000 megawatin kulutus on pakkaspäivinä varsin tavallista.

– Talvella kyllä yleensä käydään tällaisissa lukemissa. Viime vuoden leuto talvi oli poikkeus, silloin ei menty kertaakaan yli 14 000 megawatin, Päivinen sanoo.

Päivisen mukaan kotimaan sähköntuotantokyky tehoreserveineen on noin 11 400 megawattia, loput tulevat tuonnista. Kotimaan tuotannon ja tuontisähkön suhde riippuu täysin markkinatilanteesta.

– Käytännössä Pohjoismaat ja Länsi-Eurooppa ovat yhteistä tukkumarkkina-aluetta. Tuotanto vaihtelee tunti tunnilta kulutuksen, siirtotilanteen ja kysynnän mukaan. Jos ulkomailta on saatavilla kotimaata halvempaa sähköä, tuonti on suurta, Päivinen sanoo.

Lue myös:

Riittääkö Suomessa sähkö? Kulutushuippu on nyt käsillä – samaan aikaan tuulivoimalat hiljenevät ja pakkanen kiristyy

Lunta saattaa olla katolla jopa sata kiloa neliöllä: katso, miltä vaarallisten räystäslumien pudottelu näyttää turvavaljaiden varassa

Sähköä olisi riittänyt kovempiinkin pakkasiin

Sähkön riittävyys ei huippukulutuksen hetkelläkään ollut vaarassa: voimalaitokset toimivat ilman isoja häiriöitä, ja tuontisähköä riitti. Joulukuussa Fingrid arvioi, että talven sähkön huippukulutus voi yltää hieman yli 15 000 megawattiin.

Kaikkien aikojen sähkönkulutuksen ennätys on talvelta 2016, jolloin kulutus oli korkeimmillaan 15 105 MWh/h.

Sähkönkulutusta voi seurata reaaliajassa Fingridin sivuilta.

Matot saivat kyytiä hangessa

Lukijat lähettivät perjantaina Ylelle hyytäviä pakkaskuvia ympäri maata. Aika moni näytti hyödyntävän säätilan tuuletustouhuihin!

Mahdollisuus kuvien lähettämiseen on nyt loppunut.

Suosittelemme sinulle