Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Toimitettujen koronarokotteiden kylmäketju katkesi ja 50 annosta annettiin pikana: "Tulihan siinä kiire pistää ennen kuin ne pilaantuvat"

Kun Tervolaan ja Simoon torstaina iltapäivällä tulleiden rokotelaatikoiden QR-koodilaite hälytti, aikaa rokotteen sekoittamiseen oli tunti ja rokotettavien löytämiseen kuusi tuntia.

Anonyymin henkilön käteen pistetään koronarokote.
Tervolassa pistettiin koronarokotetta kellon kanssa kilpaa torstai-iltana. Arkistokuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Tiinamaija Rantamartti
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronarokotelaatikon kylmäketjun katkeaminen aiheutti säpinää torstaina iltapäivällä kunnan terveyspalveluista huolehtivan Terveystalon toimipisteessä Tervolassa ja terveysasemalla Simossa. Rokotukset oli tarkoitus aloittaa kunnissa tänään perjantaina.

Tervolaan 54 rokotteen kylmälaatikko saapui Länsi-Pohjan keskussairaalasta Kemistä lääkekuljetuksia hoitavan Postin kyydillä iltapäivällä neljän aikaan. Simoon 36 rokotteen kylmälaukkokuljetus saapui kahden aikaan iltapäivällä toisen kuljetusliikkeen kyydissä.

Kun hoitaja avasi laatikon, siinä oleva QR-koodilaite hälytti ja ilmoitti kylmäketjun jossain vaiheessa katkenneen. Rokotteita ei siis enää voisi varastoida.

Soitto sairaala-apteekkiin varmisti, että aikaa rokotteen sekoittamiseen oli tunti ja pistämiseen kuusi tuntia tai rokotteet pilaantuvat.

– Tulihan siinä kiire pistää ennen kuin ne pilaantuvat. Kyllä hikikarpaloita tuli otsalle, mutta niin ryhdyttiin töihin ja tavoittelemaan rokotuslistaan merkittyjä terveydenhuollon työntekijöitä, kertoo Terveystalon Tervolan toimipaikan johtaja Heidi Ylimikkotervo.

Lue myös: Hermostuneisuus koronarokottamisen hitaudesta tarttui hallitukseen – Suomi on tilannut jo 20 miljoonaa rokoteannosta, jäsenmaat hoputtavat EU:ta

Tervolassa rokotteita pistettiin iltaa myöten

Henkilökunnan nopea toiminta palkitsi ja molemmissa kunnissa rokotettavat henkilöt tavoitettiin, ja rokote-erä pelastui. Lisäksi rokotteita saivat muutamat vanhusten palveluyksikön pitkäaikaisasiakkaat.

– Illalla puoli yhdeksän aikaan kaikki 54 rokotetta oli pistetty. Erittäin suuri kiitos tästä henkilökunnalle, ilman heitä olisi huonosti tässä käynyt, Heidi Ylimikkotervo kiittää.

Simossa rokotukset olivat ohitse parissa-kolmessa tunnissa.

– Melkoisen vipinän tämä terveysasemalla aiheutti, mutta henkilökunta teki tässä täyden kympin suorituksen, kertoo Simon johtava lääkäri Tuula Saukkonen.

Syytä kylmäketjun katkeamiselle ei tiedetä vielä ja sitä selvitetään. Rokotteet olivat joka tapauksessa lähteneet matkaan Kemin keskussairaalasta Tervolaan ja Simoon eilen torstaina, joten esimerkiksi Postin tai toisen firman kuljetusautossa rokotelaatikko ei ole ollut sallittua pidempään.

Torstaina rokotteita kuljetettiin myös Ylitorniolle, missä vastaavaa ongelmaa ei ilmennyt.

– Selvittelyssä on nyt, onko kuljetuslaatikko mahdollisesti ollut autossa liian lähellä lämmityslaitetta ja siksi lämmennyt. Yksi vaihtoehto voi olla, että kylmälaukuissa on ollut jotain ongelmaa jo pakkausvaiheessa. Sairaala-apteekki selvittää tapahtuneen syytä, sanoo Länsi-Pohjan keskussairaalan johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Ongelma on todennäköisimmin pakkausten kylmäelementeissä

Koronarokotteiden jakamisesta, pakkaamisesta ja kuljetusten järjestämisestä vastaavassa Länsi-Pohjan sairaala-apteekissa rokotteiden torstaina havaittua lämpenemisongelmaa on selvitetty kiivaasti.

– Tässä vaiheessa näyttää siltä, että todennäköisimmin ongelma on kylmäpakkauksessa käytettävissä kylmäelementeissä eli ns. kylmäkalleissa, kuljetusfirmoissa syy ei missään nimessä ole, sanoo apteekkari Riikka Vänskä.

Vänskän mukaan sairaala-apteekissa rokotteiden pakkaamisessa noudatetaan validoitua kylmäpakkausjärjestelmää, joka nyt näyttää valitettavasti kahden lähetyksen osalta pettäneen niin, että rokotuspakkausten lämpötila ylitti 8 astetta eikä rokotteita voinut enää varastoida.

Tervolan ja Simon lisäksi muita tapauksia ei ole ollut. Nyt kylmäketjua testataan tekemällä testipakkauksia useana päivänä ja seuraamalla lämpötilan kehitystä.

– Tapahtunut on erittäin valitettavaa ja olemme siitä pahoillamme. Iso kiitos Simoon ja Tervolaan, siellä toimittiin tosi ripeästi ja vastuullisesti, jotta rokotteet saatiin käytettyä. Niiden heittäminen roskiin ei todellakaan olisi ollut vaihtoehto tässä tilanteessa, kun niitä tarvitaan niin kipeästi, apteekkari Riikka Vänskä toteaa.

15.1. klo 15.20 Juttua täydennetty Simon kunnan tiedoilla sekä sairaala-apteekista saaduilla tiedoilla ja kommenteilla.

Lue myös:Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Suosittelemme