Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Viestipalvelu Whatsapp lykkää uusia käyttöehtoja yksityisyyshuolten takia

Käyttöehtojen muutos herätti pelkoa viestien salauksen heikkenemisestä ja aiheutti joukkopakoa muihin palveluihin.

Kuvassa käsi pitelee kännykkää, jonka ruudulla nälyy Whatsapp-palvelun vihreä logo. Taustalla on Facebookin valkoinen teksti sinisellä pohjalla.
Viestipalvelu Whatsappin käyttöehtojen päivitystä viivytettiin käyttäjien ilmaistua huolta yksityisyydensuojasta. Facebook omistaa Whatsappin. Kuva: Mahmut Serdar Alakus / AOP
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltalaisen sosiaalisen median suuryhtiön Facebookin omistama Whatsapp-viestipalvelu viivyttää uusien käyttöehtojen hyväksymisvaatimusta palvelussaan.

Syynä on yhtiön uusien ehtojen herättämä laaja huoli yksityisyydensuojasta.

Whatsapp ilmoitti perjantaina, että palvelun käyttäjien ei tarvitse lukea ja hyväksyä palvelun uusia käyttöehtoja helmikuun 8. päivään mennessä, kuten oli aiemmin vaadittu, eikä heidän tilejään jäädytetä tai poisteta tuolloin.

Uudeksi päivämääräksi yhtiö asetti 15. toukokuuta.

Whatsapp yrittää vakuuttaa käyttäjänsä siitä, että uudistetut käyttöehdot eivät uhkaa näiden viestien ja henkilökohtaisten tietojen yksityisyyttä.

Uudet käyttöehdot herättivät hämmennystä

Aiemmin tässä kuussa Whatsapp ilmoitti käyttäjilleen, että se antaisi heille uusia vaihtoehtoja viestiä yritysten kanssa palvelun kautta ja että palvelu päivittää käyttöehtojaan.

Käyttäjille annettiin tuolloin helmikuun 8. päivään asti aikaa hyväksyä uudistetut ehdot tai he eivät pääsisi enää tileilleen.

Monet käyttäjät pitivät ilmoitusta merkkinä suuresta muutoksesta Whatsappin suhtautumistavassa dataan: pelkona oli, että yhtiö voisi nyt lukea ihmisten keskusteluja ja muuta henkilökohtaista dataa.

Hämmennystä herätti, tarkoittaisivatko uudet säännöt esimerkiksi Whatsappin käyttäjien tietojen jakamista Facebookin omistamien muiden sosiaalisen median palveluiden eli Facebookin ja Instagramin kanssa.

Whatsappin palvelussa oleellista on ollut viestinnän yksityisyyttä suojaava salaus, ja ajatus minkäänlaisesta tietojenvaihdosta Facebookin kanssa herätti käyttäjissä välittömästi epäilyksiä.

Monet Whatsappin käyttäjät siirtyivät yksityisyyshuolien takia kilpaileviin viestipalveluihin kuten Telegramiin ja Signaliin. Jopa miljoonien käyttäjien kerrotaan lähteneen Whatsappista.

Facebook hakee keinoja tehdä rahaa Whatsappilla

Uusien käyttöehtojen taustalla on Whatsappin suunnitelma hankkia tuloja välittämällä liike-elämän viestintää.

Facebook osti Whatsappin 16 miljardilla dollarilla vuonna 2014, mutta sillä on ollut vaikeuksia hyödyntää hankkimaansa palvelua rahallisesti.

Aluksi Facebook ei suuresti puuttunut Whatsappin toimintaan.

Sittemmin Whatsappin alkuperäiset perustajat Jan Koum ja Brian Ackton lähtivät yhtiöstä vuonna 2018, kun heidän välinsä Facebookin perustajaan Mark Zuckerbergiin olivat hyytyneet. Facebook on sen jälkeen tiukentanut otettaan Whatsappista.

Uusien liike-elämän käyttöön tarkoitettujen ominaisuuksien takia yhtiö oli muuttamassa Whatsapp-palvelun käyttöehtoja tavalla, joka herätti laajaa huolta siitä, miten yhtiö käyttää sen käyttäjien tietoja.

Whatsapp yrittää nyt hälventää näitä pelkoja. Yhtiö sanoo, että liikkeellä on virheellistä informaatiota..

Whatsapp kertoo, että suunnitellut muutokset ovat pieniä eivätkä vaikuta henkilökohtaisiin keskusteluihin, jotka salataan edelleen.

Whatsapp sanoi asettavansa liike-elämän välineiden käyttöönotolle tähtäimeksi uuden päivämäärän, 15. toukokuuta. Palvelu kertoo nyt lähestyvänsä käyttäjiä asteittain käyttöehtojen muutoksista.

Aiheesta muualla:

Shoshana Wodinsky, Gizmodo: This Was WhatsApp's Plan All Along 15.1.2020

Nick Statt, The Verge: WhatsApp to delay new privacy policy amid mass confusion about Facebook data sharing 15.1.2020

Mike Isaac, The New York Times: WhatsApp Delays Privacy Changes Amid User Exodus 15.1.2020

Suosittelemme