Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tutkimus: Ylen uutisointiin luotetaan eniten – Iltapäivälehtien uutisointiin luottaa noin joka neljäs vastaaja

Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta tutkimuksesta selviää myös, että perussuomalaisten kannattajien keskuudessa luottamus mediaan oli vähäisintä.

Pia Pasanen YLE uutisten uudessa uutisstudiossa
81 prosenttia Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyyn vastanneista pitää Ylen tv-uutisia erittäin tai melko luotettavina. Kuva: Ville Tapio / Yle
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen tv- ja radiouutiset ovat kansalaisten mielestä maamme luotettavin uutislähde, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuskyselyyn vastanneista 81 prosenttia arvioi Ylen tv-uutisoinnin erittäin tai melko luotettavaksi. Radiouutisten vastaava lukema on 79 prosenttia. Kolmanneksi luotettavimmaksi uutislähteeksi kyselyssä nousi STT, jonka uutisia piti erittäin tai melko luotettavina 78 prosenttia vastanneista.

Selvä enemmistö suomalaisista arvioi myös MTV3:n uutisten (70 prosenttia), Helsingin Sanomien (65 prosenttia) sekä oman maakunnan suurimman lehden (62 prosenttia), asuinkunnan paikallislehden (59 prosenttia) ja Kauppalehden (57 prosenttia) uutisoinnin luotettavaksi.

Noin neljäsosa vastaajista luottaa iltapäivälehtien eli Ilta-Sanomien ja Iltalehden uutisointiin. Iltapäivälehtien kohdalla noin 40 prosenttia vastaajista ilmaisi, etteivät pidä uutisointia sen enempää luotettavana kuin epäluotettavanakaan. Kyselyssä mitattiin myös luottamusta sosiaaliseen mediaan.

Enemmistö eli noin 60 prosenttia piti sosiaalisessa mediassa liikkuvia tietoja epäluotettavina. Nuorista vastaajista eli korkeintaan kolmekymppisistä noin joka viides luottaa sosiaalisen median uutisointiin. Nuorten luottamus somen uutisointiin on lisääntynyt viime vuosina.

Epäluottamus suurinta perussuomalaisissa

Puoluekannalla näyttää olevan merkitystä myös mediaan rakentuvan luottamussuhteen kannalta. Kolmen eniten luotetun median eli Ylen, STT:n ja MTV:n sisältöihin luotettiin kaikkiin SDP:n ja vihreiden kannattajien joukossa. Ylen ja STT:n luotettavuuden arvioivat korkealle myös vasemmistoliiton kannattajat.

Kokoomuksen ja RKP:n kannattajat antavat puolestaan MTV:lle sen keskiarvoa korkeamman luotettavuusleiman. Kokoomuksen kannattajat arvostavat muita enemmän Kauppalehden ja keskustan tukijat Maaseudun Tulevaisuuden uutisia.

Heikoimmaksi luottamus kärkikolmikkoon jää perussuomalaisten kannattajien keskuudessa. Mediat saavat perussuomalaisten kannattajilta vain reilun 50 prosentin luottamuksen. Myös epäluottamus Yleen, STT:hen ja MTV:hen on perussuomalaisten kannattajien piirissä selvästi suurempaa kuin muiden puolueiden kannattajien keskuudessa.

Kantar TNS:n tekemään kyselyyn vastasi yli 4 500 ihmistä. Kyselyn virhemarginaali on puolitoista prosenttiyksikköä.

Suosittelemme sinulle