Hyppää sisältöön

Suomen pikaluisteluun jäi Pekka Koskelan ja Mika Poutalan jälkeen valtava tyhjiö – uusien huipulle tähyävien suomalaislahjakkuuksien on pakko muuttaa ulkomaille

Suomen pikaluistelumaajoukkueen tavoitteena on lisäpaikka maailmancupiin kaudelle 2021–2022.

Suomen pikaluistelu maajoukkue, Samuli Suomalainen
Samuli Suomalainen oli Suomen ainoa edustaja pikaluistelun EM-kisoissa viime viikonloppuna. Kuva: Thomas Hagström / YLE
Jussi Saarinen

Suomen pikaluistelumaajoukkue hakee alkaneella kaudella selkeää tulosparannusta edellisiin kausiin. Kaudella 2020 suomalaisluistelijat onnistuivat saavuttamaan vain yhden maailmancup-pisteen eli pikaluistelussa on pikkuhiljaa uuden tulemisen aika.

– Odotan, että saataisiin lisäpaikka maailmancupiin kaudelle 2021–2022. Jos Samuli Suomalainen kehittyisi maailmancupissa lähelle A-ryhmätasoa, niin se olisi tälle kaudelle hyvä kehitys, Luisteluliiton urheilutoimenjohtaja Janne Hänninen arvioi Yle Urheilulle.

Haussa on myös konkretiaakin.

– Nuorten puolella odotan kyllä MM-mitalia, koska meillä on potentiaalinen nuorten joukkue, Hänninen toteaa.

Nuorissa on toivon mukaan suomalaisen pikaluistelun tulevaisuus, sillä lajiin jäi valtava tyhjiö Pekka Koskelan ja Mika Poutalan lopetettua hienot kansainväliset uransa.

Samuli Suomalainen kärsi viikonlopun EM-kisoissa Heerenveenissä selkäongelmista, joiden vuoksi hän joutui jättämään toisen päivän startit väliin. Sprinttereiden yhteiskilpailussa hän oli avauspäivän jälkeen 18:s.

Asenne ja tekniikka kuntoon

Pikaluistelumaajoukkueen valmennusvastuu on siirtynyt vahvoihin käsiin. Liiton urheilutoimenjohtaja, oman aikansa kansainvälisiin huippumenijöihin kuulunut Janne Hänninen johtaa samalla maajoukkueen valmennustoimintaa. Hänninen korostaa vastuuvalmentajana entistä enemmän yksilöiden asennepuolen parannusta.

– Ajatukseni on, että urheilija ottaisi johtajuuden omasta urastaan. Myös tekniikan painottaminen on meillä korostunut, hän painottaa.

Hännisen mukaan urheilijan kokonaisvaltainen elämä on suunnattava koko ajan vain huippu-urheilussa kehittymistä varten. Kaikki on tehtävä luistelun ehdoilla.

– Yksi tärkeä ajatusmalli meillä se, että kaikki arjen valinnat palvelisivat urheilusuoritusta.

Hännisen henkilökohtainen valmennettava, viime viikonlopun EM-kisoissa luistellut Samuli Suomalainen korostaa Hännisen valmennustyössä tottakai myös itse luistelupuolen kehittämistä.

– Hän on tuonut vahvasti ajatuksiaan luistelutekniikasta ja juuri siihen olen saanut ajankohtaisia vinkkejä. Harjoitteluni on muuttunut Jannen aikana myös enemmän sprinttipainotteisemmaksi ja olen kokenut sen omaksi jutukseni, Suomalainen sanoo.

Suomen pikaluistelu maajoukkue, Janne Hänninen ja Samuli Suomalainen
Samuli Suomalainen (vas.) ja urheilutoimenjohtaja Janne Hänninen. Kuva: Thomas Hagström / YLE

"Kortit on katsottava loppuun asti"

Janne Hänninen, 45, korvasi päävalmentajana yhdysvaltalaisen Peter Muellerin, jonka pesti Pikaluisteluliitossa päättyi kesken sopimuskauden, heikoin tuloksin. Samuli Suomalainen myöntää, että mielipiteet jakaneen Muellerin aikana nuoren luistelijan kehitys pysähtyi ja valmentautumisprosessi oli aloitettava alusta.

– Ura otti takapakkia, enhän voi muuta sanoa. Tuloksetkin puhuvat puolestaan eikä kehitystä tapahtunut, mutta nyt suunta on ylöspäin, Suomalainen myöntää avoimesti.

Pikaluistelun kaltaisessa raa'assa lajissa oikotietä maailman huipun tuntumaan ei ole. Omistautumisen lajille on oltava kokopäiväistä.

– Panostan aivan sataprosenttisesti. Minulla ei ole muuta enkä opiskele missään. Urheilu on se juttu mitä tällä hetkellä teen ja nyt katsotaan "kortit" loppuun asti, Samuli Suomalainen toteaa.

– Maailman huipulle pääse vaatii raakaa työtä joka päivä, harjoitusohjelman tarkkaa noudattamista ja uskoa omaan tekemiseen, hän jatkaa.

Maajoukkueen vastuuvalmentaja Janne Hänninen tietää omakohtaisesti, mitä urheilijalta vaaditaan mikäli pikaluistelussa aikoo huipulle. Hänninen itse oli parhaimmillaan MM-kisoissa neljäs 1000 metrillä ja jäi mitalista vain seitsemän sadasosaa. Torinon olympiakisoissa 2006 hän oli samalla matkalla kymmenes.

– Maailman huipulle pääsy vaatii muutaman vuoden kovan työnteon ja myös sitä, että asumme ulkomailla ja harjoittelemme halleissa. Jos haluaa huipulle, niin on treenattava halliolosuhtessa, Hänninen muistuttaa.

Suomen maajoukkue onkin keskittänyt koko kauden harjoittelun pääsääntöisesti Inzellin huippuolosuhteisiin, missä jatketaan myös kausi 2021–2022.

Suomen pikaluistelu maajoukkue, Samuli Suomalainen
Samuli Suomalainen panostaa tällä hetkellä täysillä pikaluisteluun. Kuva: Thomas Hagström / YLE

Kehitystä edessä

Toista kauttaan maailmancupissa luistelevan 22-vuotiaan Samuli Suomalaisen aikataulu on selvä. Täysipainoisen harjoittelun ja lajille omistautumisen olisi tuotava jossakin vaiheessa uskottavia kansainvälisen tason tuloksia.

– Sanotaan, että ihmisen fyysinen kehitys jatkuu 25-vuotiaaksi asti. Jos tällä ajatuksella mennään, niin sitten parhaat vuoteni olisivat Pekingin olympiakisojen jälkeisessä ajassa, Suomalainen arvioi.

– Olen kehityksen suhteen samoilla linjoilla eli vuoden 2026 olympiakisoihin asettuisi urani huippukohta.

Maajoukkueen vastuuvalmentaja Janne Hänninen tietää suojattinsa vahvuudet, joka sijoittui nuorten EM-kisoissa 500 metrillä viidenneksi neljä vuotta sitten.

– Samulilla on hyvä potentiaali varsinkin keskimatkoille. Olisi otettava vuodessa sekunti tai kaksi parannusta aikoihin, niin sitä kautta hän voisi olla muutaman vuoden päästä maailman huipun tuntumassa, Hänninen arvioi.

Lue myös:

Selkäkramppi keskeytti Samuli Suomalaisen EM-pikaluistelun

Suosittelemme sinulle