Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Washington Post: Virheellisen tiedon määrä internetissä on vähentynyt huomattavasti sen jälkeen, kun presidentti Trumpin sometilit suljettiin

Tutkimusten mukaan Trumpin seuraajat jakoivat suurta osaa presidentin tviiteistä niiden sisältöön katsomatta.

Donald Trumpin Twitter-tili puhelimen näytöllä.
Väistyvän presidentin Donald Trumpin Twitter-tili suljettiin tammikuun 8. päivä. Syyksi somejätti kertoi väkivaltaan yllyttämisen riskin. Kuva: Olivier Douliery / AFP
Kai Jääskeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin liittyvän misinformaation määrä internetissä on vähentynyt huomattavasti sen jälkeen, kun suuret sosiaalisen median palvelut jäädyttivät presidentti Donald Trumpin käyttäjätilit, kertoo Washington Post.

Lehden mukaan tutkimusyhtiö Zignal Labsin tekemästä tutkimuksesta selviää, että maininnat marraskuun presidentinvaalien väitetystä vilpistä internetkeskusteluissa laskivat 2,5 miljoonasta 688 000:een viikko sen jälkeen, kun Trumpin Twitter-tili suljettiin.

Washington Post kirjoittaa, että tutkimuksen löydökset alleviivaavat sitä, miten valheelliset väittämät leviävät sosiaalisen median alustalta toiselle ja samalla vahvistuvat entisestään. Samalla on saatu osoitus siitä, miten järjestäytyneillä toimilla virheellisen tiedon levittämistä vastaan on huomattavaa vaikutusta.

Virheellistä tietoa presidentinvaaleihin liittyen jaettiin jo ennen marraskuun 3. päivänä pidettyjä presidentinvaaleja, ja varsinkin Trump ja hänen liittolaisensa ovat jakaneet faktoihin perustumatonta tietoa erittäin paljon.

Trumpin ja hänen kannattajiensa käyttäjätilejä on suljettu Twitterin lisäksi esimerkiksi Facebookissa, Instagramissa, Snapchatissä sekä Twitchissä. Facebook kuitenkin sanoo, että Trumpin tili saatetaan palauttaa myöhemmin.

Virheellisen tiedon jakaminen sai ihmiset vakuuttuneiksi vilpistä

Trumpin tilin lisäksi Twitterissä on suljettu yli 70 000 QAnon-liikkeeseen liittynyttä käyttäjätiliä. QAnon-liike oli merkittävässä roolissa tammikuun 6. päivänä pääkaupungissa Washingtonissa tapahtuneessa kongressiin tunkeutumisessa, kirjoittaa Washington Post.

Zignal Labs toteaa, että myös kongressiin tunkeutumiseen liittyvät hashtag-merkinnät vähenivät huomattavasti Trumpin tilien sulkemisen jälkeen. Eräät Trumpin puolesta taistelemiseen liittyvät hashtag-merkinnät vähenivät jopa yli 95 prosenttia.

Zignal Labsin tutkimuksen tulokset antavat ymmärtää, että merkittävistä vaikuttajista, Trumpin seuraajista ja Trumpista itsestään koostunut voimakas virheellisen tiedon ekosysteemi sai miljoonat yhdysvaltalaiset vakuuttuneiksi vaalituloksen valheellisuudesta. Ekosysteemin on kuitenkin vaikea säilyä voimissaan ilman sosiaalisen median tilejään, Washington Post kertoo.

Useiden tutkimusten mukaan Trumpin seuraajat jakoivat suurta osaa presidentin tviiteistä niiden sisällöstä ja aiheesta riippumatta. Näin Trumpin tviitit muokkasivat netissä käytyä keskustelua enemmän kuin muiden tviitit.

Trump etsii uutta kotia sosiaalisen median viesteilleen

Trump etsii nyt uutta sosiaalisen median alustaa ja mahdollisia ehdokkaita arvellaan olevan esimerkiksi Parler, Gab tai Telegram, mutta valintaa hän ei ole vielä tehnyt.

Trump ei kuitenkaan ole vielä tehnyt päätöstä siitä, mistä alustasta tulee uusi koti hänen sosiaalisen median viesteilleen.

Parlerin appi kännykän ruudulla.
Parler on erityisesti Yhdysvaltain äärioikeiston suosima sosiaalisen median palvelu. Kuva: Olivier Douliery / AFP

Mainituista alustoista Parler on ollut suljettuna viime viikosta lähtien, kun moni mediajätti ilmoitti lopettavansa yhteistyön Parlerin kanssa väkivaltaan yllyttävän sisällön vuoksi. Yhtiö tiedettävästi pyrkii jatkamaan toimintaansa, kunhan se saa sovittua erimielisyytensä Googlen, Applen ja Amazonin kanssa.

Aiheesta lisää:

Trumpin potkiminen somesta oli PR-temppu, jolla on vaikutuksia sinunkin internetiisi – 6 asiaa jotka sinun pitää tietää

Ensin hiljeni Trumpin megafoni, nyt suuryritykset sulkevat rahahanoja Trumpilta ja hänen tukijoiltaan

Toimitusjohtaja: Parler on alhaalla ennakoitua pidempään

Twitter on pysyvästi jäädyttänyt Donald Trumpin käyttäjätilin – syynä väkivaltaan yllyttämisen riski

Suosittelemme