Hyppää sisältöön

Navalnyille 30 päivää esitutkintavankeutta – Ylen kirjeenvaihtaja paikalta: Sisään ei päästetä, Navalnyin kannattajat huutavat iskulauseita

Berliinistä palannut Navalnyi pidätettiin eilen illalla. Häntä syytetään ehdonalaisen sääntöjen rikkomisesta.

Oppositiojohtaja Navalnyi kommentoi oikeudenkäyntiä
Oppositiojohtaja Navalnyi kommentoi oikeudenkäyntiä
Heikki Heiskanen

Sunnuntaina pidätetylle oppositiojohtaja Aleksei Navalnyille on määrätty 30 vuorokauden esitutkintavankeus oikeuden istunnossa poliisiasemalla Moskovan esikaupungissa Himkissä.

Venäjän rikosseuraamusvirasto FSIN syyttää, että Navalnyi olisi rikkonut aiemman ehdonalaisen tuomionsa ehtoja ja vaati Navalnyin vangitsemista oikeudenkäyntiä odottamaan.

Navalnyin lehdistösihteeri Kira Jarmyš kirjoittaa Twitter-tilillään, että asianajajien mukaan Navalnyi sijoitetaan Matrosskaja tišinan esitutkintavankilaan Moskovassa.

Aiemmin Dožd-televisiokanava väitti (siirryt toiseen palveluun), että Navalnyi siirretään Zelenogradin kaupungissa Moskovan seudulla sijaitsevaan esitutkintavankilaan.

Rikosseuraamusvirasto vaatii Navalnyin saaman ehdollisen 3,5 vuoden tuomion muuttamista vankeustuomioksi.

Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kertoo, että Navalnyin kannattajat huutavat poliisiaseman ulkopuolella: "Häpeä!"

– Täällä ihmiset huutavat iskulauseita poliisitalon edessä ja osoittavat tukeaan Aleksei Navalnyille ja ehkä odottavat, että näkevät hänestä vilauksen tässä pihalla, Mikkonen kertoi kello 16:n radiouutisten suorassa.

– Tätä ei voi kutsua edes laillisuuden parodiaksi, Navalnyin lehdistösihteeri Kira Jarmyš kirjoitti tviitissään.

Navalnyi kehottaa kannattajiaan lähtemään kaduille Youtube-videopalvelussa julkaistulla videolla (siirryt toiseen palveluun), jossa hän puhuu istuntosalissa, ilmeisesti tauon aikana.

– Älkää pelätkö. Älkää menkö kaduille minun takiani vaan itsenne takia, oman tulevaisuutenne takia, Navalnyi sanoi videolausunnossaan.

Pietarissa joukko Navalnyin kannattajia kokoontui mielenilmaukseen keskustassa Gostiny dvor -kauppakeskuksen edustalla Nevski prospektin varrella. Paikalle saapui paljon poliiseja, ja joitakin mielenosoittajia on jo pidätetty, kertoo Eho Moskvy -radiokanavan Pietarin toimitus.

Kiinniotto Šeremetjevossa

Viranomaiset pidättivät Navalnyin sunnuntai-iltana Šeremetjevon lentokentällä, kun tämä palasi Berliinistä. Navalnyi oli Berliinissä viime elokuusta, jolloin hänet lennätettiin Venäjältä berliiniläiseen sairaalaan hoitoon myrkytysyrityksen jälkeen.

Alun perin lennon piti laskeutua Vnukovon lentokentälle, jossa Navalnyin kannattajat ja median edustajat odottelivat oppositiojohtajan paluuta.

Poliisi otti Vnukovon lentoasemalla kiinni kymmeniä Navalnyin kannattajia.

Oikeudenkäynti alkoi 12.30 Moskovan aikaa eli 11.30 Suomen aikaa. Venäjän rikosseuraamusvirasto FSIN vaati Navalnyin asettamista esitutkintavankeuteen.

Himkin poliisin edustaja sanoi Navalnyin syyllistyneen moninkertaisiin ehdonalaisrikkomuksiin ja vaati Navalnyin vangitsemista 30 vuorokaudeksi. Oikeus hyväksyi tämän vaatimuksen.

Navalnyi sanoi videollaan Youtubessa, että tapahtuneella ei ole mitään tekemistä Venäjän lain kanssa.

– Miksi he ohjasivat lentokoneen toiselle kentälle? Miksi he pelkurimaisesti järjestivät prosessin poliisiasemalla? Miksi he eivät päästäneet ketään paikalle? Miksi he olivat niin kiireisiä? Miksi kukaan ei tiennyt istunnosta? Navalnyi kyseli retorisesti.

– Koska heidän kannatuslukunsa ovat matalat. Hei eivät ole vahvoja. Itse pitkäkyntinen ukko bunkkerissa istuu ja tärisee pelosta. Hehän pelkäävät. Siksi kaikki tehdään kiireesti ja salaa. He pelkäävät ja he pelkäävät teitä! Navalnyi selitti videollaan.

Ukolla bunkkerissa (ded v bunkere) Navalnyi ilmeisesti viittaa Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Kannattajia kokoontui poliisitalon edustalla

– Himkin oikeus sanoo, että Navalnyin pikaoikeudenkäynti päätettiin järjestää poliisiasemalla, jotta toimittajat voivat olla läsnä. Suurinta osaa toimittajista ei kuitenkaan päästetä sisälle, vaan sisällä on vain kaksi Kremliä lähellä olevaa viestintä, Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kertoi aiemmin. Hän seuraa tilannetta poliisiaseman luona Himkissä.

Toisaalta Venäjän sisäministeriö on perustellut päätöstä pitää istunto poliisiasemalla sillä, että Navalnyilla ei ole ajantasaisia tuloksia koronavirustestistä.

– Täällä on kymmeniä toimittajia ja satakunta muuta ihmistä, ehkä Himkin kaupungista, Mikkonen kuvailee. Tilanne oli rauhallinen ja tunnelma odottava.

Hän kertoi, että joukko Navalnyin tukijoita huutaa poliisitalon edessä: ”Emme unohda, emme anna anteeksi! ”Päästäkää pois!”

Suuri osa paikalla olevista on nuorta väkeä, mutta paikalla on iäkkäämpiäkin ihmisiä. Eräs heistä vertasi tapahtumia jo 30-luvun vainoihin neuvostodiktaattori Josif Stalinin kaudella.

Mikkosen mukaan Himkissä näkyi tavallista enemmän poliiseja partioimassa.

– Selvästi ollaan varauduttu siihen, että tänne tulee ihmisiä, ja se on varmaan yksi syy siihen, miksi tämä istunto alkoi niin äkkinäisesti, Mikkonen kertoi.

Navalnyi sai ehdollisen petostuomion vuonna 2014. Hän sanoo, että tuomio oli poliittinen. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin piti vuonna 2017 antamassaan päätöksessä tuomiota perusteettomana, mutta Venäjä on pitänyt sen voimassa.

Lisäksi Venäjän viranomaiset ovat aloittaneet rikostutkinnan, jossa Navalnyin syytetään kavaltaneen korruptionvastaisen säätiönsä saamia lahjoituksia.

Navalnyista on tullut johtava Kremlin kriitikko Venäjällä, ja hänen korruptiopaljastuksensa ovat aiheuttaneet harmia Venäjän johtohahmoille, muun muassa entiselle pääministerille Dmitri Medvedeville.

Navalnyiä ei siis viety oikeustalolle vaan istunto järjestetään poliisiasemalle. Toinen Navalnyin asianajajista, Vadim Kobzev tviittasi kuvan tilanteesta:

Navalnyi: Korkein laittomuuden aste

Navalnyi ehti ennen istunnon alkua nauhoittaa videolausunnon, jonka hänen lehdistösihteerinsä julkaisi Twitterissä.

– En ymmärrä, mitä tapahtuu. Minut tuotiin minuutti sitten sellistä tapaamaan asianajajiani. Minut tuotiin tänne ja täällä on Himkin tuomioistuimen istunto, Navalnyi sanoi.

– Olen nähnyt paljon oikeuden pilkkaa, mutta nähtävästi tuo ukko bunkkerissa pelkää niin paljon kaikkea, että ihan näytöksenomaisesti revittiin ja heitettiin roskikseen rikoslainsäädäntö. Tämä on mahdotonta, tämä mitä täällä tapahtuu. Tämä on korkein laittomuuden taso, muuten en osaa sitä kuvailla, Navalnyi sanoi.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vangitsemista käsittelevä oikeudenistunto on meneillään poliisiasemalla Himkin kaupungissa Moskovan seudulla. Kuva: Valery Sharifulin / AOP

Salissa olivat istunnon alkaessa paikalla vain valtiollisen Rossija-1-kanavan ja Kremlille myötämielisen Life News -televisiokanavan edustajat.

– Mielettömyyttä. He eivät uskalla kuljettaa Alekseita oikeuteen, he toivat oikeuden Aleksein luo, Navalnyin liittolainen Leonid Volkov tviittasi.

Aiemmin aamulla Navalnyin asianajajat eivät päässeet tapaamaan asiakastaan. Sitten Navalnyin lehdistösihteeri Jarmyš kertoi, että asianajajat on päästetty sisään poliisiasemalle ja viety johonkin kabinettiin.

– Sanottiin, että [vankeinhoitovirasto] FSIN tulee ja tuo jotain materiaaleja tutustumista varten, minkä jälkeen oikeudenistunto on tänään. Alekseita asianajajat eivät ole vielä nähneet. Oletamme, että hänet voidaan siirtää jonnekin ilman heitä, Kira Jarmyš kirjoitti Twitter-tilillään.

Lavrov: Länsi kääntää huomiota omista ongelmistaan

Useat länsimaat ovat vaatineet Navalnyin vapauttamista.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi tiedotustilaisuudessaan, että läntiset poliitikot käyttävät Navalnyin paluuta hyväkseen ohjatakseen huomiota pois kriisistä, jossa heidn maansa ovat.

– Näimme, kuinka he tarrautuivat eilisiin uutisiin Navalnyin paluusta Venäjälle. Voi tuntea, kuinka iloisia he ovat kopioidessaan samoja lausuntoja. He ovat iloisia, koska tämä saa kaikesta päätellen läntiset poliitikot ajattelemaan, että he tällä tavoin voivat kääntää huomion pois syvimmistä kriisistä, jossa liberaali kehitysmalli on, Lavrov sanoi valtiollisen Tass-uutistoimiston mukaan.

Navalnyin korruptionvastainen säätiö FBK vastasi Lavrovin kommentteihin Twitter-tilillään.

– Mitä tähän liittyy jokin liberaali kehitysmalli? Mitä se on ylipäätään? Onko se sitä, että poliittisten vastustajien kanssa kilpaillaan vaaleissa eikä panna vankilaan istumaan? Navalnyin korruptionvastainen säätiö FBK ihmetteli Lavrovin lausuntoa.

– Navalnyi on Venäjän kansalainen. Hänet on pidätetty laittomasti. Hänen luokseen ei päästetä asianajajia. Miten tämä liittyy teidän geopolitiikkaanne? Te terrorisoitte omia kansalaisianne!

Ylen kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen todisti lennolla, kun Venäjän presidentin Vladimir Putinin ykkösvastustaja Aleksei Navalnyi palasi takaisin kotiin Moskovaan. Takaisin Pasilaan -podcast pohtii, yritetäänkö Navalnyitä tappaa uudelleen ja kuka oli lentokentällä hiippaillut venäjää puhuva mysteerihenkilö.

Aiheesta aiemmin:

Pääministeri Sanna Marin vaatii, että Venäjällä pidätetty Aleksei Navalnyi vapautetaan välittömästi – katso Marinin kommentit videolta 18.1.2021

Navalnyi on viety poliisiasemalle, Venäjän ulkoministeriö kehottaa muita maita pitämään huolen omista asioistaan 17.1.2021

Kirjeenvaihtajalta: Navalnyi saapuu Moskovaan – ja saa epäonnistuneen novitšok-iskun jälkeen Putinin näyttämään heikolta 17.1.2021

Suosittelemme sinulle