Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Korona teki sen, mihin konkurssi tai poikkeuksellisen lauha talvi eivät pystyneet: Kemin lumilinnaa ei rakenneta ensi kertaa 25 vuoteen

Kemin matkailuyhtiön toimitusjohtajan Susanna Koutosen mukaan töissä olevat voi laskea "yhden käden sormin".

Kemin Matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen Kemin ympärivuotisessa lumilinnassa.
Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen ympärivuotisessa lumilinnassa. Jäähdytetty elämystila pidetään auki, vaikka matkailijoita onkin olemattoman vähän. Kuva: Jari Peltoperä / Yle
Jari Peltoperä
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronapandemia on hiljentänyt lähes täysin matkailun Meri-Lapissa. Hotellit ovat joutuneet pitämään oviaan kiinni eikä väkeä ole riittänyt edes matkailun ykköskohteisiin Lumilinnaan ja jäänmurtaja Sampolle.

Viime keväänä alkanut koronapiina on vienyt asiakkaat. Matkailurajoitusten vuoksi linnassa on ennennäkemättömän hiljaista.

– Kyllähän tämä aika karu todellisuus on. Nämä rajoitukset mitkä ovat tällä hetkellä voimassa näkyvät erittäin konkreettisesti täällä meillä, kertoo Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen.

Hotelleista kerrotaan, että vain kesällä oli hetkittäin vilkkaampaa, kun suomalaiset matkustivat lomallaan Lappiin ja takaisin. Myös syksyllä teollisuuden huoltoseisokkien aikaan majoitustilanne näytti hetken normaalilta, mutta sen jälkeen loppusyksy jälleen hiljeni.

Tavallisesti vilkkaan sesongin aikaan joulun tienoilla moni hotelli oli jopa suljettuna pari-kolme viikkoa.

Turistikadosta kertoo se, että Kemin Lumilinnaa ei tänä talvena rakenneta ollenkaan. Tähän asti luminen turistinähtävyys on noussut Kemiin joka ikisenä talvena sen keksimisestä lähtien, nyt jo 25 kertaa.

Rakentamista ei ole estänyt edes linnayhtiön konkurssi tai ennätyslauha talvi. Nyt auki on vain pari vuotta sitten valmistunut ympärivuotinen Lumilinna.

Kemin valmistuva Lumilinna
Kuvassa rakenteilla oleva Talven 2020 linna jouduttiin avaamaan keskeneräisenä, kun poikkeuksellisen lauha talvi teki rakentajille tepposet. Linna joka tapauksessa nousi, toisin kuin tänä talvena. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Työntekijät lasketaan yhden käden sormilla

Myöskään Kemin matkailun ykköstykki matkailujäänmurtaja Sampo ei risteile tänä talvena. Koutosen mukaan matkailuyhtiön työntekijät ovat lomautettuna. Viime talvena samaan aikaan töissä oli lähes kaikki 130 henkeä.

– Nyt kun katsotaan tilannetta, niin varmaan melkein sormet riittää yhdessä kädessä työntekijöiden laskemiseen.

Taloudellisesti tilanne on haastava, kertoo Susanna Koutonen. Tuloja ei ole, mutta ylläpitokulut juoksevat.

– Voi sanoa, että vuoden takaiseen verrattuna vastaavana päivänä tuli tunnissa enemmän liikevaihtoa kuin tällä hetkellä kuukaudessa, Koutonen sanoo.

Esimerkiksi matkailujäänmurtaja Sampoa täytyy lämmittää, että se pysyy kunnossa tulevia risteilyjä varten. Sampo on turisteja kyyditsemässä seuraavan kerran todennäköisesti ensi joulukuussa.

– Onni onnettomuudessa, että risteilykausi jäi keväällä lyhyeksi ja maaliskuussa pantiin pillit pussiin. Meille jäi polttoainetankit ja öljyvarastot täyteen Sampolla. Näin pystymme pitämään laivan lämpimänä, että se pysyy terveenä ja koska ei ole mistään uudesta laivasta kyse.

Herättikö juttu ajatuksia? Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 saakka.

**Lue myös: **Yllätys Lapin matkailussa: "Kausi oli koronasta huolimatta yksi parhaista", sanoo 32-vuotias nuori yrittäjä – tutustuimme uusiin oivalluksiin

Lapin matkailualalta katoaa tänä talvena todennäköisesti tuhansia työpaikkoja – loppuvuosi tietää lisää yt-neuvotteluja ja irtisanomisia

Suosittelemme