Hyppää sisältöön

Pääministeri Sanna Marin otti Vaasassa kantaa turvetuotannon ahdinkoon ja rajatarkastuksiin – "Muutos tulee olemaan nopea"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) otti Ylen haastattelussa kantaa turvetuotannon ahdinkoon sekä ajankohtaiseen koronavirustilanteeseen.

Kvinna klädd i svart kappa kliver ur taxi, följs av flera manspersoner klädda i mörka ytterrockar.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) saapui maakuntavierailulle Vaasaan maanantaina.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) saapui maanantaina harvinaiselle vierailulle Seinäjoelle ja Vaasaan.

Koronatilanteen vuoksi pääministeri on tehnyt henkilökohtaisia maakuntavierailuja vain muutamia. Marinin tämänpäiväinen vierailu Vaasassa ja Seinäjoella on osa hänen maakuntien vierailusarjaansa.

Täyteläinen päivä

Vierailu alkoi aamupäivällä Seinäjoelta. Hän kävi muun muassa Atrian myyntipalvelukeskuksessa sekä tapaamassa kaupungin luottamushenkilöitä.

Atrialla puheenaiheiksi oli noussut Atria Oyj:n toimitusjohtaja Juha Gröhnin mukaan ajankohtaisia asioita ruoasta ja sen tuotannosta.

Atrian 155 miljoonan euron jätti-investointi, uusi siipikarjatehdas esiteltiin pääministerille.

Lue myös: Pääministeri Sanna Marin vieraili Seinäjoella – esillä elintarviketuotanto, asemanseudun uudistaminen ja valtiontuet

Pääministerin päivän ohjelma oli täyteläinen, ja Marin kehuu päivää mielenkiintoiseksi.

– Oikein mielenkiintoinen vierailu on ollut. Vaasassa tutustuttiin uuteen rakenteilla olevaan teknologiakeskukseen. Täällä tehdään erittäin mielenkiintoista yhteistyötä, niin kaupungin, yritysten kuin muidenkin osalta. Meille vihreä siirtymä ja digitalisaatio ovat tärkeitä, ja Vaasassa tehdään esimerkillistä yhteistyötä, kertoo Marin.

Turvetuotannon muutosta pohditaan

Turvetuotannon muutoksen nopeasta aikataulusta on puhuttu paljon myös Etelä-Pohjanmaalla. Hallitusohjelmassa on linjattu, että turpeen energiakäyttö pyritään vähintään puolittamaan vuoteen 2030 mennessä.

Turveala on itse ilmoittanut vielä nopeammasta aikataulusta.

Pääministeri Marin sanoo, että muutos olisi tehtävä niin, että se on mahdollinen myös turvetuottajan näkökulmasta.

– Kyllä näitä kysymyksiä hallituksen päässä pohditaan. Kun ala muuttuu polttoturpeesta kestävämpiin vaihtoehtoihin, niin
halutaan tehdä muutos, joka on oikeudenmukainen ja reilu kaikille osapuolille, joka samalla mahdollistaa myös uusien vientituotteiden kehittäminen.

"Koronatestaus pitäisi ulottaa kaikille rajoille"

Koronatilanne on vaikeutunut Suomessa , kun uusi koronavirusvariantti on päässyt leviämään. Pääministeri Marin kertoo, että hallitus keskustelee rajaliikenteesta kokonaisuudessaan perjantaina.

– Testaus pitäisi ulottaa kaikille rajoille, ei vain lentoliikenteeseen vaan myös laivaliikenteeseen ja maarajoille. Meidän pitäisi saada testauskapasiteettia kasvatettua, niin että voimme haarukoida sieltä nämä mahdolliset tautitapaukset myös muuntoviruksen osalta.

Marin sanoo, että rajaliikenteen terveysturvallisuus on avainkysymys Suomen tautitilanteen hallinnassa.

Suosittelemme sinulle