Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

45 miljoonaa, 60 miljoonaa, 75 miljoonaa... – Mikkelin jätevedenpuhdistamon kustannusarvio paisui jälleen

Tarkastusraportin mukaan riskeistä on raportoitu luottamushenkilöille "rajallisesti".

Työkoneita rakenteilla olevan Mikkelin Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon luolastossa.
Metsä-Sairilan Jätevedenpuhdistamoa rakennetaan kallion sisään. Kuva tammikuulta 2020. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Tuukka Lukinmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Mikkeliin toistakymmentä vuotta pystytetyn Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon kustannukset jatkavat kasvuaan. Kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina todettiin, että tällä haavaa hankkeen kokonaiskustannusarvio on 75 miljoonaa euroa.

Asiaa kaupunginhallitukselle esitelleen teknisen johtajan Jouni Riihelän mukaan kustannusten nousu johtuu pääosin epätarkoista kustannusarvioista ja pääurakan kustannusten merkittävästä hinnan noususta.

Hintalapun kasvu on hurja, kun ottaa huomioon, että vielä vuosi sitten kustannuksiksi arvioitiin 60 miljoonaa euroa ja muutama vuosi sitä aiemmin hinta-arvio oli 45 miljoonaa euroa.

– Kyllähän siinä on pettänyt seuranta, se on myönnetty ja myönnetään. Mutta uskon ja tiedän, että se on Suomen modernein, komein ja nykyaikaisin laitos, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä (sd.).

Maanantain kokouksessaan kunnanhallitus merkitsi tiedoksi hanketta koskevan ulkopuolisen tarkastusraportin, jonka tarkastustyö tehtiin loka–joulukuussa 2020. Varsinaisia väärinkäytöksiä ei raportissa havaittu.

Riskeistä on raportoitu luottamushenkilöille rajallisesti. Hankkeen taloudelliseen arviointiin ei ole missään vaiheessa tai yhteydessä sisältynyt arviota hankkeen kustannuksiin liittyvästä epävarmuudesta, eikä tällaista arviota siten myöskään raportoitu luottamushenkilötoimielimille, raportissa todetaan.

Lisäksi raportin mukaan riskienhallinta on rajoittunut rakentajakonsulttien laatimiin reaktiivisluontoisiin ja suppeisiin kuvauksiin toteutuneista tai jo ilmenneistä riskitekijöistä.

Toimenpiteisiin aiotaan ryhtyä

Vastauksessaan tarkastusraporttiin kaupunginhallituksen johto kertoo ryhtyvänsä jatkotoimenpiteisiin. Tulevaisuudessa yli miljoonan euron investointihankkeille nimetään aina projektipäälliköt varahenkilöineen. Projektipäälliköt vastaavat hankkeiden talousseurannasta ja riskienhallinnasta.

Mikkelin Vesilaitoksen johtaja Reijo Turkki on myös antanut puhdistamohankkeen sisäiseen seurantaan liittyvän selvityksen. kaupunginjohtajalle. Turkki on myöntänyt hankkeeseen liittyvien tehtävien hoidossa puutteita ja osaamisvajetta raportoinnissa ja kustannusseurannassa.

– Tässä olisi alun perin pitänyt perustaa seurantaryhmä vahvistamaan vesilaitoksen johtoa, koska hanke on niin iso, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä.

Kustannusten kasvusta huolimatta Mikkelin kaupunki ja Mikkelin Vesilaitos ovat vakuuttaneet, että investointi on kannattava.

Jätevedenpuhdistamon, biokaasulaitoksen ja jätekeskuksen yhteyteen kaavaillaan kiertotaloutta hyödyntävää yrityskeskusta. Tavoitteena on luoda satoja työpaikkoja materiaalien kierrätykseen.

Juttua muokattu 19.1. klo 10.00: Lisätty kaupunginhallituksen puheenjohtajan kommentit.

Lue lisää aiheesta:

"Näyttää siltä, että velkaraha on ainoa vaihtoehto" – Mikkelin uusi jätevedenpuhdistamo maksaa 60 miljoonaa euroa

Mikkelin uuden jätevedenpuhdistamon hintalappu noussut yli kymmenellä miljoonalla eurolla

Mikkelin uusi jätevedenpuhdistamo maksetaan 40 miljoonan euron lainalla

Suosittelemme