Puukerrostalojen rakentaminen yleistyy Suomessa. Myös Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOAS on hypännyt trendiin mukaan.
Toimitusjohtaja Kirsi Koskella on hymy herkässä ja yksi tunne ylimpänä.
– Olen todella ylpeä. Jo jonkin aikaa on pohdittu, että koska se meidän ensimmäinen puukerrostalo valmistuu. Nyt se on tekeillä. Varsinkin kun pääsin näkemään elementtien nostoja, niin se on kyllä hieno hetki.
TOASin ensimmäinen puukerrostalo nousee vauhdilla Kauppiin. Valmiista elementeistä rakentuva talo valmistuu vielä ennen kesää. Se ei jää viimeiseksi puutaloksi.
– Vielä puu on kalliimpaa, mutta uskon, että kun saamme hyvää kokemusta tältä työmaalta, voimme käyttää sitten niitä oppeja seuraavaksi esimerkiksi Hippoksella, Koski sanoo.
Valtion entisen virastotalon eli Hippostalon purku on tarkoitus aloittaa jo tänä keväänä, ja tilalle nousee TOASin 60-vuotisen historian mittavin hanke. Myös Hervantajärvelle ratikan päätepysäkin viereen aletaan rakentaa Lumipuu-nimistä puukerrostaloa.
Ihan kaikkea puuta ei voi jättää näkyviin
Kun Kaupin kahdeksankerroksinen talo valmistuu toukokuussa, puurakenne näkyy muun muassa julkisivussa, asuntojen katoissa ja rappukäytävällä hissikuilun ympärillä.
Paloturvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota, kertoo Hartela Länsi-Suomen vastaava mestari Vesa Lehtinen.
– Sehän lähtee määräyksistä ja suunnittelusta. Palotekniset suunnittelijat suunnittelevat rakenteet, ja sitten teemme ne sen mukaan. Tietysti näissä kohteissa on sprinklerijärjestelmä, mitä ei tavallisissa betonikerrostaloissa ole.
Puuelementeistä rakentaminen on Lehtisellekin uutta. Kaupin puukerrostalon rakentaminen on edennyt sään ehdoilla, mutta aikataulussa on pysytty hyvin.
Soluasunnot eivät kiinnosta, mutta yhteisöllisyys kyllä
Puutalossa asuminen ja hyvä sijainti kiinnostavat. Kaupin 70 asuntoon on tullut jo satoja hakemuksia. Kirsi Koski kertoo, että opiskelija-asuntojen kysynnässä on tapahtunut selkeä muutos.
– Yksiöt ja perheasunnot kiinnostavat, niihin on paljon hakemuksia. Solujen osalta koronavuosi vei sen vähimmänkin kiinnostuksen, eli niihin on todella vähän hakijoilta.
Kysyntään on vaikuttanut etäopiskelu ja se, että kansainväliset vaihto-opiskelijat eivät voineet tulla syksyllä Tampereelle.
– Vähän yli 200 vaihto-opiskelijaa saapui tammikuun alussa, joten sikälikin näyttää valoisammalta, Koski sanoo.
Pelkkiä yksiöitä TOAS ei halua rakentaa.
– Meidän velvollisuutemme on pitää huoli yhteisöllisyydestä. Opiskelijat kaipaavat rauhaa ja omaa tilaa, mutta pitää keksiä uusia muotoja, mikä sitä yhteistä tilaa tuo.
Yhteisöllisyys on huomioitu muun muassa Hippoksessa, johon on tulossa erilaisia yhteisiä tiloja niin sisälle kuin ulos.
– Nykyisen talon purku on alkamassa keväällä ja tähtäämme siihen, että ensimmäinen vaihe uudesta Hippoksesta saataisiin käyntiin jo tämän vuoden puolella.
Opiskelijoiden asuntotilanne hyvä Tampereella
Tampereen ylioppilaskunta TREY näkee TOASin uusissa hankkeissa paljon myönteistä.
– Mekin olemme innoissamme näistä uusista kohteista. Hippostalossa on ihanaa erityisesti se, että se on suunniteltu tukemaan yhteisöllisyyttä, sanoo TREYn hallituksessa asumisasioista vastaava Emmi Juolahti.
Kaupin puukerrostalo on Juolahden mielestä ilahduttava esimerkki ympäristöystävällisestä rakentamisesta.
Hän on tyytyväinen Tampereen asuntotarjontaan.
– Tilanne on ihan hyvä, ja Tampereella on tosi moninaista asuntotarjontaa opiskelijoille.
Juolahti muistuttaa, että pelkät opiskelija-asunnot eivät riitä, sillä jo pelkästään korkeakouluyhteisössä on 35 000 opiskelijaa.
– Vuokratason nousua pitää pyrkiä hillitsemään. Meidän ehdotuksemme on, että priorisoidaan kohtuuhintaisen vuokra-asumisen ripeää kaavoittamista.