Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tuhannet 5-vuotiaat aloittavat esiopetuksen jo tänä vuonna – kokeiluun osallistuvat kunnat odottavat nyt yksityiskohtaista tietoa: "Tiedotamme asiakkaita heti"

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu laajenee syksyllä valtakunnalliseksi. Tämä tarkoittaa tuhansille varhaiskasvatuksessa mukana oleville lapsille siirtymistä esiopetukseen.

Ala-asteen koululaisia tunnilla.
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun osallistuu ensimmäisessä vaiheessa noin 5000 lasta. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Mirva Ekman
Avaa Yle-sovelluksessa

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkisti tänään kunnat, joissa alkaa tulevana syksynä kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu.

Mukana kokeilussa ovat esimerkiksi Helsinki, Vantaa, Oulu, Rovaniemi, Vaasa, Joensuu ja Jyväskylä. Koko lista kunnista löytyy opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteesta.

Kokeiluun osallistuvat kunnat ja toimipaikat valittiin otantana. Laki kaksivuotisen esiopetuksen kokeilusta ja laki varhaiskasvatuslain muuttamisesta tulivat voimaan joulukuussa 2020.

Nelivuotisen kokeilun toivotaan tavoittavan yhteensä noin 10 000 vuosina 2016 ja 2017 syntynyttä lasta, jotka aloittavat maksuttoman esiopetuksen vuosien 2021 ja 2024 välisenä aikana jo 5-vuotiaina.

–Kuntia on mukana yhteensä 147, mutta kaikissa kunnissa ei kaksivuotista esiopetusta järjestetä, vaan osa kunnista toimii puhtaasti verrokkikuntina. Kaksivuotista toimintaa tulee järjestämään 105 kuntaa, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriön hallitussihteeri Marjaana Larpa.

Kunnilla iso työ käytännön järjestelyissä

Kokeilu alkaa tämän vuoden elokuussa. Nyt suunnittelu- ja toteutusvaiheet käynnistyvät valikoituneissa kunnissa käytännön järjestelyillä.

– Käsitykseni mukaan nyt aletaan ensimmäisenä työstämään paikallista opetussuunnitelmaa sekä mietitään palvelujärjestelmää ja kelpoisen henkilöstön sijoittumista kokeilutoimipaikkoihin, Marjaana Larpa arvioi.

Suurimpien kuntien toimipaikoista kokeilu- ja verrokkitoimipaikkoja valitaan ministeriön päätöksellä erikseen noin 20 prosenttia, kun taas pienemmissä kunnissa kokeilu voidaan ottaa käyttöön kaikissa kunnan toimipaikoissa.

Saman kunnan sisällä voi siis olla hajontaa siinä, kuinka monessa toimipaikassa kokeiluluontoista maksutonta perusopetusta järjestetään, mikä voi aiheuttaa epätasa-arvokysymyksiä.

– On katsottu, että kokeilun tieteelliset tavoitteet ja sivistyksellisten oikeuksien kehittäminen ovat painavampi asia tässä vaakakupissa, että voimme tämän lyhyen kokeilun ajan poiketa yhdenvertaisuudesta, Marjaana Larpa toteaa.

Kokeilusta aiheutuvat kulut korvataan kunnille valtionavustuksella.

Kunnat odottavat tarkennuksia ja lisätietoa

Pienet Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevat kunnat Alajärvi ja Vimpeli kuuluvat niin sanottuun koeryhmään, joka järjestää kaksivuotista esiopetusta kaikissa esiopetuksen toimipaikoissaan.

Alajärven varhaiskasvatuspäällikkö Hanna Luoma-aho myöntää, että kunnat kaipaavat vielä paljon lisätietoa tilanteesta. Alajärvi vastaa myös Vimpelin varhaiskasvatuksen palveluista.

Tieto kokeiluun osallistumisesta tuli mukana oleville kunnille tänään, mikä selittää omalta osaltaan sitä, että moni asia on avoimena.

– Asioihin odotetaan nyt tarkennuksia. Miten saamme järjestää esiopetusta, missä se tapahtuu, ja koskeeko kuljetusten järjestäminen ja muut velvoitteet kuntaa tässä kohtaa, pohtii Luoma-aho.

Alajärvellä ja Vimpelissä koko ikäluokka, eli vuonna 2016 syntyneet, ovat mukana kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa syksyllä.

Lasten huoltajilla on varmasti kysymyksiä kunnille ja varhaiskasvatusyksiköille jo nyt, mutta vastauksia kunnilla ei ole kaikilta osin antaa.

– Valitettavasti on vielä se tilanne, että meillä itselläkin on tietoa yksityiskohdista vain vähän, joten emme voi antaa käytännön asioista vielä tietoa asiakkaille. Me tiedotamme kyllä asiasta lisää heti, kun tiedämme tarkemmin, kuinka asiat tulevat järjestymään, Luoma-aho sanoo.

Osallistuminen ei ole pakollista

Kaikki viisivuotiaat eivät siis aloita automaattisesti maksutonta esiopetusta lähivuosina. Kaksivuotiseen esiopetukseen osallistuminen ei ole myöskään pakollista, vaan lapsi voi saavuttaa kaksivuotisen esiopetuksen tavoitteet myös muulla tavalla.

Käytännössä kokeilu tarkoittaa sitä, että kunnat lähettävät vanhemmille tiedon mahdollisuudesta osallistua kokeiluun, kun toimipaikat selviävät. Perhe voi halutessaan hakeutua hakulomakkeella kokeiluun.

– Kotihoidontuen sisaruskorotus on mahdollista vanhemmilla sisaruksilla, jotka osallistuvat esiopetukseen, ja kun esiopetuksen kokeilun aika on maksutonta, toivomme kovasti, että nämä kannustavat perheitä osallistumaan kokeiluun, Larpa toteaa.

Korjaus 22.1.2021 klo 11.17 : Kokeilukuntien määrää muutettu 140 kunnasta 147 kuntaan, ja kaksivuotista esiopetusta järjestävien kuntien määrää 102 kunnasta 105 kuntaan.

Lue myös:

Lähes 18 000 viisivuotiaalle tarjotaan ilmaista varhaiskasvatusta ensi syksynä – kokeiluun osallistuu ennätysmäärä kuntia

Peruskoulun kyky tasata oppilaiden taustasta johtuvia eroja murenee – Tilanteen voi korjata, mutta se ei ole ilmaista, sanoo asiantuntija

Hallitus käynnistää kokeilun: lasten esiopetus voi laajentua 5-vuotiaisiin – vuoden pidempi eskari huolestuttaa osaa lapsiperheistä

Suosittelemme