Hyppää sisältöön

Moukaritähdeksi singahtanut Aaron Kangas saa 14 000 euroa lisää tukea valtiolta – aikoo maksaa isälleen palkkaa: "Hyvä, että osat vaihtuvat toisinkin päin"

Kankaanpäästä Tampereelle parempien harjoitusolosuhteiden perässä muuttanut Kangas aikoo käyttää 20 000 euron apurahan valmennuskuluihin, lihashuoltopalveluihin ja tavallisen arjen menoihin.

Aaron Kangas johdatti Suomen moukarimiehet kolmoisvoittoon viime syksyn Ruotsi-ottelussa Tampereella. Kuva: Tomi Hänninen

Viime kesän moukarisensaatio Aaron Kankaan hieno kehityskäyrä ja kova tulostaso oli huomioitu Opetus- ja kulttuuriministeriön keskiviikkona myöntämissä kesälajien valmennus- ja harjoitteluapurahoissa. Ministeriö myönsi Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön esityksen perusteella yli 1,4 miljoonaa euroa yhteensä 162 urheilijalle.

Kangas sai 19 muun urheilijan tavoin suurimman 20 000 euron apurahan. 23-vuotias moukarinheittäjä kuuli täydestä potista vasta Yle Urheilun haastattelussa.

– Hienoa kuulla, hyvä fiilis tuli. Kisoihin tähdätessä tulee tarpeeseen, ja hieno on juttu, että he myönsivät minulle tuon isoimman apurahan, Kangas kertoo puhelimitse.

Vielä vuosi sitten Kangas oli suurelle yleisölle melko tuntematon nimi. Vuonna 2019 kankaanpääläinen oli heittänyt parhaimmillaan 74,40. Kesällä 2020 leka lensi jo lukemiin 79,05. Se on Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi paras tulos ja viime kauden maailmantilaston viidenneksi paras noteeraus.

Hurja tuloskehitys selittää, miksi Kankaan apurahat nousivat vuodessa 6 000 eurosta 20 000 euroon. Viime kauteen Kangas lähti täysin paineettomasti, mutta nyt hän itsekin tietää, että häneltä odotetaan olympiavuonna paljon.

– Se tuo vain hyvänolon fiiliksen, että siellä luotetaan tekemiseeni. Ei se tuo minulle itselleni ainakaan paineita, Kangas lupaa.

Valmentaja-isälle palkkaa

Kangas vaihtoi menestyskesän jälkeen maisemaa Kankaanpäästä sadan kilometrin päähän Tampereelle. Muutto vei harjoittelua ammattimaisempaan suuntaan, sillä hyvät harjoituspaikat sijaitsevat nyt kivenheiton päässä Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa.

– Totuin Kankaanpäässä siihen, että treenasin Porissa monta kertaa viikossa. Punttisali ja muut harjoituspaikat eivät siellä kodin lähellä olleet parhaat mahdolliset. Aina oli semmoista säätämistä niiden kanssa. Nyt on ollut optimaalinen tilanne ja loistavat olosuhteet, Kangas kertoo.

14 000 euron nousu apurahoissa tekee Kankaan tilanteesta ihanteellisen. Kankaanpäässä asuva valmentaja-isä Jarmo Kangas saa huipulle tähtäävältä pojaltaan jatkossa korvausta valmennusopeista.

– Nyt voin maksaa hänelle matkakorvauksia ja palkkaa paremmin kuin ennen. Isä on joutunut olemaan viime vuodet enemmänkin maksumiehenä. Hyvä, että osat vaihtuvat toisinkin päin, ettei ihan ilmaiseksi tarvitse valmentaa, Aaron Kangas iloitsee.

Yksi jokavuotinen rahareikä, etelänleiri, jäänee tänä keväänä välistä. Kangas uskoo, että koko apurahapotille löytyy silti käyttöä.

– Hieronta- ja fysioterapeuttikulut lisääntyvät. Kun tulokset paranevat ja tehot kasvavat, pitää lihashuoltoakin parantaa. Perus arkeen menee paljon rahaa, kuten myös valmennuskuluihin. Kyllä rahalle on käyttöä, Kangas sanoo.

Lue myös:

Reetta Hurskeen tukipotti puolittui, moukarikomeetalle ja pituuden SE-miehelle täysi potti – katso kaikki apurahan saaneet urheilijat

Korte, Pulli ja Kangas suomalaisista korkeimmalla yleisurheilun kausitilastossa yksilölajeissa – naisten pikaviestissä sinivalkoinen tilastokummajainen

Kommentti: Suomen moukarilupausten tilastot ovat huimaa luettavaa – yksi kullanarvoinen tekijä loistaa kuitenkin vielä poissaolollaan

Aaron Kangas hurjassa kunnossa! Uusi ennätys nosti suomalaisen maailmantilastossa toiseksi: "Tuli ihan puskista"

Suosittelemme sinulle