Hyppää sisältöön

Jättimäiset raideinvestoinnit etenevät Helsingissä, vaikka satojen miljoonien budjetit paukkuvat – liikenneinsinööri: "Olemme toki yrittäneet oppia"

Helsingin Vihdintien uuden raitiolinjan rakentamisesta päätettiin Helsingin valtuustossa kiivaan keskustelun jälkeen.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Länsi-Helsingin uuden raitiotien yleissuunnitelman. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsinkiin on rakennettu raitioteitä sata vuotta, mutta yllätyksiltä ei vältytä vieläkään. Isot raideinvestoinnit ovat ylittäneet tai ylittämässä niille hankesuunnitelmissa lasketun budjetin lähes poikkeuksetta reippaasti.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti Vihdintien uuden raitiolinjan totetuttamisesta kiivaan keskustelun jälkeen keskiviikkona.

Päätöstä vastustaneen kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov sanoo, että Helsingin isoja väyläurakoita vaivaa rakenteellinen ongelma, joka piinaa myös valtakunnallisia hankkeita. Päätöksentekovaiheessa käytetyt esisuunnitelmat eivät kerro kaikkia kustannuksia.

– On kestämätöntä, että näyttää olevan pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että budjetti ylittyy, Sazonov sanoo.

Kokoomus esitti, että Länsi-Helsingin uuden raitiotien yleissuunnitelma olisi pantu jatkoselvittelyyn, jotta rakentamisesta ja tulevista kustannuksista olisi saatu luotettavampi kuva.

Suunnitelmaan kuuluu uusia rataosuuksia muun muassa Topeliuksenkadulla. Havainnekuva. Kuva: Voima Graphics

Valtuuston hyväksymän Länsi-Helsingin uuden raideyhteyden runkolinja kulkee Erottajalta Munkkiniemen ja Vihdintien kautta Kannelmäkeen. Lisäksi suunnitelmaan kuuluu uusia rataosuuksia Topeliuksenkadulla ja Fredrikinkadulla. Hankesuunnitelmassa Vihdintien raitiolinjan kustannusarvio on 160 miljoonaa euroa.

Uusi linja kulkee myös Fredrikinkatua pitkin. Havainnekuva. Kuva: Voima Graphics

Kokoomus perustelee vaatimustaan sillä, että Helsingin isot raideinvestoinnit ovat kerta toisensa jälkeen ylittäneet hankesuunnitelmassa määritellyn budjetin.

Esimerkiksi Raidejokerin hinta oli hankesuunnitelmassa 275 miljoonaa euroa, mutta hinta nousi 386 miljoonaan euroon.

Niin ikään vireillä olevan Kruunusillat-raideyhteyden Laajasalosta Helsingin keskustaan alustava kustannusarvio oli 260 miljoonaa euroa, mutta tämänhetkisen arvion mukaan hankkeen kustannukset ovat 350 miljoonaa euroa.

SDP:n Heinäluoma hämmästelee kritiikkiä

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma (sd) hämmästelee kokoomuksen kiivasta kritiikkiä, koska puolue oli muutama kuukausi sitten mukana hyväksymässä Helsingin kaupungin ja valtion välistä asumisen, maankäytön ja liikenteen kehittämistä tukevaa MAL-sopimusta.

– Sopimuksen myötä valtio on sitoutunut rahoittamaan pääkaupunkiseudun keskeisiä joukkoliikennehankkeita, johon Länsi-Helsingin uusi raideyhteyskin kuuluu.

Heinäluoma muistuttaa, että uusi raideyhteys parantaa huomattavasti kaupungin joukkoliikennettä kahdeksan minuutin välein kulkevan ratikan myötä. Heinäluoma korostaa, että uusi raidehanke mahdollistaa uusien asuntojen rakentamisen noin 30 000 asukkaalle.

– Raidehankkeet ovat tärkeitä myös ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov sanoo, että tämän tason ylitykset eivät saa olla läpihuutojuttuja.

– Sekä päättäjät että kaupunkilaiset tuntevat itsensä vedätetyiksi, hän sanoo.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen muistuttaa Heinäluoman tavoin valtion kanssa solmitusta MAL-sopimuksesta, joka velvoittaa kaupunkia tekemään toteutuspäätöksen.

– Näin saadaan valtion rahoitus varmistettua, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan kyse on ilmastoviisaasta ja kestävästä kaupunkirakentamisesta. Vanhanen korostaa joukkoliikenneyhteyksien merkitystä paitsi ilmastopäästöjen hillitsemisessä myös uusien asuntojen rakentamisen vauhdittamisessa.

– Nyt ei pidä jarruttaa hanketta.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan Daniel Sazonovin mukaan puolueen ajaman lykkäyspäätöksen taustalla oli nimenomaan halu huolelliseen suunnitteluun, jotta kustannukset pysyisivät jatkossa aisoissa. Sazonovin mukaan raideliikenteen lisääminen on tarpeellista.

– Nyt ei pitäisi ummistaa silmiä, vaan tehdä suunnitelmat huolellisesti ennen päätöstä. Virkamiesten mukaan suunnittelun jatkaminen ei olisi vaarantanut MAL-sopimuksen lupaamia rahoja.

Helsingin kaupungin liikenneinsinöörin Anton Silvon mukaan 160 miljoonan euron kustannusarvio on tällä hetkellä paras mahdollinen käytössä oleva arvio Länsi-Helsingin uuden raideyhteyden hinnaksi.

– Olemme toki yrittäneet oppia esimerkiksi Raidejokerin rakentamisesta, jotta arviot ja toiminta olisivat niin täsmällistä kuin se suurissa hankkeissa voi olla, Silvo sanoo.

Kiistaa valtuustossa aiheuttivat siis erityisesti kustannukset. Uusien raideliikenneyhteyksien tarpeellisuudesta oltiin varsin yksimielisiä.

– On ihan kaupungin strategian mukaista lisätä joukkoliikennettä ja vähentää autoilua, Helsingin kaupungin liikenneinsinööri Anton Silvo sanoa.

Lisää aiheesta:

HKL liikennöi Raide-Jokerin ensimmäiset vuodet

Vain 108 metriä ratikkapysäkkien välillä tuntuu hullulta, silti näinkin lyhyt väli Helsingissä on – miniväleihin on syynsä, mutta uusille reiteille niitä ei tule

"Emme saa Helsingin liikennettä toimimaan lisäämällä busseja jonoon", sanoo liikenneinsinööri – nappaako pikaratikka etuajo-oikeuden Mannerheimintiellä?

Suosittelemme sinulle