Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sami Välimäki huomaa eron aiempaan – "Itseään muita parempina pitävät pelaajat ovat huomanneet, että minäkin kuulun tänne"

Golfin Euroopan kiertueella pelataan heti kärkeen isoja, rahakkaita turnauksia. Suomen ykkösmies Sami Välimäki lähtee Abu Dhabin kisaan itseluottamusta uhkuen.

Sami Välimäki
Kuva: Getty Images
Janne Karinkanta,
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Sami Välimäki sai viime kauden päätteeksi ensimmäisenä suomalaisena golfin Euroopan kiertueen vuoden tulokkaan tittelin.

– Edelleen pääsen ihan rauhassa pelaamaan ja nauttimaan omasta tekemisestä. Ei tuosta tittelistä tule paineita. Eikä sen jälkeenkään ole paljon tullut yhteydenottoja eikä julkisuutta muutenkaan, naurahtaa Välimäki.

– Kukaan ei tuntenut minua viime vuonna alkukaudesta. Nyt kuulun periaatteessa jo vakiokalustoon, joka tulee pelaamaan pitkään täällä. On se hauska ehkä nähdä siinä nyt vähän muutostakin. Sen verran hyvin olen pystynyt pelaamaan, että pikkuisen kunnioitusta olen saanut muilta pelaajilta.

Välimäen mukaan kunnioitus näkyy siinä, että golfkaverit ovat alkaneet yhä enenevässä määrin moikkailemaan ja tulevat jo tervehtimään - myös ne, jotka eivät sitä ole ennen tehneet.

– Tietyt ihmiset, jotka pitävät itseään muita parempina pelaajina, ovat ehkä huomanneet, että minäkin kuulun tänne, tuumii Välimäki.

Abu Dhabi avaa golfkauden

Tänään torstaina Abu Dhabissa alkava golfin vuodenavaus on ollut perinteisesti kilpailutasoltaan kova turnaus. Kenttä on haastava, eikä suomalaismenestystä kisassa ole juuri nähty. Parhaan sijoituksen kentällä on tehnyt Mikko Korhonen, joka kolme vuotta sitten sijoittui 22:nneksi tuloksella -10.

Välimäki, joka on vasta ensi kertaa mukana Abu Dhabissa, voi hyvin tehdä heti saman tien kaikkien aikojen parhaan suomalaistuloksen kyseisessä kisassa.

Sami Välimäki
Kuva: Luke Walker/Getty Images

– Mukava päästä pitkästä aikaa taas tositoimiin. Tähän alkuun tuleekin sitten heti ihan hyvä rupeama, kun on kolme viikkoa putkeen kisoja.

– Ainakin oma tekeminen on ollut hyvää. Uskon pystyväni kamppailemaan perushyvällä pelillä hyvistä sijoista tällä viikolla. Sen kun saan toteutettua neljänä päivänä, niin varmasti tulee ihan hyvä kisa. Sinne kympin tai kahdenkympin joukkoon on tarkoitus täällä päästä.

Olympialaisissa menestyminen olisi siistiä

Välimäki ei ole tehnyt muutoksia jo hyväksi havaittuihin harjoitusmetodeihin. Pieniä juttuja on tarkoitus kuitenkin hioa matkan varrella, kun kausi pääsee kunnolla vauhtiin.

– Samanlaisia ellei jopa parempia tuloksia odotan alkavalta kaudelta. Ja totta kai nyt pääsen jo isompiin kisoihin pelaamaan ja varmasti sieltäkin tulee menestystä. Toivottavasti vaikka olympialaisissa pystyisi menestymään, se olisi siisti juttu.

Tulostavoitteena Välimäellä on päästä mahdollisimman nopeasti 50 joukkoon maailmanlistalla ja saavuttaa vähintään yksi voitto. Myös jokaisessa kauden neljässä Major-turnauksessa, jos niihin pääsee mukana, Välimäen suunnitelmana on pelata erityisen hyvin.

– Viikko kerralla on tarkoitus mennä eteenpäin ja päästä siten mukaan niihin suurimpiin kisoihin.

Sami Välimäki
Kuva: Getty images

Koronakupla golfin huippupelaajille on Välimäen mukaan hyvällä mallilla. Kaikki pelaajat testataan etukäteen ja senkin jälkeen seuranta on tiivistä. Kisahotellit ovat vain pelaajille, ulkopuolisilla ei ole sinne asiaa.

Abu Dhabissa ei ole tullut tietoon yhtään positiivista covid-19-tapausta ja koko kiertueella niitä oli suomalaisen mukaan viime vuonna vain kymmenkunta.

Välimäen ja Mikko Korhosen lisäksi Abu Dhabissa kisaa suomalaista Tapio Pulkkanen ja Kalle Samooja. Abu Dhabin (palkintoarvo 8,0 milj. USD) jälkeen ET:n turnausohjelmassa ovat heti peräkkäin Dubai (3,25 milj. USD) ja Saudi-Arabia (3,5 milj USD), jonka jälkeen suomalaisilla on parin viikon huili ennen Yhdysvaltoihin siirtymistä.

Kotimaan Urheilugaalassa Vuoden läpimurto - ja Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki -palkinot menivät Sami Välimäelle, jonka ensimmäinen vuosi golfin Euroopan Tourilla 2020 oli huikea menestystarina. Sen kruununa nähtiin muun muassa Oman Openin voitto ja Wales Openin toinen sija. 22-vuotias pirkkalalainen nousi golfin maailmanlistalla vuoden aikana yli 300 sijaa reilusta sadan parhaan joukkoon.

Lue myös:

"Välimäki puttaa parhaiten" Sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi

Suomen ammattilaisgolfjärjestö PGA valitsi Sami Välimäen Vuoden pelaajaksi

Sami Välimäelle upea tunnustus! Valittiin ensimmäisenä suomalaisena Euroopan kiertueen vuoden tulokkaaksi

Mikko Ilonen hehkuttaa Sami Välimäen tulokaskautta: "Vain taivas on rajana"

Suomen ykkösgolfari Sami Välimäki, 22, iloitsi menestyksekkäästä tulokaskaudestaan: "Tietää, että pystyy isojen poikien kanssa pärjäämään"

Sami Välimäen loistavalle tulokaskaudelle upea päätös – kaikkien aikojen paras suomalaismies Euroopan kiertueella

Sami Välimäki mukana Dubain voittokamppailussa

Euroopan golfhuipulle noussut Sami Välimäki lähtee finaaliturnaukseen jo uudet tavoitteet mielessään: "Hyvä mahdollisuus päästä nopealla aikavälillä PGA-kiertueelle"

Sami Välimäki golfasi upeasti toiseksi Euroopan kiertueella Walesissa! Saavutti samalla paikan huippukisaan Yhdysvaltoihin – "Tosi kova juttu"

Suomen tämän hetken ykkösgolfari Sami Välimäki paljasti, millä yhdellä pikkuasialla löysi kadoksissa olleen lyöntinsä

Vuoden kovin suomalaissensaatio ei yllättänyt itseään, vaikka teki golfhistoriaa – nyt Sami Välimäki unelmoi kotonaan major-voitosta

Tällainen on Suomen uusi golfsensaatio Sami Välimäki – mailoja paiskonut tuittupää sai teini-ikäisenä apua mentaalivalmentajalta ja jätti lukion kesken golfin takia

Suosittelemme