Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Päivähoitomaksu poistuu pian monilta perheiltä – erityisesti pieni- ja keskituloiset perheet hyötyvät

Päivähoitomaksujen perusteena olevia tulorajoja korotetaan elokuusta alkaen.

Lapsi piirtää liiduilla kivetykseen
Varhaiskasvatuksen maksut alenevat erityisesti pieni- ja keskituloisilta perheiltä. Kuvituskuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Marika Anttonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Päivähoitomaksu poistuu ensi elokuun alussa monelta perheeltä Imatralla.

Päivähoitomaksujen perusteena olevia tulorajoja korotetaan, minkä johdosta osalla perheistä maksut alenevat tai jopa poistuvat kokonaan. Asiasta päättiopetus- ja kulttuuriministeriö.

Imatran kaupungin varhaiskasvatuspalveluiden päällikkö Minna Leinosen mukaan kaupungissa ei ole tehty vielä tarkempia laskelmia, kuinka monella prosentilla perheistä päivähoitomaksut laskevat muutoksen myötä.

Varhaiskasvatuksen maksut alenevat erityisesti pieni- ja keskituloisilta perheiltä. Uudistuksen myötä koko maassa noin 20 000 perhettä siirtyy maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin.

Iso lovi kaupunkien saamiin maksuihin

Lappeenrannassa ei ole vielä arvioitu, kuinka moni perhe jää maksujen ulkopuolelle.

Lappeenrannan kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Mirva Nousiaisen mukaan on vaikea arvioida, lisääkö maksujen aleneminen perheiden halukkuutta laittaa lapsi päivähoitoon. Lappeenrannassa varhaiskasvatuksen piirissä on tällä hetkellä 81 prosenttia 1–6-vuotiaista.

– Mitä isompiin ikäluokkiin mennään, sitä korkeampi on osallistumisaste. Merkitystä saattaa olla myös kotihoidontuen saamisella, Nousiainen pohtii.

Asiakasmaksujen muutos astuu voimaan elokuussa. Se tekee ison loven Imatran ja Lappeenrannan kaupunkien saamiin päivähoitomaksuihin.

Alustavan arvion mukaan Lappeenranta menettää noin miljoona euroa vuositasolla. Määrässä on huomioitu myös palveluseteleiden käyttäjät.

Imatralla päivähoitomaksuja jää muutoksen jälkeen saamatta noin 100 000 euroa.

Suosittelemme sinulle