Hyppää sisältöön

Presidentti Biden lähti ensitöikseen purkamaan Trumpin maahanmuuttorajoituksia – rajamuurin rakentaminen keskeytyy

Presidentti Biden allekirjoitti useita maahanmuuttoon liittyviä määräyksiä virkaanastujaisten jälkeen.

Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajamuurin rakentaminen oli presidentti Donald Trumpin keskeinen vaalilupaus vuoden 2016 presidentinvaalikampanjassa. Hänen seuraajansa Joe Biden jäädytti muurin rakentamisen. Kuva: Guillermo Arias / AFP

Osalle Meksikon vastaista rajaa rakennettu rajamuuri oli Donald Trumpin presidenttikauden ylpeydenaiheita. Nyt muurin rakentaminen keskeytyy, koska muun muassa puolustusbudjetista otettu hätärahoitus päättyy.

Ensimmäisenä päivänä virassaan Joe Biden antoi useita presidentin määräyksiä, joilla kumotaan Donald Trumpin maahanmuuton rajoittamiseen tähtääviä päätöksiä.

Monet presidentti Trumpin hankkeista oli laitettu käyntiin presidentin määräyksillä, joten ne on myös suhteellisen helppo perua.

Muun muassa niin sanottu muslimikielto on Bidenin kumoaminen päätösten listalla.

Trumpin päätös vuonna 2017 kieltää maahantulo useiden muslimienemmistöisten maiden kansalaisilta, kuten iranilaisilta, syyrialaisilta ja jemeniläisiltä herätti suurta huomiota ja oli pitkällisen oikeuskäsittelyn kohteena.

Alkuperäisellä kieltolistalla oli myös Irak, joka myöhemmin poistettiin listalta. Kielto koski lisäksi joitakin muita maita, kuten Venezuelaa ja Pohjois-Koreaa.

Karkotukset tilapäisesti jäihin

Uusi hallinto keskeyttää osan maahan laittomasti tulleiden siirtolaisten karkotuksista sadaksi päiväksi, kotimaan turvallisuudesta vastaava virasto DHS ilmoitti.

Päätös astuu voimaan perjantaina. Taustalla on Bidenin päätös kumoa presidentti Trumpin määräys, jonka tavoitteena oli vauhdittaa maassa ilman lupaa olevien karkotuksia.

Biden herätti myös ensimmäisenä työpäivänään uudestaan henkiin niin sanotun DACA-ohjelman, jolla suojellaan luvatta maahan saapuneiden siirtolaisten lapsia karkotukselta.

Lyhenne tulee sanoista "Deferred Action for Childhood Arrivals" eli lapsina saapuneita koskevien toimien lykkäys.

Presidentti Barack Obaman hallinnon käynnistämää ohjelmaa perusteltiin sillä, että monet vanhempiensa kanssa saapuneet lapset ovat kasvaneet Yhdysvalloissa ilman suoraa kosketusta vanhempiensa kotimaahan. Tästä syystä karkotukset johtaisivat kohtuuttomiin seurauksiin.

Turvapaikanhakijoiden kohtelu muuttuu

Bidenin hallinto on myös luvannut muuttaa turvapaikanhakijoiden kohtelua Meksikon vastaisella rajalla.

Yhdysvallat aikoo luopua Trumpin aikaisesta politiikasta, jolla turvapaikanhakijat lähetettiin takaisin Meksikoon odottamaan tapaustensa käsittelyä.

Samaan aikaan presidentti Bidenin hallinnon edustajat ovat varoitelleet Meksikon kautta Yhdysvaltoihin pyrkiviä siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita, että muutokset vievät aikaa.

Yhdysvaltain ja Meksikon välistä muuria rakennettiin Sunlad Parkin ja Ciudad Juarezin välille 8. tammikuuta 2021. Kuva: Herika Martinez / AFP

Laittomasti tulleille tie kansalaisuuteen

–Bidenillä on kunnianhimoinen ohjelma, joka Valkoisen talon mukaan avaisi tien kansalaisuuteen noin 11 miljoonalle laittomasti maassa oleskelevalle siirtolaiselle.

Siirtolaiset voisivat aluksi tietyin ehdoin saada viisi vuotta voimassa olevan tilapäisen oleskeluluvan. Yhteensä kahdeksan vuoden oleskelun jälkeen voisi sitten anoa Yhdysvaltain kansalaisuutta. Mutta tämä suunnitelmaa vaatii jo kongressin hyväksynnän.

Yhdysvalloissa Bidenin päätöksiä on jo verrattu presidentti Obamaan, joka lupasi myös uudistuksia maahanmuuttopolitiikkaan, mutta lopuksi eteni hyvin hitaasti.

Suosittelemme sinulle