Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yhä useampi autokoulua käyvä nuori valitsee ajosimulaattorin ratatreenin sijaan, vaikka kokemukset eivät vakuuta – ajoradan ylläpidosta tuli kannattamatonta

Traficomin kyselytutkimuksessa simulaattori ei kuitenkaan vakuuta uusia kuljettajia.

Ajamista liukkaalla on turvallista harjoitella radalla
Liukkaan kelin ajoa on turvallista harjoitella radalla. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle
Birgitta Vuorela
Avaa Yle-sovelluksessa

Vielä muutama vuosi takaperin Etelä-Pohjanmaan ajoharjoitteluradalla Jalasjärvellä riitti käyttäjiä viikon jokaisena arkipäivänä. Autokoulut toivat korttikokelaat ryhmissä suorittamaan pakollista liukkaan kelin ajoharjoittelua.

Heinäkuussa 2018 voimaan tulleen ajokorttiuudistuksen jälkeen kalenterissa on ollut tilaa.

– Ennen oli joka päivä töitä, nyt ei enää ole, toteaa Etelä-Pohjanmaan ajoharjoitteluradan toimistosta Ritva Seppälä, joka yhdessä yrittäjämiehensä Timo Seppälän kanssa on vastannut radan toiminnasta vuodesta 2009 saakka.

Jalasjärvellä rataa käyttää säännöllisesti enää muutama eteläpohjalainen autokoulu, lisäksi asiakkaina on oppilaitoksia. Toiminta ei ole nykyisillä asiakasmäärillä enää kannattavaa. Aika näyttää, miten kauan rataa on järkevää ylläpitää.

Tilanne harmittaa Seinäjoen Sedussa logistiikan lehtorina toimivaa Inkeri Ritamäkeä. Hän vannoo opetuksessa käytännön nimeen.

– Hyvin ollaan saatu aikoja tänne, pienelläkin varoajalla, mutta harmittaa kun ei käytetä enemmän.

Ei tutkintoa, vaan elämää varten

Tomi Risulahti 17, opiskelee Seinäjoella Sedussa yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi. Henkilöauton ajamiseen oikeuttava ajokortti on ollut taskussa nyt kuukauden päivät.

Tomi Risumäki
Tomi Risulahdella on kokemusta sekä simulaattori- että rataharjoittelusta. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Luokkakavereita lukuunottamatta Tomin kaveripiiristä suurin osa on tyynyt liukkaan kelin harjoittelussa simulaattoriin. Tomilla on kokemusta molemmista.

– Niissä on huomattava ero. Kyllä itse ainakin tykkää enemmän tästä oikeasta radasta kuin simulaattorista. Simulaattorissa nyt saa jonkinlaisen perusteen, mutta ei sitä voi millään lailla verrata tähän oikeaan kokemukseen.

Samoilla linjoilla on logistiikan lehtori Inkeri Ritamäki.

– Kyllä simulaattori perusteet antaa, mutta se ei yksin riitä, tämä on mun mielipide. Kyllä vanhempien pitäisi ajatella sitä sitä kokemusta ja turvallisuutta minkä tämä rata antaa sitten myöhemmin elämää varten.

Kyselytutkimukseen vastanneet eivät vakuuttuneet simulaattorista

Ajokorttiuudistuksena tavoitteina oli muun muassa lisätä mahdollisuuksia ajokortin suorittamiseen ja alentaa hintaa. Näissä tavoitteissa on onnistuttu ja pääosin uudet kuljettajat ovat uudistukseen tyytyväisiä.

Asia käy ilmi Traficomin kesällä 2020 julkaisemasta kyselytutkimuksesta. Tutkimus on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa selvitetään muun muassa uudistuksen vaikutuksia liikenneturvallisuuteen.

Kyselytutkimuksessa simulaattoriopetus nousi merkittäväksi teemaksi. Uudet kuljettajat eivät kokeneet sen vastaavan riittävän hyvin todellista liikennetilannetta, etenkään pimeällä ajon ja erityisesti liukkaan kelin ajon harjoituksissa.

Silti suurin osa valitsee simulaattoriopetuksen rataharjoittelun sijaan. Autokoulujen ja ratojen hinnoissa on vaihtelua, mutta ainakin Etelä-Pohjanmaalla hintaero on yrittäjien mukaan pieni.

– Ei voi olla hintakysymys, koska rata ei ole sen kalliimpi kuin simulaattorikaan, voi olla jopa päinvastoinkin, arvelee Ritva Seppälä Etelä-Pohjanmaan ajoharjoitteluradalta Jalasjärveltä.

autokoulun ajosimulaattori
Ajosimulaattorit ovat tuttu näky autokouluissa. Simulaattorilla voi harjoitella liukkaan ajon lisäksi esimerkiksi pimeällä ajamista. Kuva: Sami Ikonen

Simulaattori on ekologinen vaihtoehto

Uudistus on pakottanut autokoulut uudistamaan toimintaansa. Se on ollut myös hyväksi, arvelee Liikenteen turvallisuuskouluttajat ry:n (Liitu) toiminnanjohtaja Sampsa Lindberg.

– Nyt kuluttajalle on annettu vapauksia hankkia ajotaitoa yksilöllisistä lähtökohdista.

Alan ammattilaisten valtakunnallisessa yhdistyksessä liputetaan simulaattoriopetuksen puolesta, mutta myös ajo- ja rataharjoittelua pidetään tärkeänä.

– Tämä on vähän hassu vastakkainasettelu hyvä rata ja paha simulaattori, vaikka liikenneturvallisuusalan tarkoituksena on tarjota myös moderneja vaihtoehtoja.

Hyvää simulaattoriopetuksessa on muun muassa se, että se on ekologinen tapa sisäistää ajamisen perusperiaatteita ja se tasaa paikkakuntakohtaisia eroja, muistuttaa Sampsa Lindberg. Lisäksi simulaattori opettaa ennakoimaan tilanteita joita ei normaalioloissa voida harjoitella.

– Pedagogisesti tai psykologisesti simulaattoriopetus ei eroa millään lailla radasta.

Sampsa Lindberg toivoo, että myös harjoitteluradoille löytyy tulevaisuudessakin käyttöä.

– Kyllä kattava ja laaja ajoharjoittelurataverkosto olisi ajotaidon osalta yksi hyvä tukielementti.

Uudistuksen vaikutukset liikenneturvallisuuteen selvityksessä

Ajokorttiuudistuksen vaikutuksista liikenneturvallisuuteen ei ole vielä tilastotietoa, mutta tutkimus on meneillään ja ensimmäisiä tuloksia odotetaan tulevana keväänä.

Traficomin kesällä 2020 julkaisemassa kyselytutkimuksessa uusille kuljettajille 62 % vastaajista kertoi selvinneensä ensimmäisestä ajovuodestaan kokonaan ilman vahinkoja ja rangaistuksia.

Silti osa ajo-opetuksen ammattilaisista pelkää uudistuksen näkyvän tilastoissa tulevaisuudessa ikävällä tavalla.

– Kyllähän me saadaan lukea näistä nuortenkin valitettavista onnettomuuksista. Mikä yhteys niillä on tähän uudistukseen? Toisaalta pitäisin kummallisena ettei niillä olisi mitään yhteyttä, pohtii logistiikan lehtori Inkeri Ritamäki.

Lue myös:

Ajoradalle vai simulaattoriin liukastelemaan? Ratojen kohtalonhetket käsillä kun ajokorttiuuditus vei asiakkaat

Suomessa voi saada ajokortin ajamatta liikennevaloista, mutta miten kauan? Kaupungistuminen uhkaa näivettää maaseudun ajo-opetuksen.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 22 saakka.

Suosittelemme