Hyppää sisältöön

Väki vähenee Hämeen maakunnissa – Lahti ja Hämeenlinna kuitenkin kasvavat

Maan sisäinen muuttovirta kääntyi Hämeessä voitolliseksi usean heikon vuoden jälkeen. Se ei riitä nostamaan asukasmääriä kasvuun.

Polkupyöräilyä talvella.
Lahdessa asukasluku kasvaa, mutta Päijät-Hämeessä pienenee. Samoin kasvaa Hämeenlinna, ja koko Kanta-Hämeessä väkimäärä taas vähenee. Arkistokuva Lahden keskustasta. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Antti Ruonaniemi

Hämeen maakuntien asukaslukujen kehitys on ollut viime vuodet synkkä. Kanta-Hämeessä väkimäärä on vähentynyt seitsemän vuotta. Päijät-Hämeessä väestö kasvoi yhtä poikkeusvuotta lukuunottamatta viimeksi 2012.

Viime vuoden luvuissa on kuitenkin myös iloisempia merkkejä. Päijät-Hämeessä syntyi enemmän vauvoja kuin edellisenä vuonna. Tosin 2000-luvun huippuvuosisen vauvamääristä ollaan edelleen kaukana.

Kanta-Hämeessä sen sijaan syntyi vähemmän uusia asukkaita kuin koskaan 2000-luvulla.

Syntyneiden lasten niukkuus on syy siihen, että maakuntien asukasmäärät alenevat. Luonnollinen väestönlisäys eli syntyneiden ja kuolleiden suhde on Hämeessä huomattavan negatiivinen.

Muuttovirta pitkästä aikaa voitollinen

Sitä ei paikkaa edes se, että maan sisäinen muuttovirta kääntyi viime vuonna Hämeen maakunnille voitolliseksi usean huonon vuoden jälkeen. Ulkomailta maakunnat ovat saaneet jatkuvasti lisää asukkaita. Muuttajia on kuitenkin liian vähän kattamaan luonnollisen väestönkasvun miinusmerkkisiä lukuja.

Hämeen maakuntien keskuskaupungit Lahti ja Hämenlinna kuitenkin menestyvät. Hämeenlinnassa väestön kasvu jatkui toisena vuonna peräkkäin ja asukasluku lähenee jo viiden vuoden takaisia huippulukemia.

Lahden väkiluku on puolestaan ensimmäistä kertaa ylittänyt 120 000 asukkaan rajan. Tosin kyse on ennakkotiedosta, joka tarkentuu myöhemmin tänä vuonna.

Suosittelemme sinulle