Hyppää sisältöön

Koronamallintaja ja tilastotieteilijä Pauliina Ilmonen rakastaa legoja – Niinpä hän rakensi palikoista epävirallisen koronaennusteen suorassa lähetyksessä

Apulaisprofessori Pauliina Ilmonen Puoli seitsemän -ohjelman vieraana.
Tilastotieteen apulaisprofessori Pauliina Ilmonen rakastaa isoja legoja. NIinpä Puoli seitsemän pyysi häntä rakentamaan koronaennusteen vuodelle 2021.
Niina Honka

Aalto-yliopiston matematiikan ja systeemianalyysin laitoksen apulaisprofessorista Pauliina Ilmosesta tuli viime keväänä suosittu haastateltava. Hän on johtanut tutkimusryhmää, joka laati mallinnuksia koronaviruksen leviämisestä Suomessa.

Tällä hetkellä hänen työnsä on keskittynyt kahteen kansainväliseen asiantuntijaryhmään. Esimerkiksi IAP:n eli tiedeakatemioiden maailmanlaajuisen verkoston covid-19 -ryhmässä hän on matemaattisena mallintajana monien virologien ja lääketieteen asiantuntijoiden joukossa.

– Sinne eri maat voivat lähettää pyyntöjä, joihin me yritetään vastata. Ja jos ne pyynnöt koskevat mallintamista, niin minä olen sitten mukana vastaamassa, Ilmonen kuvaa työtään.

Ilmonen kertoo, että hän on rakastanut matematiikkaa aina. Hänelle on kerrottu, että oli jo noin 3–4 -vuotiaana laskenut eka- ja tokaluokan matematiikan kirjat läpi ja suuttunut perinpohjaisesti, kun kolmannen luokan kirjoja ei hänelle enää annettu.

Apulaisprofessorin intohimon kohde ovat – ehkä yllättävästi – myös legot. Niitä hänellä on paljon niin kotona kuin yliopistolla työhuoneessakin.

– Jos mietit jotain [vaikeaa] ja aivot meinaa poksua. Pohdit, että miten mä tätä nyt mallinnan tai miten tää kaava nyt menee, miten mä nyt todistan tämän matemaattisen lauseen. Kun sitä miettii niin voi välillä rakentaa legoilla ja mieli lepää, Ilmonen kuvailee.

Puoli seitsemän pyysi koronamallintajaa tekemään studioon tuoduista legoista koronaennusteen vuodelle 2021. Lähetyksessä paljastui myös, että apulaisprofessori on täysin hurahtanut jouluun ja aloittaa jouluvalmistelut jo tammikuussa.

Katso tästä koko Puoli seitsemän -lähetys:

Koronamallintaja ja tilastotieteen apulaisprofessori Pauliina Ilmonen Puoli seitsemän -ohjelman vieraana.

Suosittelemme sinulle