Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pohjois-Savon pelastuslaitokselta vaaditaan 20 miljoonan euron varallaolokorvauksia – vastaa pelastustoimen vuoden menoja

Kiista koskee sitä, onko varallaolo eli lähtövalmiudessa olo virka-ajan ulkopuolella laskettava työajaksi.

Palomies sammuttaa roihuvavaa paloa.
Varallaolojärjestelmällä turvataan pelastustoimen lähtövalmius virka-ajan ulkopuolella. Kuvituskuva. Kuva: Keijo Salokangas / Yle
Keijo Salokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Savon pelastuslaitoksella ja osalla sen henkilöstöstä on käynnissä kiista varallaolon palkkauksesta.

Runsaat sata viranhaltijaa sekä sivutoimista palomiestä on tehnyt pelastuslaitokselle vaatimuksen, jonka mukaan varallaolo on työaikaa ja siitä pitää maksaa enemmän kuin nykyisin on paikallisesti sovittu.

Palkkavaatimukset koskevat takautuvasti 3–5 vuoden aikajaksoa. Pelastuslaitos arvioi vaatimusten yhteissumman olevan 20 miljoonaa euroa. Summa vastaa Pohjois-Savon pelastustoimen lähes koko vuoden budjettia.

Varallaolo koskee maakunnassa kaikkia muita paloasemia paitsi Iisalmen, Siilinjärven, Kuopion Neulamäen ja Petosen sekä Varkauden paloasemia, jotka toimivat ympärivuorokautisesti.

Jos varallaolo tulkittaisiin työajaksi, siitä luovuttaisiin. Muualla maassa varallaoloa tekevistä pelastuslaitoksista 14 on jo luopunut tai on luopumassa siitä.

Varallaololla turvataan hälytysvalmius päiväpaloasemilla

Pohjois-Savon pelastuslaitos on hahmotellut tilalle viiden päiväpaloaseman muuttamista ympärivuorokautisiksi, jos varallaolo päättyy. Muutos lisäisi pelastuslaitoksen kuluja 2,5 miljoonalla eurolla vuodessa.

Varallaolojärjestelmällä turvataan pelastustoiminnan lähtövalmius sellaisilla paloasemilla, joilla ei ole ympärivuorokautista miehitystä. Varalla olijalle maksetaan lähtövalmiudesta arkisin 37 prosenttia sekä viikonlopuista ja arkipyhistä 40 prosenttia hänen palkastaan.

Vaatimukset perustuvat Korkeimman oikeuden ratkaisuun, jonka mukaan palomiehen varallaolo on luettava työajaksi. KKO:n ratkaisemassa tapauksessa varalla olijoille oli kirjattu viiden minuutin lähtöaikavaatimus. Pohjois-Savon pelastuslaitos ei ole määrittänyt lähtövalmiusaikaa, minkä takia pelastuslaitos pitää omaa tilannettaan erilaisena kuin KKO:n päätöksessä on ollut.

Pohjois-Savon pelastuslaitosta koskeva kiista on työtuomioistuimen käsittelyssä. Päätöksen saamisen aikataulusta ei ole tietoa, mutta päätöstä odotetaan tämän vuoden aikana.

Suosittelemme sinulle