Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Trumpin virkarikossyyte toimitetaan senaatille maanantaina

Trumpia syytetään kapinan lietsomisesta loppiaisen kongressirynnäkön takia.

Nancy Pelosi pitää käsissään asiakirjaa ja esittelee sitä kameroille. Hänellä on kasvoillaan maski. Taustalla näkyy kolme miestä tummissa puvuissa ja maskit kasvoilla. Huoneen seinän vierellä on Yhdysvaltain lippuja.
Edustajainhuoneen demokraattinen puhemies Nancy Pelosi esitteli allekirjoitettua virkasyytekannetta 13. tammikuuta. Kuva: Shawn Thew / EPA
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi toimittaa entisen presidentin Donald Trumpin virkasyytekirjelmän senaatille maanantaina.

Asiasta kertoi senaatin demokraattinen enemmistöjohtaja Chuck Schumer.

Trumpia syytetään kapinan lietsomisesta loppiaisen kongressirynnäkön takia.

Tämä laukaisee liikkeelle senaatin oikeudenkäyntiprosessin Trumpia vastaan. Jos syyte menee läpi senaatissa, se voi johtaa siihen,että Trump ei voisi enää pyrkiä presidentin virkaan.

– Edustajainhuone toimittaa virkasyytteen senaatille. Senaatti käy oikeudenkäynnin Donald Trumpin virkarikossyytteestä, Se on täysi oikeudenkäynti. Siitä tulee reilu oikeudenkäynti, Schumer sanoi.

Senaatin sääntöjen mukaan senaatti pitäisi välittömästi muuttaa virkasyytettä käsitteleväksi tuomioistuimeksi ja sen pitäisi lykätä tavanomaista toimintaansa, kunnes tuomio on annettu.

Senaattorit voivat muuttaa prosessa, ja Schumer on käynyt asiasta keskusteluja senaatin republikaanisen vähemmistöjohtajan Mitch McConnellin kanssa. Oikeudenkäynnin ydinosaa saatetaan lykätä seuraavaan viikkoon.

Demokraatit haluaisivat saada presidetti Joe Bidenin tekemät nimitykset läpi senaatissa. McConnell puolestaan on esittänyt oikeudenkäynnin alun lykkäämistä helmikuulle, jotta Trumpilla olisi aikaa valmistautua siihen.

Senaatin republikaanijohtaja esittää oikeudenkäyntiä helmikuulle

Demokraateilla on nyt enemmistö sekä edustajainhuoneessa että senaatissa.

Edustajainhuoneessa 10 republikaania äänesti demokraattien kanssa virkasyytteen nostamisen puolesta. Senaatissa syytteen läpimeno vaatisi, että kaksi kolmasosaa senaattoreista kannattaisi syytteen hyväksymistä.

Tämä tarkoittaa, että demokraattien olisi voitettu syytteen puolelle ainakin 17 republikaanisenaattoria, mikä voi osoittautua vaikeaksi.

McConnell itse on sanonut presidentti Trumpin provosoineen väkijoukkoa, joka tunkeutui kongressitaloon. 6. tammikuuta. Hän ei ole kuitenkaan kertonut, aikooko hän äänestää Trumpin tuomitsemisen puolesta.

Kyseessä on jo toinen Trumpin saama virkasyyte.

Trump on palkannut asianajakseen Butch Bowersin. Trumpia aiemmin edustaneet asianajajat olivat ilmaisseet, etteivät aio osallistua tämän tapauksen käsittelyyn.

Republikaanienemmistöinen senaatti vapautti Trumpin virkasyytteestä viime vuoden helmikuussa. Tuolloin oli kyse siitä, että Trump oli painostanut Ukrainan presidenttiä tutkimaan entistä varapresidenttiä Joe Bidenia vastineena sotilaallisesta avusta Ukrainalle.

Täydennetty klo 21.02 tietoja senaatin säännöistä oikeudenkäynnin aloittamisesta.

Suosittelemme