Hyppää sisältöön

Portugali kamppailee jyrkästi lisääntyvien koronatartuntojen kanssa, sairaalat ovat kuin sotatilassa

Koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä on Portugalissa ollut ennätyskorkea viidettä päivää peräkkäin.

Valkoiseen suojaasuun, maskiin ja sinisiin käsineisiin pukeutunut työntekijä seisoo suuren valkoisen telttamaisen oviaukon suulla.
Terveystyöntekijä koronatestauspaikalla Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa 21. tammikuuta. Kuva: Luis Boza / AOP
Heikki Heiskanen

Portugalin terveydenhuoltojärjestelmä on syvissä vaikeuksissa koronaviruksen leviämisen kanssa.

Sairaalapaikat ovat loppumassa kesken julkiselta ja yksityiseltä sektorilta, yksityisten sairaaloiden liiton johtaja sanoo.

– Koemme sodankaltaisen tilanteen. Meillä ei ole tarpeeksi vuoteita – kansallisessa terveydenhuollossa, yksityisellä tai sosiaalisektorilla – hoitaaksemme pandemian etenemistä 13 000 tai 14 000 tartunnan päivävauhtia, tohtori Oscar Gaspar sanoi.

Ambulanssit jonottavat sairaaloiden edessä, joskus tuntien ajan odottaen, että niiden tuomille potilaille löytyy paikka. Tehohoidon yksiköt ovat 88-prosenttisesti varattuja.

Terveydenhuoltoa uhkaa jo romahdus

Terveysministeriön tietojen mukaan terveydenhoitojärjestelmään kohdistuva paine kasvattaa myös koronavirukseen suoraan liittymättömien kuolemien määrää.

Pääkaupungin Lissabonin suurimman sairaalan Santa Marian ensiavun johtaja Anabela Oliveira sanoi uutistoimisto AP:lle, että sairaalan henkilökunta työskentelee brutaalin paineen alla.

– Julkiset terveyspalvelut romahtavat, jos tällaisia määriä tulee edelleen, hän sanoi toimittajille sairaalan edustalla.

– Tämä on pandemia kriittisin hetki.

Sairaalan edustalla ambulanssit odottivat potilaiden kanssa.

Uusi aalto iski jyrkästi Portugaliin

Kymmenen miljoonan asukkaan Portugali pärjäsi monia muita paremmin viruksen ensimmäisen aallon kanssa, mutta nyt tartuntatapaukset ovat jyrkässä nousussa.

Johns Hopkinsin yliopiston tietojen mukaan Portugalissa uusien tapausten tahti on korkein maailmassa seitsemän päivä keskiarvona 100 000 asukasta kohti laskettuna.

Perjantaina raportoitiin 234 kuolemantapauksesta virukseen liittyen. Kyseessä on jo viides peräkkäinen päivä, kun kuolemia on ennätysmäärä.

Kaikkiaan koronavirukseen liittyviä kuolemia on Portugalissa tilastoitu 9 920.

Syyksi epäillään Britannian muunnosta

Lähes puolet kuolemista raportoiin pääkaupungin Lissabonin alueella, jossa leviää Britanniassa ensimmäiseksi havaittu koronaviruksen aiempaa tarttuvampi muunnos.

Portugali katsoo, että tartuntojen raju nousu tähän uuteen muunnokseen.

Portugali kieltää Britannian-lennot lauantaista alkaen. Vain maahan palaavia kansalaisia tuovat lennot sallitaan.

Viikkoa aiemmin Britannia keskeytti Portugalin-lennot estääkseen Brasiliassa löydetyn virusmuunnoksen pääsyn Britanniaan. Portugalin hallitus piti tuolloin päätöstä absurdina.

Portugalin koulut suljettiin perjantaina ensi kertaa maaliskuun jälkeen. Portugali on ollut tiukkojen sulkutoimien alla tammikuun 15. päivästä alkaen.

– Pelkoa on enemmän kuin aiemmin… paljon enemmän, 78-vuotias eläkeläinen Maria Madalena sanoi uutistoimisto Reutersille Lissabonissa.

Suosittelemme sinulle