Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tuhannet Navalnyin kannattajat osoittivat mieltään eri puolilla Venäjää – Tuhansia pidätetty, myös Ylen toimittaja sai pampusta

Venäjällä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyia tukevissa mielenosoituksissa oli myöhään lauantaina otettu kiinni jo yli 3 000 ihmistä, kertoi mielenosoituksia seuraava, demokratia-aktivistien ylläpitämä OVD Info.

Mellakkapoliisi hajottaa mielenosoituksen Moskovassa
STT,
Yrjö Kokkonen,
Simo Ortamo
Avaa Yle-sovelluksessa

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kannattajat ovat pitäneet tukimielenosoituksia kymmenissä kaupungeissa Venäjällä.

Suurimmat väkijoukot olivat liikkeellä pääkaupungissa Moskovassa Puškinin aukion luona, mutta mielenosoituksia on ollut ainakin 60:ssa venäläiskaupungissa, kertoo uutistoimisto AP.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Puškinin aukiolla oli arviolta jopa 40 000 ihmistä. Sisäministeriö arvioi taas määräksi noin 4 000. Mielenosoittajia vastassa oli suuri joukko poliiseja, ja kymmenet median edustajat tarkkailivat tilannetta.

Moskovassa mielenosoittajien ja poliisin välillä oli yhteenottoja, kertoivat silminnäkijät. Poliisi hajotti mielenosoitusta kovin ottein pamputtaen osanottajia, ja mielenosoittajat vastasivat heittelemällä lumipalloja. Osa mielenosoittajista marssi moskovalaisen vankilan luo, jossa Navalnyi on vangittuna, vaatimaan tämän vapauttamista.

Osa mielenosoittajista heilutteli marssiessaan vessaharjoja. Vessaharja on symboli Navalnyin aiemmin tällä viikolla julkaisemalle videolle, jossa esiteltiin presidentti Vladimir Putinin väitettyä ökyasuntoa. Asunnossa oli muun muassa esillä lähes 680 euron hintainen vessaharja, uutisoi Moscow Times.

Yle välitti suoraa lähetystä paikalta. Lähetyksessä oli katkoksia ja kuvanlaatu on huono, koska mobiiliverkossa oli häiriöitä. Viranomaiset ovat häirinneet mobiiliverkkoja aiempien mielenosoitusten yhteydessä, Moscow Times kertoo.

Ylen toimittaja kahakan keskellä

Paikalla oli myös Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen. Mielenosoittajia oli niin paljon, että osa heistä oli jäänyt kauemmaksi katujen toiselle puolelle, Mikkonen kertoo.

Myös Mikkonen joutui poliisin pamputuksen kohteeksi raportoidessaan Moskovan tapahtumia. Hän ei saanut vammoja. Näet tilanteen uutisen pääkuvan videosta.

Mielenosoitukselle ei ollut lupaa.

Ylen välittämässä suorassa lähetyksessä on näkynyt, kuinka poliisi kävi hakemassa ihmisiä väkijoukosta pidätysautoihin jo ennen mielenosoituksen alkua. Uutistoimistojen mukaan poliisi on pidättänyt rajuin ottein satoja ihmisiä. Kansalaisjärjestö OVD-INFO:n mukaan noin 2 500 ihmistä on pidätetty eri puolilla maata.

Poliisi otti kiinni muiden muassa Julia Navalnajan, Aleksei Navalnyin vaimon. Julia Navalnaja kertoi asiasta poliisiajouvon sisältä kirjoittamassaan Instagram-viestissä. Hänet päästettiin myöhemmin vapaaksi.

Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kuvailee tilannetta oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukimielenosoituksessa Moskovan Puškin-aukiolla.

Kiinni otettujen joukossa oli myös Navalnyin liittolainen Ljubov Sobol, uutistoimisto Reutersin silminnäkijä kertoo. Hänet otettiin kiinni myös perjantaina, kun Navalnyin lähipiirin jäseniä pidätettiin mielenosoitusten alla.

Siperiassa, Kaukoidässä ja Pietarissa tuhansia mielenosoittajia

Mielenosoituksia on ollut myös Venäjän Kaukoidässä ja Siperiassa. Habarovskissa kokoontui noin tuhat ja Vladivostokissa enimmillään 2 000–3 000 mielenosoittajaa, Venäjän riippumaton media kertoo.

Tuhansia mielenosoittajia nähtiin Irkutskissa ja Novosibirskissa. Mielenosoittajia on ollut myös esimerkiksi Tomskissa, jossa Navalnyi todennäköisesti myrkytettiin elokuussa.

RusNews-kanavan toimittaja kuvasi videolle poliisin rajuja otteita Habarovskissa.

Mielenosoituksia seuraavat muun muassa sanomalehti Moscow Times, oppositiomedia MBK, uutissivusto Meduza ja Novaja Gazeta -lehti.

Muun muassa Novaja Gazeta on julkaissut videomateriaalia Vladivostokin mielenosoituksesta ja poliisin rynnäköstä sitä vastaan Twitterissä.

Pietarissa suuri kansanjoukko tukki Nevski Prospekt -valtakadun ja huusi iskulausetta "Putin on varas".

Mielenosoittajat vastustavat Navalnyin pidätystä

Mielenosoittajat protestoivat Navalnyin pidätystä viime sunnuntaina. Pidätys tehtiin lentokentällä, kun Navalnyi oli palaamassa Saksasta Venäjälle elokuisen myrkytyksensä jälkeen.

Pidätyksensä jälkeen Navalnyi julkaisi videon, jossa hän syyttää presidentti Vladimir Putiniakorruptiosta.

Navalnyin verestä löytyi novitšok-tyypin hermomyrkkyä, jota Venäjä on kehitellyt. Kansalaisjournalistiverkosto Bellingcat on paljastanut turvallisuuspalvelu FSB:n iskuryhmän, jonka se uskoo olleen myrkytyksen takana.

Venäjä on kiistänyt kaikki syytökset eikä ole aloittanut rikostutkintaa tapauksesta.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: Navalnyi on venäläisille joko pelastaja tai isänmaan petturi, mutta miksi myös Suomen tulee tukea Putinin tunnetuinta kriitikkoa?

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast:

23.1. klo 20.42 Uutista korjattu: Pidätettyjen määrä on noin 2 500, ei 3 500.

Suosittelemme