Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Joukkorokotukset viivästyvät AstraZenecan tuotantovaikeuksien vuoksi – THL: "Ei tässä enää mitään pysty arvioimaan"

AstraZeneca varoitti perjantaina, ettei se heti pysty toimittamaan niin paljon rokotteita Eurooppaan kuin alun perin arvioitiin.

En person håller i en dos med AstraZenecas coronavaccin. I bakgrunden syns fler doser.
AstraZeneca ei ole vielä ilmoittanut tarkalleen, millä tahdilla se pystyy lähettämään rokotteita Suomeen. Kuva: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press
Miika Koskela
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronarokotuksen laajamittainen aloittaminen lykkääntyy Suomessa lääke­yhtiö AstraZenecan tuotanto-ongelmien takia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lääkejätti varoitti perjantaina, ettei se heti pysty toimittamaan niin paljon koronarokotteita Eurooppaan kuin alun perin arvioitiin. THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kuvaa tilannetta suureksi pettymykseksi.

THL on ohjeistanut kuntia olemaan valmiudessa isojen joukkojen rokottamiseen 8. helmikuuta alkavasta viikosta lähtien. Nyt aikataulusta joudutaan tinkimään.

– Joukkorokotuksia ei pystytä aloittamaan siinä määrin kuin kuviteltiin, Kontio sanoo.

Alustavasti AstraZeneca oli lupaillut Suomeen satojatuhansia rokotteita viikossa. Kontio kertoo, että yhtiö ei ole antanut mitään uutta virallista arviota toimitusmääristä tai aikatauluista THL:lle.

– Oletus oli, että maahan tulee satoja tuhansia rokotuksia viikossa. Nyt meidän arvio on huomattavasti pienempi.

THL odottaa nyt Suomeen muutaman kymmenen tuhannen rokotteen lähetystä helmikuun puolivälissä ja noin 100 000 kappaleen erää kuun lopussa. Varmistusta määrille ei kuitenkaan ole.

Kontio pelkää, että toimitusvaikeuksien vuoksi ikääntyneiden ja riskiryhmien rokottaminen venyy pitkälle kevääseen.

– Jos me saamme satoja tuhansia rokotteita vähemmän kuin mitä on arvioitu, on aika tiukkaa saada sitä 2 miljoonaa rokoteannosta täyteen, jolla saataisiin terveydenhuollon henkilökunta, ikääntyneet ja riskiryhmät rokotettua.

Perusterveiden rokotusaikataulusta THL ei uskalla tässä vaiheessa sanoa mitään.

– Näköjään, kun tällaisia yllätyksiä tulee, ei tässä enää mitään pysty arvioimaan, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo.

Uutistoimisto Reutersin mukaan AstraZeneca joutuu leikkaamaan EU-maiden rokotetoimituksia noin 60 prosenttia vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Tämä tarkoittaa, että yhtiö toimittaisi maaliskuun loppuun mennessä noin 31 miljoonaa rokoteannosta aiemmin luvatun 80 miljoonan annoksen sijaan.

Lue lisää aiheesta:

Kolmannen rokotteen myyntilupa ratkeaa ensi viikolla, mutta rokotetta saattaa tulla EU-maihin jo ennen sitä – rokotepassi "ei vielä ajankohtainen"

Ylen tiedot: Työterveyshuolto laajasti mukaan koronan joukkorokotuksiin – poliittinen sopu on olemassa, ja korvaustapaa valmistellaan

Koronarokotteita ei saada tarpeeksi kuukauteen: yli 80-vuotiaiden rokotukset keskeytetään Pirkanmaalla

Suosittelemme sinulle