Hyppää sisältöön

Kommentti: Laineen siirto Columbukseen ei yllättänyt – mitä tapahtuu jatkossa?

Patrik Laineen kauppaaminen Columbukseen palautti mieleen Teemu Selänteen lähdön seurasta neljännesvuosisata takaperin, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Kuva: AOP

Oli aiemmin lauantai-iltana vaikea olla palaamatta ajassa 25 vuotta taaksepäin. Kun Winnipeg Jetsin ja Columbus Blue Jacketsin välinen pelaajakauppa julkistettiin, mieleeni palasi talven 1996 tapahtumat. Päivää vaille tasan 25 vuotta sitten nimittäin Teemu Selänne teki Winnipeg Jetsille viimeisen maalinsa.

Helmikuun 7. päivänä 1996 Selänteen polvivaivoista huolestunut Jets kauppasi suomalaisen salaman Anaheimiin.

Toki lähtökohdat suomalaistähtien kaupoille olivat erilaiset. Tulokaskaudellaan mykistävät 76 maalia tehneellä Selänteellä ei ollut minkäänlaista halua pois Manitoban preerioilta. Laine teki Winnipegissä näyttävän läpimurron NHL-eliittiin, mutta ei koskaan saavuttanut Selänteen kaltaista asemaa seurassa – ja sitä Laine varmasti halusi.

Selänne ei siis halunnut pois Winnipegistä, Laine halusi.

Tehty pelaajakauppa olikin siitä erikoista laatua, että liikuteltavista pelaajista jokainen halusi pois vanhasta seurastaan. Etenkin Columbukseen Laineen kanssa matkaava Jack Roslovic oli tehnyt Winnipegille tiettäväksi, ettei pelaa seurassa enää otteluakaan. Ilman sopimusta tehtyyn kauppaan asti ollut Roslovic ei ole pelannut tällä kaudella vielä yhtään peliä.

Duboisin mitta täyttyi

Winnipegiin siirretty Pierre-Luc Dubois sen sijaan halusi palavasti pois Columbuksesta.

GM Jarmo Kekäläisen varaama ja päävalmentaja John Tortorellan koulima kanadalaissentteri ilmoitti vuodenvaihteessa yllättäen haluavansa pois seurasta. Tilanne eskaloitui myös kaukalon puolella nopealla tahdilla. Totaalista ammattiylpeyden puutetta pari päivää takaperin haluttomalla kaartelullaan osoittanut Dubois tuli penkitetyksi Tortorellan toimesta yli kahden erän ajaksi.

Kaikkien kolmen pelaajan kohdalla tilanne oli kärjistymässä tavalla, johon oli pakko reagoida.

Kulisseista on lisäksi jo pidemmän aikaa kantautunut tietoja Winnipegin ja Columbuksen keskusteluista mahdollisen pelaajakaupan ympärillä. Toki mukana oli muitakin seuroja, huippusentteriksi kasvaneen Duboisin perässä oli tiettävästi alun kolmattakymmenettä seuraa.

Silti juuri näiden näiden seurojen pudottama siirtopaukku oli kenties se kaikkein todennäköisin vaihtoehto.

Paitsi, että Laine halusi pois Winnipegistä, Roslovic on kotoisin Columbuksesta. Pierre-Luc Dubois sen sijaan menee varmasti mielellään Winnipegiin siitäkin syystä, että tämän isä valmentajaa Jetsin AHL-joukkue Manitoba Moosessa. Vaikka tilanne oli vaikea, juuri tällä kombinaatiolla palaset loksahtivat paikalleen hyvin – ainakin näin ensimmäisessä vaiheessa.

Toki jäljelle jää myös kysymyksiä.

Winnipeg ei tarvinnut jo lähtökohtaisesti vahvaan hyökkäyskalustoonsa vahvistusta, vaan sen on jo pitkään oletettu vahvistavan nimenomaan puolustuskalustoaan löytääkseen kokoonpanon paremman tasapainon. Duboisin myötä Winnipegin keskushyökkääjä osasto saattaa olla jopa koko NHL:n kovin.

Nähtäväksi jää, tekeekö Winnipeg joitakin lisäsiirtoja puolustuksen suhteen.

Myös Laineen jatko puhuttaa

Suomalaistykin kaksivuotinen sopimus päättyy tulevana kesänä ja nyt kuuma kysymys kuuluukin: sopiko Laine Kekäläisen kanssa jatkosopimuksesta alustavasti jo ennakkoon. Kekäläinen sai kaupassa erittäin hyviä pelaajia, mutta kovalla hinnalla. Jos Laine ei jostakin syystä jatkaisi seurassa kuluvan kauden jälkeen, Columbuksen maksama hinta Jack Roslovicista nousisi pilviin.

Sillä, kumpi mahdollisesti voitti tehdyssä pelaajakaupassa, on näin aikaisessa vaiheessa turha spekuloida. Vanha ja edelleen pätevä NHL-totuus on, että keskushyökkääjät ovat laitureita arvokkaampia. Winnipeg sai kaupassa loistavan keskushyökkääjän, mutta etenkin Laineella on niin ikään edellytykset todelliseen supertähtikategoriaan joskin laiturina.

Vasta useiden vuosien päästä voimme arvioida sitä, miten seurat tekemissään ratkaisuissa onnistuivat – ja kuka nyt kaupatuista pelaajista pelaa tuolloin missäkin ja mitä tulevissa kaupoissa heistä saatiin. En nimittäin usko, että kaikki nyt kaupatut pelaajat ovat esimerkiksi viiden vuoden päästä samoilla jalansijoilla.

Tärkein huomio kaupan ympärillä liittyykin rauenneisiin pattitilanteisiin. Etenkin Duboisin välit kuumasta luonteestaan tunnetun John Tortorellan kanssa olisivat todennäköisesti tulehtuneet nopealla tahdilla pahemman kerran. Roslovic ei pelannut lainkaan ja Lainekin oli kaudenaluspresseissä ahdistuneen oloinen.

Nyt kaikki osapuolet voivat jatkaa tahoillaan olennaiseen keskittyen.

Siinä molemmat urheilupuolen pomot, sekä Kekäläinen että Kevin Cheveldayoff onnistuivat hyvin – ja nopealla tahdilla.

Katso Seppälän mietteet kaupasta lauantain Urheiluruudusta

Lue myös:

NHL:ssä nähtiin mahtikauppa! Patrik Laine siirtyi Jarmo Kekäläisen Columbus Blue Jacketsiin

Suosittelemme sinulle