Hyppää sisältöön

Laineen siirto yksi suurimpia kotimaisessa NHL-historiassa – muistatko nämä merkittävät suomalaissiirrot?

Listasimme muutamia merkittäviä suomalaiskauppoja NHL:n historiasta.

Teemu Selänne siirtyi vuonna 1996 kovalla kohulla Winnipegistä Anaheimiin. Kuva: Getty Images

Usein sanotaan, ettei uuden ajan NHL:ssä tehdä enää vanhan ajan jääkiekkokauppoja, ja jonkinlainen totuus tässä näkemyksessä piileekin. Palkkakattoaikakaudella kyse ei enää ole pelkästään pelaajien siirtelystä, vaan mukana on aina rahaa.

Etenkin nyt, kun koronapandemia on laittanut seurat ahtaalle palkkakaton alla.

Tätä taustaa vasten lauantaina nähty pelaajakauppa Winnipegin ja Columbuksen välillä oli harvinainen välähdys vanhaa NHL:ää. Raha näytteli viime kädessä pientä roolia suuressa siirtopaukussa, missä liikkui kaksi todellista huippupelaajaa ja yksi huomisen lupaus.

Toisaalta kyse oli asset management-tyyppisestä pelaajakaupasta, sillä kaikki kaupassa liikkuneet pelaajat, Patrik Laine, Jack Roslovic sekä Pierre-Luc Dubois olivat tyytymättömiä tilanteisiinsa edellisissä seuroissaan – siirtotoiveet toisaalle oli esitetty johtoportaalle jo hyvä tovi sitten.

Niin tai näin, suomalaisvinkkelistä kyse oli yhdestä kotimaisen jääkiekkohistorian kovimmista kaupoista. Harvoin, jos koskaan on kotimaista pelaajaa liikuteltu näin suuressa pelaajakaupassa.

Listasimmekin tästä inspiroituneena muutamia merkittäviä suomalaiskauppoja NHL:n historiasta.

Teemu Selänne

7.2.1996: Winnipeg ->Anaheim

Tämä tuli lauantaina mieleen monille. Selänne teki viimeisen maalinsa Winnipegille päivää vaille tasan 25 vuotta siitä, kun Laine kaupattiin samasta seurasta Columbukseen. Selänne kaupattiin aikanaan kovan kohun saattelemana Anaheimiin, koska seuran lääkärit uskoivat, että suomalaissalaman polvilla pelattaisiin enää korkeintaan pari vuotta. Winnipeg sai Selänteestä korvaukseksi venäläispuolustaja Oleg Tverdovskin, roolipelaaja Chad Kilgerin sekä kolmoskierroksn varausvuoron.

Winnipegissä varmasti toivotaan, ettei Laineen kanssa käy, kuten Selänteen kanssa kävi: mitään ei tuolloin jäänyt Winnipegille käteen. Selänne sen sijaan teki Winnipegin jälkeen NHL:ssä yli 500 maalia, voitti Stanley Cupin ja tuli kutsutuksi lajin kunniagalleriaan.

Olli Jokinen

24.6.2000: NY Islanders -> Florida

Kulttikamaa. Yksi NHL-historian huonoimmista sikäli, kun sitä Islandersin näkövinkkelistä tarkastellaan. Islesin urheilupuolen pomo Mike Milbury luopui kesällä tehdyssä kaupassa Jokisen lisäksi maalivahti Roberto Luongosta saadakseen kaksi peruspelaajaa, Mark Parrishin sekä Oleg Kvashan.

Parrish teki kerran Islesille 30 maalia ja Kvasha edusti seuraa neljän vuoden ajan, mutta pois annetusta kaksikosta tuli Floridassa seuraikoneita. Luongo kuuluu NHL-historian parhaimpien maalivahtien joukkoon ja Jokinen iski Panthersille neljä kertaa vähintään 30 osumaa. Parhailla kausillaan Jokisen pistesaldo nousi 89 ja 91 pisteeseen.

Florida ryösti Islandersin tavalla, minkä olisi pitänyt johtaa liittovaltion poliisin laajaan tutkintaan.

Suomalaisittain yksi merkittävimmistä pelaajakaupoista koskaan.

Kasperi Kapanen

1.7.2015: Pittsburgh -> Toronto

Iso paukku aikanaan. Toronto kauppasi Pittsburghin ykköshyökkääjänsä Phil Kesselin, hyökkääjä Tyler Biggsin sekä puolustaja Tim Erixonin. Pittsburgh sen sijaan lähetti Torontoon Kasperi Kapasen, Nick Spalingin, Scott Harringtonin sekä kolmannen kierroksen varausvuoron.

Kaupan tärkeimmät pelaajat olivat tietenkin tähtipelaaja Kessel sekä Pittsburghin ensimmäisellä kierroksella varaama Kapanen, eikä kumpikaan seuroista huonosti onnistunut.

Penguins voitti Kesselin kanssa kaksi Stanley Cupia ja Kapanen kasvoi Torontossa laadukkaaksi ja monipuoliseksi NHL-pelaajaksi.

Kapasen ympyrä sulkeutui menneenä syksynä, kun Toronto kauppasi tämän takaisin Pittsburghiin.

Joel Armia

11.2.2015 Buffalo -> Winnipeg

Aikansa suurkauppa. Winnipegissä sählännyt ja välinsä muutaman avainpelaajan kanssa rikkonut tähtipelaaja Evander Kane päätettiin kaupata ja seuraksi valikoitui lopulta Buffalo. Sabresiin Kanen kanssa matkasi Jason Kasdorf sekä puolustaja Zach Bogosian, joka muuten syksyllä voitti Tampa Bayn kanssa Stanley Cupin.

Tyhjin käsin ei jäänyt Jets’kään.

Winnipegiin matkasi AHL:ssä kauppaan asti pääosin pelannut Joel Armia, hyökkääjät Brendan Lemieux ja Drew Stafford sekä puolustaja Tyler Myers. Kaiken tämän päälle Winnipeg kuittasi kaupasta vielä ykköskierroksen varausvuoron.

Winnipeg onnistui erinomaisesti. Armia ja Lemieux kehittyivät seurassa hyviksi NHL-pelaajaksi ja Myers oli iso osa lopulta konferenssifinaaleihin yltäneen Jetsin pakistoa pitkään. Stafford’kin teki ensimmäisellä täydellä kaudellaan Winnipegissä yli kaksikymmentä maalia.

Armian uran kannalta, ja monen muunkin edellä mainitun pelaajan uran näkökulmasta iso ja merkittävä pelaajakauppa.

Tuukka Rask

24.6.2006 Toronto -> Boston

Historiallinen kauppa. Toronto päätti kaupata ykköskierroksella varaamansa Tuukka Raskin Bostoniin vaihdossa veteraanimaalivahti Andrew Raycroftiin, joka myös Tapparasta tunnetaan. Kaupan lopputulemaa tarvitsee tuskin kovin syvällisesti avata.

Raycroft pelasi Torontossa kaksi kautta, eikä kummallakaan torjuntaprosentti noussut edes 90:een. Tuukka Rask sen sijaan on Stanley Cup-voittaja ja maalivahti, joka on pelannut loppuotteluissa peräti kolme kertaa. Rask on kiistatta yksi 2000-luvun parhaista maalivahdeista NHL:ssä. Kertaalleen savonlinnalaisveskari on pokannut vuoden parhaan maalivahdin palkinnon.

Bostonilta melkoinen puhallus.

Miikka Kiprusoff

14.11.2003 San Jose -> Calgary

Suomalaisittain historiallinen pelaajasiirto. San Jose ei uskonut Kiprusoffiin ja kauppasi tämän lopulta Calgaryyn vaihdossa kakkoskierroksen varausvuoroon. Loppu onkin kotimaista ja myös kansainvälistä jääkiekkohistoriaa.

Kiprusoff nousi nopealla tahdilla NHL-tähtiin ja turkulaista voitaneen hyvällä syyllä kutsua Flames-historian parhaaksi maalivahdiksi. Kiprusoff oli aikakautensa kovinta eliittiä omalla pelipaikallaan voittaen kertaalleen vuoden veskarille ojennettavan Vezina-palkinnon. Kesällä 2004 Kiprusoff ja Calgary jäivät yhden voiton päähän Stanley Cupin voitosta.

Huonosti ei tosin San Josekaan korttejaan pelannut. Se varasi saamallaan varausvuorolla puolustaja Marc-Edouard Vlasicin, joka edustaa seuraa edelleen. Kanadalaispuolustaja on pelannut San Josen paidassa kunnioitettavat 1040 NHL-peliä.

Kimmo Timonen

27.2.2015 Philadelphia -> Chicago

Kulttihommia tämäkin. Veritulpista kärsinyt ja pitkään sivussa tositoimista ollut Timonen halusi viimeisellä kaudella mahdollisuuden pelata Stanley Cupista, eikä Philadelphia aikonut seistä näiden haaveiden tiellä. Lopulta Timonen kaupattiin Chicagoon vaihdossa kakkos- ja kolmoskierroksen varausvuoroihin.

Voittajia olivat lopulta kaikki kaupan osapuolet. Flyers sai varausvuoronsa ja Timonen sekä Chicago Stanley Cupinsa.

Timosen Stanley Cup-juhlat United Centerin jäällä kesällä 2015 uran viimeisen ottelun päätteeksi ovat hieno palanen kotimaista kiekkohistoriaa.

Lue myös:

NHL:ssä nähtiin mahtikauppa! Patrik Laine siirtyi Jarmo Kekäläisen Columbus Blue Jacketsiin

Kommentti: Laineen siirto Columbukseen ei yllättänyt – mitä tapahtuu jatkossa?

Suosittelemme sinulle