Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Aleksandr Bolshunov selviää ilman kilpailukieltoa törkytempustaan Suomen sankarille – Venäjän valmentaja puolusti supertähteään ja kertoi syyn sikailulle

Venäjän valmentaja arvosteli Joni Mäen toimintaa loppusuoralla, joka sai Aleksandr Bolshunovin suuttumaan. FIS:n mukaan Suomen ankkuri ei tehnyt mitään väärää.

Aleksandr Bolshunov hymyilee maalialueella miesten viestin jälkeen Lahdessa.
Venäjän ykkösjoukkue hylättiin miesten viestistä. Aleksandr Bolshunov ei saa henkilökohtaista rangaistusta. Kuva: Tomi Hänninen
Laura Arffman,
Kimmo Porttila,
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän hiihtomaajoukkueen saksalaisvalmentaja Markus Cramer puolustaa supertähteään Aleksandr Bolshunovin sunnuntain Salpausselän viestin tapahtumista.

Bolshunov kävi kuumana, kun hän oli hävinnyt Joni Mäelle taistelun kilpailun kakkossijasta. Suomelle palkintokorokesija oli ensimmäinen 20 vuoteen. Edellinen Suomen miesten palkintokorokesijoitus viestissä maailmancupin tasolla on todella kaukaa: marraskuusta 2000 Beitostölenistä. Draama ei päättynyt maaliviivalle.

Venäläinen yritti ensin huitaista loppusuoralla Mäkeä sauvalla. Sitten hän hiihti maaliviivan jälkeen rajusti päin Mäkeä.

Venäjä hylättiin kisasta Bolshunovin tempun takia.

Venäjän valmentaja Cramer kertoi Yle Urheilulle, mikä teki Bolshunovin niin vihaiseksi.

– Ei ollut oikein, että Mäki vaihtoi kaistaa. Pitää olla reilu taisto loppusuoralla. Siinä on kolme kaistaa. Bolshunov menee oikean puolimmaiselle kaistalle. Mäki tiesi sen satavarmasti etukäteen. Hän halusi vaihtaa kaistaa. Mutta sukset osuivat kahdesti yhteen, Cramer sanoo.

– Tämä teki Aleksandrin hyvin vihaiseksi.

Cramerin mukaan Bolshunovin tunteenpurkaus ei ollut hyvä asia.

– Ymmärrämme myös häntä. Hän halusi taistella omalla kaistallaan. Sitten Mäki tuli eteen, Cramer sanoi

Venäjän joukkue hylättiin kilpailun jälkeen. Venäjä ei aio tehdä vastaprotestia. Mutta Venäjän joukkue aikoo tehdä vaatimuksen, että kaistan vaihtamiseen liittyvä sääntö pysyisi jatkossa jokaisena kilpailuviikonloppuna samana.

– Bolshunov haluaa aina voittaa. Oli laji hiihto tai mikä tahansa. Bolshunov on johtaja ja voittaja. Kun tällaista tapahtuu, hänestä tulee erittäin vihainen, Cramer kuvaili ykköstähtensä luonnetta.

Suomelle palkintokorokesija miesten viestissä maailmancupin kilpailussa oli ensimmäinen yli 20 vuoteen. Iivo Niskanen nosti Suomen palkintokoroketaisteluun kolmannella osuudella.

– En ollut yllättynyt. Suomen joukkuella oli uskomattomat sukset. Se näkyi jokaisessa alamäessä. Niillä pääsi eteenpäin paljon paremmin.

FIS: Mäki ei tehnyt mitään väärää

FIS:n kilpailupäällikkö Pierre Mignerey kertoi, että tuomaristo käsitteli viestin dramaattisia tilanteita. Päätökset olivat kuitenkin FIS-pomon mukaan helppoja video- ja kuvatarkistusten jälkeen. Joni Mäki ei tehnyt tuomariston päätöksen perusteella mitään väärää.

– Joni johti ja pystyi valitsemaan kaistansa. Sitten Aleksandr yritti ohittaa oikealta. Siellä ei ollut tilaa. Kontakti tapahtui. Mutta tällaista tapahtuu. Tällaista nähdään usein sprintissä, Mignerey kuvaili.

– Sääntöjen perusteella tämä oli ok. Tapaus suljettu.

Toisena tuomaristo käsitteli Bolshunovin törkytemppua kisan jälkeen. Mignerey ei pitänyt toimintaa lainkaan hyväksyttävänä.

– Emme ole tottuneet näkemään tällaista. Emmekä halua nähdä. Tämä ei kuulu lajiin, Mignerey painotti.

– Ensimmäinen tilanne sauvojen kanssa on turvallisuusasia, kun miettii muita urheilijoita. Maaliviivan jälkeen nähty käytös ei ole oikein. Ymmärrämme jollain tasolla Bolshunovin pettymyksen. Mutta emme voi antaa urheilijoille oman käden oikeutta.

Mignereyn mukaan Bolshunov ja Venäjän joukkue diskattiin käytöksensä takia. Suurempia jälkiseuraamuksia ei kilpailupäällikön mukaan voida nyt päättää maailmancupin kilpailupaikalla. Varsinainen kilpailukielto vaatisi FIS:n kurinpitokomitean käsittelyä. Mignereyn mukaan kilpailukielto vaatisi silti myös esimerkiksi laajaa raporttia urheilijan toimista ja toistuvaa vastaavanlaista käytöstä.

– Bolshunovilla ei ole tällaisen yksittäisen tapauksen takia riskiä saada jälkiseuraamuksia loppukaudeksi, Mignerey sanoo.

– FIS:n puolesta hän on vapaa kilpailemaan seuraavassa kisassa.

Päivitetty kello 17.34. Lisätty Mignereyn perusteluita sille, että Bolshunoville ei langeteta kilpailukieltoa.

Lue lisää:

Katso täysi mälli! Venäjän supertähti jyräsi Suomen hiihtosankarin – Sami Jauhojärvi tulistui uskomattomasta törkytempusta: "Hylkäyksen paikka"

Joni Mäki oli vaarassa loukkaantua hiihdon ykköstähden sekoilun takia – Suomen päävalmentaja otti tiukasti kantaa Venäjän vaatimuksiin: “Epäurheilijamaista käytöstä”

Joni Mäki avaa hetkeä, jolloin hän tiesi voittavansa sikailleen venäläistähden: "Sanoin hänelle bye bye"

Norjalaiset järkyttyivät Aleksandr Bolshunovin törkytempusta Suomi-tappion jälkeen: "Olen täysin shokissa"

"Meinasi tulla alakautta nyrkin kanssa" – Iivo Niskaselle oli käydä huonosti, kun hän meni estämään Aleksandr Bolshunovin sikailua

Joni Mäki sinetöi upean suomalaisen hiihtosaavutuksen ja raivostutti Venäjän supertähden: "Mentiin kaverin ihon alle pahasti"

Aleksandr Bolshunov raivostui ja tönäisi Joni Mäkeä rajusti maalialueella – Suomi kukisti Venäjän loppusuoralla

Yle seurasi vilkasta talviurheilupäivää: Niko Kytösaho 24:s Salpausselällä, Herola yhdeksäs yhdistetyssä

Suosittelemme sinulle