Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

THL:n ylilääkäri koronarokotteiden viivästyksistä: "Tässä täytyy nyt vain kärvistellä ja odotella"

Tärkeintä olisi saada ikäihmiset rokotettua mahdollisimman nopeasti, asiantuntijat sanovat.

Sote-henkilöstölle annettiin koronavirusrokotteita Helsingissä 4. tammikuuta 2021.
Terveydenhuoltoalan koronavirusrokotukset ovat olleet käynnissä tapaninpäivästä lähtien. Pfizerin rokotetta annettiin sotehenkilöstölle Helsingissä tammikuun alkupuolella. Kuva: Silja Viitala / Yle
Marika Kataja,
Anne Orjala
Avaa Yle-sovelluksessa

Lääkeyhtiö AstraZenecan perjantainen ilmoitus koronarokotteiden tuotannon hidastuksista johtaa joukkorokotusten aloittamisen lykkääntymiseen Suomessakin.

Kuinka paljon, sitä eivät osaa asiantuntijatkaan vielä arvella.

– Tämä hidastaa meidän rokottamisen etenemistä ja varsinkin massarokottamisen vaiheeseen siirtymistä. Sitä, kuinka paljon se hidastaa, on vaikea sanoa tällä hetkellä, koska tietoja saadaan tipotellen, sanoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

Isojen joukkojen rokottamisen piti alkaa Suomessa 8. helmikuuta alkavalla viikolla. Tämä aikataulu perustui siihen, että AstraZenecalta odotettiin satoja tuhansia rokoteannoksia heti aluksi. Nyt niitä olisi luvassa huomattavasti vähemmän.

– AstraZenecalta ei ole tullut tarkempaa tietoa toimitusaikatauluista eikä myöskään määristä. Sen tiedon varassa, mitä on tullut, niin ehkä noin 200 000 annosta tulisi helmikuun aikana. Aikaisin aika olisi helmikuun puoliväli, sanoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

AstraZenecan rokotteella ei kuitenkaan ole vielä edes myyntilupaa. Euroopan lääkevirasto EMA kokoontuu ensi viikolla myyntilupapäätöksen käsittelyyn. Arvion mukaan lupa saataisiin EU-alueelle ehkä loppuviikolla.

EU:ssa on hyväksytty tähän mennessä kaksi rokotetta, Pfizer-Biontechin ja Modernan. AstraZenecan olisi kolmas.

"Tärkeintä saada ikäihmisten rokotukset kunnolla käyntiin"

Toiveet joukkorokotusten aloittamisesta saivat monet jo miettimään elämän normalisoitumista edes kesään mennessä.

– Tässä täytyy nyt vain kärvistellä ja odotella ja mennä valtioneuvoston hyväksymän rokotusjärjestyksen mukaan. Etenemme tietysti niin nopeasti kuin maahan tulevat rokoteannokset antavat myöden, Nohynek huomauttaa.

THL:n Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön ylilääkäri Hanna Nohynek
THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan oleellisinta on, että vanhemman väestön rokotukset saadaan annettua mahdollisimman pikaisesti. Kuva: THL

Hanna Nohynek sanoo, että tärkeintä on saada nyt ikäihmisten rokotukset kunnolla käyntiin.

– Kun heidät on saatu rokotettua kahdella annoksella, niin sitten voidaan siirtyä vuorossa seuraaviin.

Samaa muistuttaa myös Kontio. Alkuperäisellä luvatulla määrällä ikäihmisten rokotuksissa olisi päästy jo pitkälle helmikuun aikana.

– Täytyy edelleen muistaa, että tarvitaan vielä se kaksi miljoonaa rokoteannosta, ennen kuin ollaan saatu ensi linjan terveydenhuoltoammattilaiset ja yli 70-vuotiaat rokotettua, Kontio sanoo.

Sunnuntaina THL kertoi, että reilut 105 000 suomalaista on saanut koronavirusrokotteen.

Suomessa on noin 150 000 koronan suhteen kriittisissä tehtävissä toimivaa terveydenhuoltoalan ammattilaista, iäkkäiden hoitokodeissa asuvia ja heitä hoitavia sekä noin 800 000 yli 70-vuotiasta. Rokotukset kiireimmin tarvitsevassa ryhmässä on siis noin miljoona ihmistä.

Rokotteet eivät ole ainoa pelastus

Kesään mennessä oli alun perin tavoitteena rokottaa noin 2,5–3,5 miljoonaa suomalaista. Tämä olisi vaatinut 5–7 miljoonaa rokoteannosta.

– Tämä perustui pitkälle AstraZenecaan, Kontio muistuttaa.

Hallitus kokoontuu maanantaina pohtimaan sitä, millaisia mahdollisia lisärajoitteita koronavirusepidemia ja varsinkin Euroopassa leviävä virusmuunnos aiheuttaa Suomessa.

Hallitus päätti perjantaina rajaliikenteen kiristyksistä.

Kontio uskoo, että rokotusten viivästymisellä on vaikutusta rajoituksiin. Hän kuitenkin huomauttaa, että rokotteet eivät ole ainoa pelastus.

– Täytyy edelleen muistaa, että on vain vähän tutkimustietoa siitä, millä tavalla rokotteet estävät edelleentarttumista. Toki tietoa karttuu koko ajan rokotusten edetessä, mutta millä aikavälillä ja miten paljon se vaikuttaa rajoitustoimiin, ei pystytä vielä sanomaan, Kontio selventää.

Nohynek muistuttaa, että Suomi ei ole tilanteessa yksin.

– Koska saamme rokotteita suhteessa väestön määrään, AstraZenecan ilmoittama vähennys koskee kaikkia EU-maita.

Lääketehtaiden tuotanto-ongelmia

AstraZeneca kertoi Ylelle sunnuntaina lähettämässään lausunnossa, että rokotteiden "alustavat määrät tulevat olemaan vähäisempiä kuin alun perin arvioitiin". Tämä johtuu yhtiön mukaan siitä, että rokotetta Eurooppaan tuottavan laitoksen tuotannossa on ollut ongelmia.

Lääkeyhtiö ei kertonut asiasta enempää. Helmi–maaliskuun aikana EU:n aluelle luvataan kymmeniä miljoonia annoksia, yhtiö lisäsi. Alun perin määräksi arvioitiin 80 miljoonaa rokoteannosta.

AstraZenecan rokotetta ampulleissa.
AstraZeneca ilmoitti perjantaina viivästyksistä koronarokotteiden tuotannossa. Kuva: Punit Paranjpe / AFP

Myös Pfizer ja Moderna ovat pystyneet tuottamaan vähemmän rokotteita kuin alun perin ilmoittivat. Miksi lääkeyritykset ovat arvioineet tuotantonsa näin väärin?

– Onko ollut sitten hyvin optimistiset ajatukset siitä, minkä verran pystytään tuottamaan. Euroopan komissio varmasti vaatii AstraZenecalta selitystä, että miksi näin on käynyt, arvelee Mia Kontio.

Hanna Nohynekin mukaan AstraZenecan rokotteen jälkeen odotetaan yhdysvaltalaisen Johnson & Johnsonin rokotetta.

– Siitä odotetaan tehotutkimuksen tuloksia tammi-helmikuun vaihteessa. Jos ne ovat hyviä, firma voi anoa myyntilupaa. Jos kaikki menee hyvin, ehkä huhtikuussa olisi myyntilupa. Silloin tulisimme vielä kevään aikana saamaan kyseistä rokotetta.

Aiheesta aiemmin:

Joukkorokotukset viivästyvät AstraZenecan tuotantovaikeuksien vuoksi – THL: "Ei tässä enää mitään pysty arvioimaan"

Koronarokotteita ei saada tarpeeksi kuukauteen: yli 80-vuotiaiden rokotukset keskeytetään Pirkanmaalla

Kolmannen rokotteen myyntilupa ratkeaa ensi viikolla, mutta rokotetta saattaa tulla EU-maihin jo ennen sitä – rokotepassi "ei vielä ajankohtainen"

Suosittelemme sinulle