Hyppää sisältöön

Patrik Laine kertoo Yle Urheilulle ajatuksensa sopimuksesta ja tulevaisuudesta uudessa seurassa – "Olen avoin jatkamaan Columbuksessa"

Patrik Laine väläyttää vihreää valoa jatkolle Jarmo Kekäläisen johtamassa Blue Jacketsissa.

Kuva: Getty Images

Viimeinen vuorokausi on ollut Patrik Laineelle unohtumatonta aikaa. Siirtohuhujen keskellä jo parin vuoden ajan operoinut suomalaistähti tuli lauantai-iltana Suomen aikaa viimeinen kaupatuksi Winnipegistä. Tamperelaislähtöinen laitahyökkääjä edustaa jatkossa Jarmo Kekäläisen johtamaa Columbus Blue Jacketsia.

Laineen kanssa Columbukseen matkaa hyökkääjä Jack Roslovic. Winnipeg sen sijaan sai isossa pelaajakaupassa itselleen huippuluokan keskushyökkääjäksi kasvaneen Pierre-Luc Duboisin.

Vaikka pelaajakauppa yllätti lopulta harvat, Laineelle itselleen se oli silti jonkinlainen shokki.

– Vaikka kaikenlaisia puheita oli ollut, niin kauppa tuli silti täysin puskista. Olin valmistautunut jo siihen, että tässä aletaan taas pian loukkaantumisen jäljiltä pelailla, mutta eipä sitten alettukaan. Tällaista on jääkiekko ja näitä sattuu, Laine kertasi sunnuntai-iltana Suomen aikaa Yle Urheilulle.

– Oli se todella outo fiilis, kun se lopulta tapahtui. Ei sitä meinannut oikein koko päivän aikana sisäistää, etten ole enää osa Winnipegin joukkuetta. Outoa, että nyt on uudet naamat siellä odottamassa. Tosi innostunut silti olen kaikesta tästä. Kiva saada uusi startti ja mahdollisuus.

Laine avasi pelaajakaupan jälkeen syitä myös siihen, miksi hän pyysi aiemmin agenttiensa välityksellä siirtoa seurasta, jonka kanssa eteni kaksi ja puoli vuotta sitten kolmen voiton päähän Stanley Cupin loppuotteluista. Laine ehti tehdä Winnipegille 306 ottelussa 140 osumaa.

Laineen 1,04 tehtyä maalia pelattua tuntia kohden on niin sanotun uuden Winnipeg Jetsin seurahistorian paras noteeraus vähintään 50 ottelua pelanneiden pelaajien osalta.

Tulosta tuli, mutta taustalla hiersi.

– Siellä on todella paljon hyviä laitureita ja reilusti leveyttä hyökkäyksessä. Ehkä ei sitten ihan täydellisesti sovittu toisillemme. Varmaan molemmilla osapuolilla oli eri ideoita minun käytön suhteen, Laine viittaa muun muassa peliaikoihin ja roolituksiin.

Samaan hengenvetoon Laine korostaa, ettei hampaankoloon jäänyt mitään. Hyvästien jättäminen vanhoille pelikavereille oli lauantaina laiturille kova paikka.

– Aika tiukka paikka, eikä se kivaa ollut. Tässä on kuitenkin ehtinyt neljän ja puolen vuoden aikana saada paljon hyviä kavereita sieltä. Ei ollut helppoa hyvästellä pelaajia, toimihenkilöitä ja muuta henkilökuntaa. Mutta näkeehän jätkiä sitten jäällä ja eihän sitä tiedä, vaikka vielä joskus pelaisin jonkun kanssa samassa joukkueessa, Laine totesi.

– Vaikka asiat menivät näin, pahaa mieltä ei jäänyt mistään. Toivon vain ja ainoastaan hyvä kaikille, jotka sinne jäivät.

Laine viimeisteli viimeisessä pelissään Winnipegissä tehot 2+1. Kuva: Getty Images

Uusi joukkue, uusi mahdollisuus

Columbus avaa Laineelle kokonaan uuden maailman. Lähtökohta on tietenkin se, että nyt Laineelle on tarjolla Winnipegissä janoamaansa kärkipelaajan roolia. Pelipaikka tulee löytymään ykkösketjun laidasta ja vastuuta tulee koko rahan edestä ylivoimapelaamista myöten.

Toinen puoli kolikkoa on joukkueen taso. On kiistatonta, ettei Columbuksella ole tarjota Tesoman tiikerille sellaisia pelikavereita, joiden kanssa hän pääsi Winnipegissä pelaamaan. Esimerkiksi kauden avausottelussa Laineen vierellä pelasi kolmella peräkkäisellä kaudella kolmekymmentä maalia tehnyt Kyle Connor ja laatusentteri Paul Stastny.

Etenkin Duboisin lähdön jälkeen Columbuksella ei ole yhtäkään edes Stastnyn tasoista keskushyökkääjää eikä luultavasti Connorin tasoista laitahyökkääjääkään, jos Lainetta ei oteta laskuihin.

Toki esimerkiksi Laineen kanssa Winnipegistä kotiseuduilleen saapuva Roslovic saattaa kasvaa laatuhyökkääjäksi, joka parhaassa tapauksessa tekee vielä läpimurtonsa keskikaistalla.

– Minulla on vain hyviä ajatuksia joukkueesta. Viime vuonna he pudottivat pudotuspeleissä Toronton ja kaksi vuotta sitten suosikki Tampan suoraan 4–0. Nuoressa joukkueessa on paljon potentiaalia, joten on kiva lähteä sinne. Pidän joukkueesta, jossa on hyviä nuoria ja laadukkaita veteraaneja, Laine jutteli.

Laine seurasikin tarkalla silmällä lauantaina Suomessa parhaaseen katseluaikaan nähtyä Columbuksen ottelua hallitsevaa mestaria Tampaa vastaan. Ottelu päättyi ensin mainitun eduksi 5–2.

– Katsoin pelin ja jätkät pelasivat hienosti. Tosi hieno voitto. Innoissani lähden viemään tuohon porukkaan omaa osaamistani, Laine innostui.

Laine on tehnyt NHL-urallaan runkosarjassa yhteensä 140 maalia. Kuva: Getty Images

Vielä ei tiedetä, milloin Laine nähdään ensimmäistä kertaa Columbuksen paidassa. Laineen ensimmäinen murhe liittyy viisumiasioihin. Pelaajan itsensä mukaan viisumiasiat järjestynee muutamassa päivässä. Tämän jälkeen edessä on vielä koronakaranteeni.

Laine selviää omien sanojensa mukaan parin päivän karanteenilla, koska matkaa Columbukseen yksityislennolla julkisen sijaan. Suomalaisen Winnipegin viimeisistä otteluista sivussa pitänyt vamma on kuitenkin parantunut.

– Toivottavasti pääsemme pelaamaan niin pian kuin mahdollista. Viisumiasiat ei tietenkään ole omissa käsissä, mutta muuten miehen pitäisi olla iskussa. Minut on sinne hommattu pelaamaan, joten toivottavasti pääsen niitä nopeasti hyödyntämään.

"Torts" ei pelota

Laineen kauppa herätti myös kysymyksen, miten kahden suorapuheisen persoonan, Laineen sekä tulisieluisen Columbus-luotsi John Tortorellan henkilökemiat lähtevät toimimaan.

Vaikka NHL-historian menestyksekkäin amerikkalaisluotsi on vuosien saatossa hionut särmiään, vanha maine vahvoine rosoineen kulkee mukana hamaan loppuun. Toisaalta lauantainakin esimerkiksi Twitterissä parikin entistä NHL-pelaajaa kutsui Tortorellaa uransa parhaaksi valmentajaksi.

Tamperelaislähtöinen laituri ei näe mitään syytä, miksi yhteistyö Tortorellan kanssa ei toimisi.

– Soiteltiin eilen ja oli todella mukava puhelu. Hän toivotti minut tervetulleeksi ja oli tosi innoissaan. Lämmin fiilis jäi, Laine kertaa ensimmäistä kohtaamista uuden valmentajan kanssa.

John Tortorella on luotsannut Columbusta syksystä 2015 saakka. Kuva: Getty Images

Laine on hyvin tietoinen siitä, mihin on menossa.

– Olen ymmärtänyt, että hän on sellainen valmentaja, että jos teet asioita huonosti, tulee paskaa. Ja se on ihan sama, kuka sinä olet, kaikki saa paskaa, jos siihen on aihetta. Hänellä ei ole lempipelaajia. Käsitykseni mukaan hän tiukka ja reilu koutsi, joka haluaa voittaa ja tehdä pelaajista parempia, Laine sanoo.

– Jos teet hommia, ongelmia ei ole. Enkä usko, että minulla tulee tältä osin ongelmia olemaan.

Vaikka monet pelkäsivät pahinta, kun Kekäläinen palkkasi Tortorellan valmentajakseen syksyllä 2015, juuri minkäänlaisia otsikoita ei olla valmentaja-pelaaja-kahnausten osalta seurassa nähty. Sitä, että tilanteet eskaloituivat Ryan Johansenin ja Pierre-Luc Duboisin kanssa, ei voi kaataa valmentajan niskaan – molemmissa tapauksissa pelaajien oma velttoilu johti lopulliseen ratkaisuun.

– Aivan varmasti tullaan toimeen, eihän tässä mitään erikoista ole, Laine vakuutti.

Jatko auki

Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan pitää ajatusta, minkä mukaan NHL:ssä tehtyjä pelaajakauppoja voidaan arvioida vasta useiden vuosien päästä. Tämä pätee erityisesti Laineen tapaukseen, sillä Tappara-kasvatin sopimus päättyy tulevana kesänä. Duboisin sopimus Jetsin kanssa kestää kesään 2022.

Se, jatkaako Laine Columbuksessa ja kuinka pitkään, antaa lopulta avaimet arvioida tehtyä pelaajakauppaa.

Columbus-GM Jarmo Kekäläinen maksoi Laineesta ja Roslovicista kovan hinnan, joten tämän ensimmäinen tehtävä onkin saada Laineen nimi uuteen sopimukseen.Mitä pidempään, sen parempi. Roslovic teki lauantaina seuran kanssa uuden kaksivuotisen kotrahdin.

Laine itse suhtautuu jatkoon Ohion osavaltiossa avoimin mielin.

– Maaliskuulla voidaan vasta alkaa tehdä uutta sopimusta, mutta olen avoin jatkamaan Columbuksessa. Joukkue on hyvä, siellä on ollut aina kiva pelata ja kaupunkikin vaikuttaa kivalta. Mennään nyt kuitenkin ensin sinne ja aletaan pelata, mietitään näitä jatkosopimushommia sitten myöhemmin.

– Ne on Kekun ja agenttien hommia sitten aikanaan.

Lue myös:

Laineelta kysyttiin Columbuksen isosta ongelmasta – sivalsi nauraen: "Mitä tarkoitat?"

Laineen siirto yksi suurimpia kotimaisessa NHL-historiassa – muistatko nämä merkittävät suomalaissiirrot?

Patrik Laineen hankkinut Columbus aiheutti hallitsevalle mestarille Tampa Baylle kauden avaustappion

Oilers-valmentajalta yllätyskehut tehottomalle Puljujärvelle: "Menossa oikeaan suuntaan"

Kommentti: Laineen siirto Columbukseen ei yllättänyt – mitä tapahtuu jatkossa?

NHL:ssä nähtiin mahtikauppa! Patrik Laine siirtyi Jarmo Kekäläisen Columbus Blue Jacketsiin

Suosittelemme sinulle