Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Venäjän supertähden suututtanut Joni Mäki on noussut sairastelukierteestä Suomen puhutuimmaksi urheilijaksi – pitkäaikainen valmentaja avaa merkittävää muutosta

Joni Mäki totesi viime keväänä tavoitteekseen ehjän kauden. Nyt valmentaja Juho Halonen puhuu MM-mitalin havittelusta.

Joni Mäki
Joni Mäki iloitsi viestin kakkossijasta Salpausselällä. Kuva: Tomi Hänninen
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Juttu on julkaistu tänä talvena Salpausselän kisojen aikaan, kun Joni Mäki nousi otsikoihin jouduttuaan Aleksandr Bolshunovin raivon kohteeksi.

Suomalaishiihtäjä Joni Mäki nousi sunnuntaina yhdessä silmänräpäyksessä koko maan puhutuimmaksi urheilijaksi. Joni Mäki toi Suomen miehet maaliin Salpausselän kisojen viestissä toisena Norjan jälkeen. Suomen miehet saivat Mäen sinetöimänä ensimmäisen palkintokorokesijansa maailmancupin viesteissä yli 20 vuoteen. Mutta eniten puhutti tapa, jolla kova temppu tuli.

Mäki kamppaili kakkossijasta loppusuoralle asti Venäjän supertähden, maailmancupin johtajan Aleksandr Bolshunovin kanssa. Mäki vaihtoi loppusuoralla kaistaa Bolshunovin eteen. Bolshunov raivostui, huitoi sauvalla kohti Mäkeä ja hiihti maalialueella Mäen päälle taklaten uuden suomalaisen hiihtosankarin.

Mäki kukisti ankkuriosuudella kaksi kovaa tekijää: Bolshunovin lisäksi Mäki otti vuoden 2017 Lahden MM-kisojen yhdistelmäkilpailun maailmanmestarin Sergei Ustjugovin päänahan.

Katso viestin dramaattinen loppuratkaisu ja Bolshunovin törkytemppu!

26-vuotiaasta Mäestä on odotettu huippuhiihtäjää jo pitkään. Vuonna 2014 nähtiin vaasalaisen potentiaali, kun Mäki nappasi junioreiden MM-kilpailussa pronssia vapaan hiihtotavan sprintissä. Mäen nousu kohti maailman eliittiä ei ole kuitenkaan ollut helppo.

Mäen taustalta löytyy esimerkiksi sairastelukierrettä, ylikuormitustilaa ja muiden epäilyjä vääränlaisen harjoittelusta. Kehityskulku on ollut välillä pysähdyksissä.

Pitkään Mäkeä valmentanut Juho Halonen myöntää, että Mäen huippusuoritus ja tärkeä rooli Suomen kovassa viestisuorituksessa on iso juttu.

– Välillä on tavallaan tuntunut, että sairastelut ovat olleet jarruttamassa meidän toivomaa kehitystämme. Toisaalta olemme luottaneet meidän juttuumme. Olemme välillä pienemmin ja välillä isommin askelin kehittyneet, Halonen kuvailee.

Jo alkukaudesta Mäkeä tituleerattiin Suomen hiihtosensaatioksi, kun hän tykitti Suomen cupin kilpailuissa voitosta voittoon. Valmentaja Halonen sanoo, että helpotus ja tyytyväisyys harjoituskauden onnistumisesta tuli Suomen cupin kilpailujen jälken Rukan maailmancupin avausviikonlopun päätösmatkalta: 15 kilometrin takaa-ajokilpailusta vapaalla hiihtotavalla.

– Joni pystyi olemaan koko Rukan minitourin 12:s ja päätösmatkalla osuusaikojen seitsemäs. Hän kesti kovassa junassa mukana. Silloin tuli aika hyvä luottamus, että olemme onnistuneet siinä, mitä kesän ja syksyn aikana on pyritty kehittämään, Halonen sanoo.

– Maaliskuusta asti on tehty töitä MM-kisoja kohti. Kestävyyttä on pystytty viemään seuraavalle tasolle.

Mäki on pysynyt terveenä ja tulosta tulee

Viime huhtikuussa Mäki kertoi Yle Urheilulle edelliskauden sairastelukierteestään. Hän oli jo rikkonaisella harjoituskaudella useamman kerran todella kuormittunut. Sairastelukierre vyöryi päälle lumipallon lailla.

– Kun lähdin harjoittelemaan, en ollut välttämättä aina sataprosenttisen terve. Siinä tuli kuitenkin pieni paine valmistautua päälle puskeviin kisoihin. Maailmancup on kuitenkin sellainen rinki, että sinne ei voi lähteä käsiä heiluttamalla ja että edellisenä päivänä on käynyt vähän kävelemässä, Mäki sanoi huhtikuussa.

Joni Mäki
Joni Mäen nousu maailman huipulle ei ole ollut helppo. Kuva: Tomi Hänninen

Nyt valmentaja Halosen kertoman perusteella tilanne on ollut toinen.

– Tämä kausi on pystytty harjoittelemaan kovaa, mutta rytmitys on saatu toimimaan. Joni on pysynyt terveenä koko harjoituskauden, vaikka ruuvia on kiristetty aiemmista vuosista, Halonen avaa merkittävää muutosta.

Halosen mielestä Mäki on ollut kaksi viime kautta selvästi uudella tasolla. Toissa kaudella Mäki paineli maailmancupin sprinttikilpailussa ensimmäistä kertaa kymmenen parhaan joukkoon. Viime kaudella tuli puolestaan uran ensimmäinen palkintokorokesijoitus, kun Mäki ja Ristomatti Hakola olivat kolmansia Planican parisprintissä.

– Ne ovat antaneet signaaleja siitä, että homma on edennyt hyvään suuntaan, Halonen sanoo.

Jalkapallosta suuri hyöty hiihtoladuille

Joni Mäki oli aikanaan jalkapallolahjakkuus ennen kuin alkoi panostaa pelkkään hiihtoon. Jalkapallo oli Mäelle rakas laji ja jossain vaiheessa jopa hiihtoa tärkeämpi.

Pienempänä hänet pantiin pelaamaan keskikentälle, koska hän jaksoi juosta niin hyvin. Loppuvaiheessa pelipaikaksi muotoutui laitapakin paikka. Mäki pelasi VPS:n junioreissa aina 18-vuotiaaksi asti, ja teini-ikäisenä hän pääsi pelaamaan Vaasan piirijoukkueessakin.

Mäkeä kiehtoi kuitenkin hiihdossa esimerkiksi se, että se on yksilölaji. Menestys ei olisi siis välttämättä muista kiinni.

– Kyllä olen aika monta kertaa miettinyt, olisiko sitä pitänyt jalkapalloa jatkaa. Mutta nyt kun olen maajoukkueessa ja asiat etenevät, niin olen tyytyväinen. Sitten kun hiihdot on hiihdetty, aloitan taas pelaamaan jossain joukkueessa, isoa divaria, Mäki kertoi Yle Urheilulle marrraskuussa 2018.

Jo jalkapalloaikoihin Mäkeä valmentanut Juho Halonen sanoo, että pelaamisella on suuri positiivinen vaikutus Mäen hiihtosuorituksiin.

– Jalkapallo on ollut tosi iso, merkittävä tekijä taustalla. Sprinttipuolelle on tullut vahvuuksia kovan tason jalkapalloharjoittelusta. Peleissä Joni on juossut nuoruusiässä kovia kestävyysharjoituksia. Hänellä on tullut varmasti jalkapallon kautta hyvä juoksukestävyys ja -kunto, Halonen sanoo ja kertoo, että tämän pohjalle on ollut hyvä rakentaa lajikestävyyttä hiihtoa ajatellen.

– Polku on ollut hyvä. Erikoistuminen ei ole tapahtunut liian aikaisin. Toisaalta nuoruusvaiheessa on tullut riittävän kovaa tekemistä. On harjoitettu erittäin monipuolisesti kroppaa, Halonen sanoo.

Joni Mäki hymyili leveästi ratkaistuaan kakkospaikan miesten viestissä Lahden maailmancupissa.
Joni Mäki lähti hakemaan ehjää kautta, mutta nyt puhutaan jo MM-mitalin tavoittelusta. Kuva: Tomi Hänninen

Mäen kolannut Bolshunov tiedetään hiihtopiireissä kuumakalleksi. Mäki on puolestaan luonteeltaan erilainen.

– Joni on erittäin rauhallinen ja usein hiljainen mietiskelijä isossa porukassa. Hän tekee todella laadukkaasti töitä. Se on varmasti mahdollistanut kehityksen viime vuosina, Halonen sanoo.

Viime huhtikuussa Mäki ilmoitti tavoitteekseen ehjän kauden. Nyt valmentaja Halonen puhuu kuitenkin yhdestä selvästa tavoitteesta kuukauden päästä häämöttävissä MM-kisoissa. Se on MM-mitali.

– Joni on tehnyt sinne töitä sprinttiä, parisprinttiä ja viestiä silmällä pitäen. Vapaa hiihtotapa on kehittynyt hyvää tahtia harjoituskaudella. Vapaan 15 kilometriä on myös Oberstdorfisssa tärkeä matka, Halonen sanoo.

26-vuotiaalle Mäelle Oberstdorfin MM-kisat olisivat uran toiset. Seefeldissä ensimmäisissä MM-kisoissaan Mäki oli 13:s vapaan hiihtotavan sprintissä.

– On hyvä tilanne lähteä MM-kisoihin, kunhan paikat ovat ehjinä ja saadaan mies pysymään terveenä, Halonen toteaa.

Lue lisää:

Joni Mäen valmentaja säikähti Aleksandr Bolshunovin rajua taklausta – Suomen hiihtosensaation käsi todennäköisesti kuvataan maanantaina

Kommentti: Aleksandr Bolshunov loukkasi vastustajan koskemattomuutta ennennäkemättömällä tavalla, mutta suurin farssi koettiin vasta myöhemmin

Joni Mäki avaa hetkeä, jolloin hän tiesi voittavansa sikailleen venäläistähden: "Sanoin hänelle bye bye"

Aleksandr Bolshunov selviää ilman kilpailukieltoa törkytempustaan Suomen sankarille – Venäjän valmentaja puolusti supertähteään ja kertoi syyn sikailulle

Norjalaiset järkyttyivät Aleksandr Bolshunovin törkytempusta Suomi-tappion jälkeen: "Olen täysin shokissa"

"Meinasi tulla alakautta nyrkin kanssa" – Iivo Niskaselle oli käydä huonosti, kun hän meni estämään Aleksandr Bolshunovin sikailua

Joni Mäki sinetöi upean suomalaisen hiihtosaavutuksen ja raivostutti Venäjän supertähden: "Mentiin kaverin ihon alle pahasti"

Katso täysi mälli! Venäjän supertähti jyräsi Suomen hiihtosankarin – Sami Jauhojärvi tulistui uskomattomasta törkytempusta: "Hylkäyksen paikka"

Aleksandr Bolshunov raivostui ja tönäisi Joni Mäkeä rajusti maalialueella – Suomi kukisti Venäjän loppusuoralla

Suosittelemme sinulle