Hyppää sisältöön

"Venäläislehdessä ladattiin ihan suoraan, että Bolshunovin käytös oli häpeällistä ja siitä pitäisi rangaista" – Jälkihiki pui Bolshunovin törkytemppua

Jälkihien urheiluasiantuntija Kalle Rantala oli selvittänyt, miten Venäjällä suhtauduttiin Aleksander Bolshunovin törttöilyyn Salpausselällä.

Joni Mäki raivostutti Venäjän supertähden, Tokion olympialaisten kohtalo, Monte Carlon MM-ralli, kesälajien urheilija-apurahat
Joni Mäki raivostutti Venäjän supertähden, Tokion olympialaisten kohtalo, Monte Carlon MM-ralli, kesälajien urheilija-apurahat
Jonne Niemeläinen

Urheiluasiantuntijat Bror-Erik Wallenius, Tommy Lindgren ja Kalle Rantala ottivat Ylen aamun Jälkihiessä kantaa Salpausselän sunnuntain miesten hiihtoviestin loppusuoran ja maaliintulon jälkeisiin tapahtumiin. Maalisuoralla Venäjän Aleksander Bolshunov huitaisi sauvallaan edellään ollutta Suomen ankkuria Joni Mäkeä, johon hän törmäsi tahallaan vielä kilpailun päätyttyä.

Suomen viestinelikko Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen ja Mäki ylsivät kakkossijalle miesten 4x7,5 kilometrin viestissä Salpausselällä. Venäjä jäi loppukiritaistossa kolmanneksi. Venäjän joukkue hylättiin kilpailun jälkeen, mutta Bolshunovia ei rangaistu.

– Tällainen ei kuulu maastohiihtoon. Jopa jääkiekossa pelin ulkopuolella tapahtuvaan tönimiseen suhtaudutaan aika voimakkaasti. Veikkaan, että jos kilpailun jälkeen näin kävisi esimerkiksi yleisurheilun pitkillä juoksumatkoilla, joissa tapahtuu kilpailun aikana tönimistä ja blokkaamista, niin siitä seuraisi pitkä kilpailukielto, Lindgren totesi.

Suomen Hiihtoliitto aikoo viedä Bolshunovin tapauksen Kansainvälisen hiihtoliiton kurinpitoon.

– Tuo ei ollut pieni tai mitätön teko. Jos noin kävisi minun sunnuntain hiihtolenkillä, niin siitä seuraisi syyte lievästä pahoinpitelystä. Jos tätä ei sanktioida lisää, missä menee raja? Saako nyrkillä lyödä naamaan? Lindgren kysyi.

Joni Mäki Aleksandr Bolshunov
Katso dramaattisen miesten viestin lopputapahtumat kuvaa klikkaamalla!

Wallenius arveli, että Mäki ärsytti tahallaan Bolshunovia vaihtamalla latua loppusuoralla.

– On selvää, että tällainen pitää saada urheilusta pois. Jos tilanne olisi ollut toisin päin, olisiko tämä paneeli yhtä tuomitseva? Joni Mäki haki selkeästi tulevia kisoja varten ärsytystä vastustajalle, koska samat miehet ovat ehkä vastakkain MM-kisojen viestin ankkuriosuudella, Wallenius näki.

Rantala muistutti, että Mäki ei rikkonut sääntöjä kiilaamalla maailmancupia tällä kaudella hallinneen venäläistähden eteen loppusuoralla.

– Tämä oli Joni Mäelle ehkä ainoa keino voittaa Bolshunov siinä loppupuristuksessa. Mäki teki siis taktisesti ihan oikein, Rantala sanoi.

Rantala oli tutustunut siihen, mitä venäläismediat kirjoittivat aiheesta.

– Kävin ihan mielenkiinnosta katsomassa, mitä mieltä Venäjällä urheiluväki on asiasta. Katsoin Sovetsky Sport -lehden (siirryt toiseen palveluun), joka on Venäjällä suuri urheilun päivälehti. Siellä ladattiin ihan suoraan, että Bolshunovin käytös oli häpeällistä ja siitä pitäisi rangaista. Lehden mukaan oli onni, että asiasta ei tullut jatkoseuraamuksia.

– Urheilutoimittajat olivat sitä mieltä, että tällainen käytös pitäisi tyrmätä pois. Se oli mielenkiintoista, sillä yleensä venäläislehdet ovat isänmaalisia ja ovat sankareidensa puolella. Yllätyin tästä näkökulmasta, Rantala kertoi.

Sport Express -sivuston (siirryt toiseen palveluun) linja Bolshunovin törttöilyyn oli neutraali. Tsempionat-urheilulehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan venäläistähti tuotti muulle joukkueelle pettymyksen, kun joukkue hylättiin.

Klikkaa jutun pääkuvaa ja katso koko Jälkihiki.

Lue myös:

Kommentti: Aleksandr Bolshunov loukkasi vastustajan koskemattomuutta ennennäkemättömällä tavalla, mutta suurin farssi koettiin vasta myöhemmin

Venäjän supertähden suututtanut Joni Mäki on noussut sairastelukierteestä Suomen puhutuimmaksi urheilijaksi – pitkäaikainen valmentaja avaa merkittävää muutosta

Joni Mäen valmentaja säikähti Aleksandr Bolshunovin rajua taklausta – Suomen hiihtosensaation käsi todennäköisesti kuvataan maanantaina

Hiihtoliitto tutkii Aleksandr Bolshunovin sikailuja Joni Mäkeä kohtaan – asiasta on keskusteltu FIS:n lajijohdon kanssa

Joni Mäki oli vaarassa loukkaantua hiihdon ykköstähden sekoilun takia – Suomen päävalmentaja otti tiukasti kantaa Venäjän vaatimuksiin: “Epäurheilijamaista käytöstä”

Joni Mäki avaa hetkeä, jolloin hän tiesi voittavansa sikailleen venäläistähden: "Sanoin hänelle bye bye"

Aleksandr Bolshunov selviää ilman kilpailukieltoa törkytempustaan Suomen sankarille – Venäjän valmentaja puolusti supertähteään ja kertoi syyn sikailulle

Norjalaiset järkyttyivät Aleksandr Bolshunovin törkytempusta Suomi-tappion jälkeen: "Olen täysin shokissa"

"Meinasi tulla alakautta nyrkin kanssa" – Iivo Niskaselle oli käydä huonosti, kun hän meni estämään Aleksandr Bolshunovin sikailua

Katso täysi mälli! Venäjän supertähti jyräsi Suomen hiihtosankarin – Sami Jauhojärvi tulistui uskomattomasta törkytempusta: "Hylkäyksen paikka"

Aleksandr Bolshunov raivostui ja tönäisi Joni Mäkeä rajusti maalialueella – Suomi kukisti Venäjän loppusuoralla

Suosittelemme sinulle