Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hallitus kertoi suunnitelmansa virusmuunnoksen pysäyttämiseksi: Nykyiset rajoitukset jatkuvat toistaiseksi – alueellisista toimista valtakunnalliseen epidemian torjuntaan

Hallitus varautuu virusmuunnoksen leviämiseen kolmen portaan torjuntatoimilla.

Hallituksen info uusista koronarajoitustoimista
Jenni Frilander,
Jari Strömberg,
Kristiina Tolkki
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Hallitus varautuu kiristämään koronarajoituksia virusmuunnoksen vuoksi.
  • Hallitus esitteli kolmitasoisen rajoitusmallin epidemian saamiseksi kuriin.
  • Hallituksen tiedotustilaisuuden aiheesta voi katsoa klikkaamalla jutun pääkuvaa.
  • Perjantaina hallitus päätti, että Pohjois-Suomen rajayhteisöjen erivapaudet lakkautetaan eli vapaa oikeus asioida naapurimaassa loppuu. Ulkomailta Suomeen saa matkustaa vain puoliso, seurustelukumppani, lapsi, vanhemmat tai isovanhemmat. Rajoitukset ovat voimassa 25. helmikuuta saakka.
  • Täältä voi katsoa kaikki tällä hetkellä voimassa olevat rajoitukset.

Riski koronavirusepidemian kiihtymiselle on pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan suuri. Rajoitukset on nyt syytä pitää hänen mukaansa vähintään nykyisellä tasolla.

– Riski epidemian kiihtymiselle ja tilanteen heikkenemiselle on todellinen ja suuri. Tämänhetkisten tietojen mukaan Britannian muuntovirukset leviävät jopa 50 - 70 prosenttia aiempaa virusta tehokkaammin. Siksi tarvitaan toimenpiteiden ennakollista kiristämistä, Marin sanoi.

Suomessa siirrytään alueellisesta lähestymistavasta valtakunnalliseen epidemian torjuntaan.

Hallitus jakaa rajoitustoimet kolmeen tasoon. Nyt olemme tasolla yksi, mutta jos koronatilanne pahenee, rajoituksissa siirrytään tasoille 2 tai 3, jolloin rajoitustoimet kiristyvät.

Pääministeri Marinin mukaan kahdessa eri skenaariossa siirrytään epidemian torjunnassa tasolle kaksi: joko virusmuunnokset leviävät liian nopeasti tai leviämisvaiheen kriteerit ovat jo käytössä puolessa sairaanhoitopiireistä.

– Mikäli muuntovirus lisääntyy alueellisesti ja määrällisesti niin, että epidemian leviämisen estäminen vaatii välittömiä toimia, siirrytään tasolle kaksi. Tällöin STM ohjaa THL:n lausuntoon perustuen kaikkia alueita ottamaan käyttöön leviämisvaiheen suositukset. Siirrymme siis alueellisesta lähestymistavasta jälleen kohti valtakunnallista epidemian torjuntaa. Näillä toimilla tavoitellaan nopeaa ja voimakasta kontaktien vähentämistä määräajaksi koko maassa, Marin sanoi.

Jos muilla keinoilla epidemiaa ei saada hillittyä, tulevat voimaan tason 3 toimenpiteet.

– Tätä kuitenkin yritetään välttää, koska siinä rajoitetaan ihmisten perusoikeuksia merkittävällä tavalla, Marin sanoi.

Marin kehotti myös ihmisiä hakeutumaan koronavirustestiin pienimmistäkin oireista.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan riski epidemiatilanteen huonontumisesta on huomattava. Siksi hallitus linjasi hybridistrategian toimintasuunnitelman täydentämisestä.

Hybridistrategialla pyritään estämään viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvamaan terveydenhuolto ja suojelemaan erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Hallitus määrittelee tasot näin:

Taso 1. Kaikki leviämisvaiheen toimenpiteet on otettava täysimääräisinä käyttöön leviämisvaiheessa olevilla alueilla. Voimassa olevien rajoitustoimien on pysyttävä vähintään nykyisellä tasollaan, kunnes virusmuunnoksen leviämistä ja sen estämiseksi tehtyjen toimien vaikuttavuutta on voitu arvioida.

Taso 2. Epidemian nopean kiihtymisen tai virusmuunnoksen leviämisen uhan perusteella otetaan käyttöön leviämisvaiheen suositukset ja ohjeet. Tasolla 2 voidaan ottaa käyttöön valtakunnallisesti tai alueellisesti myös mahdollisia lisätoimenpiteitä, kuten esimerkiksi pienentää kokoontumisrajoitusten suurinta sallittua henkilömäärää. Koko maassa voidaan myös ottaa käyttöön laajin mahdollinen etätyösuositus ja maskisuositus.

Tartuntatautilainsäädännön mukaisista muista toimista tulisi päättää ennen lapsia ja nuoria koskevia rajoituksia (esimerkiksi ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen).

Peruskoulun yläluokat voivat siirtyä etäopetukseen. Tämä on kuitenkin viimesijainen toimenpide.

Opetus- ja kulttuuriministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittävät tarkennetut kriteerit sellaiselle ryhmäharrastustoiminnalle, joka on tasolla 2 keskeytettävä. Samalla tulee tehdä lapsia ja nuoria tukevia ennakoivia toimia, jotta lasten ja nuorten toimintakyvylle ja hyvinvoinnille aiheutuvia haittoja voidaan minimoida.

Tasolle 2 siirtyminen edellyttää erillistä valtioneuvoston puoltoa.

Taso 3. Poikkeusolojen ja liikkumisrajoitusten käyttöönotto edellisten toimenpiteiden lisäksi. Kyseessä on äärimmäinen toimenpide, ja sitä voidaan perustella vain, jos kaikki edelliset toimet ovat osoittautuneet riittämättömiksi ja epidemiatilanteen voidaan osoittaa aiheuttavan välittömän terveydenhuollon kantokyvyn ylittymisen uhan, tai se on välttämätön väestön hengen tai terveyden turvaamiseksi.

Perjantaina hallitus päätti keinoista, joilla yritetään estää ärhäkästi leviävien koronavirusmuunnosten leviämistä Suomeen.

Matkustamista päätettiin rajoittaa radikaalisti. Rajanylitysten määrät on tarkoitus painaa 30 päivän ajaksi mahdollisimman alas.

Miten käy ravintoloille ja harrastuksille?

Tänään hallituksen asialistalla olivat myös esimerkiksi ravintoloiden asiakaspaikkojen määrä, kokoontumisrajoitukset ja harrastukset. Näihin rajoituksiin ei tullut tänään kuitenkaan muutoksia.

Hallitus harkitsee julkisten myös tilaisuuksien kieltämistä ja yleisötilaisuuksien rajaamista. Rajoitukset olisivat tiettävästi määräaikaisia ja kestäisivät 4-5 viikkoa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on jo ryhtynyt patistelemaan alueita tiukempiin rajoituksiin. Esimerkiksi Päijät-Häme olisi halunnut pitää lasten harrastukset käynnissä, mutta on nyt taipunut ministeriön vaatimuksiin.

Marin: Olen keskustellut rajakysymyksestä Viron pääministerin kanssa

Neuvotteluihin saapunut pääministeri Sanna Marin (sd.) ei Säätytalon portailla juuri avannut neuvottelujen tarkkaa sisältöä niiden aihepiiriä enempää. Hän totesi vain, että hallituksen on tällä hetkellä mentävä voimassa olevan lainsäädännön puitteissa, joka tarkoittaa käytännössä tartuntatautilakia.

Uusi lakiesitys tartuntatautilaista on parhaillaan eduskunnassa eikä sen uudistuneita pykäliä siis voida vielä käyttää.

Perjantaina tehdyistä rajapäätöksistä Marin kertoi olleensa virolaiseen kollegaansa, pääministeri Jüri Ratakseen yhteydessä. Marin sanoi ymmärtävänsa virolaisten toiveet rajakäytäntöjen höllentämisestä, mutta jatkoi ettei voi tässä tilanteessa niihin ryhtyä.

Marin perusteli tilannetta Suomen suhteellisen hyvällä koronatilanteella verrattuna Viroon ja toiseen naapurimaahan Ruotsiin.

Marin sanoi, että pitkällä aikavälillä Viron kanssa toivottavasti saadaan aikaan kestävä järjestely rajatarkastuksissa. Nyt hallitus haluaa kaikille rajapisteille kattavat koronatarkastukset.

Saksan maskipakosta Marin sanoi itsekin miettineensä siellä jyrkentynyttä linjaa. Hän sanoi nykyään käyttävänsä itse nyt kirurgista maskia kangasmaskin sijaan. Pitäisikö Suomessakin ohjeistaa maskien käyttöä ja laatua tiukemmin, on hänen mukaansa kuitenkin terveysviranomaisten harkinnan varassa.

Marinin mukaan Suomi haluaa saada rajansa terveysturvallisiksi, ja siksi rajoitukset ovat perusteltuja.

Leviämisnopeus suuri huolenaihe

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) korosti tullessaan, että hallitus tähtää ennakoiviin toimiin koronan muunnosten levitessä muualla maailmassa. Tulevissa toimissa hän sanoi odottavansa uutta tartuntatautilakia. Se mahdollistaisi toiminnan rajoittaminen myös yksityisillä kuntosaleilla ja kauppakeskuksissa määräajaksi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) jakoi Saarikon huolen taudin muunnoksen leviämisestä. Tarttuvuusluku ja tartunnat olisi painettava Suomessa nopeasti mahdollisimman alas.

Myös Ohisalo kertoi, että Viron virarnomaisten kanssa on käyty keskusteluja rajankäynnin tiukennuksista ja siitä, kuinka ne saataisiin pidempikestoisesti siedettäviksi. Hän korosti kuitenkin, että juuri nyt olennaisinta on saada matkustajamäärät mahdollisimman pieniksi.

Ohisalon mielestä on hyvä, että maiden testauskäytäntöjä voitaisiin pohtia yhdessä, mutta nyt on hänen mielestään on saatava kattavat testaukset käyntiin ensin Suomessa kaikilla rajapisteillä.

Ennakoitavuutta halutaan ulottaa kaikille alueille

Hallituksesta on väläytetty pitkin viime viikkoa, että tiukimmat, koronan leviämisvaiheen rajoitukset, voitaisiin ottaa käyttöön ennakoivasti myös muilla alueilla, vaikka tartuntamäärät eivät olisi yhtä korkealla.

Ylen tietojen mukaan SDP haluaisi tiukentaa rajoituksia koko maassa. Keskusta kuitenkin vastustaa rajoitusten kiristämistä alueilla, joilla tautitapauksia on hyvin vähän.

Tämä vaikuttaisi muun muassa perustasolla olevien alueiden harrastustilojen aukioloon sekä ravintoloiden aukioloaikoihin. Ravintoloita ei kuitenkaan voitaisi sulkea muuten kuin tapauskohtaisesti, jos ne rikkovat sääntöjä.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Hallitus: Rajojen liikennerajoitukset kiristyvät, kaikki matkustajat halutaan koronatestiin ja sukulaisten oikeus rajanylitykseen tiukentuu

Analyysi: Hallituksen rajapäätökset rajuja – ja näin kiristyksiä kommentoitiin Virossa ja Torniossa

Hallituksen koronarajoitukset: pohjoisessa elämä vaikeutuu, etelän rakennustyömaat eivät pysähdy

Viron ulkoministeri toivoo, että Suomi keventää asettamiaan matkustusrajoituksia

Suosittelemme