Hyppää sisältöön

Joni Mäen kädestä ei löytynyt murtumaa – päävalmentaja hyvillään MM-mitalitaistelun kannalta tärkeästä uutisesta

Joni Mäki satutti kättään sunnuntaina miesten viestin päätöskuohuissa, kun Venäjän Aleksandr Bolshunov kolhi suomalaisankkuria.

Joni Mäki
Joni Mäki ankkuroi Suomen miesten viestijoukkuetta Lahdessa. Mäki ei ollut aiemmin hiihtänyt maailmancupissa viestiä. Kuva: EPA-EFE / Mauri Ratilainen
Kirsi Teiskonlahti

Suomen ankkuriosuuden sunnuntaina miesten viestissä hiihtäneen Joni Mäen kädestä ei löytynyt murtumaa, Hiihtoliitto tiedottaa. Asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Suomalaishiihtäjä kävi maanantaiaamuna röntgenkuvissa. Mäki satutti oikeaa kättään Lahden maailmancupin viestin jälkikuohuissa. Venäjän Aleksandr Bolshunov pillastui Mäen kaistavalinnoista loppusuoralla, minkä seurauksena venäläinen huitoi Mäkeä sauvallaan ja taklasi suomalaisen maaliviivan jälkeen.

Kilpailun jälkeen Mäen käden päällä pideltiin jääpussia. Tästä huolimatta käsi turposi ja kämmenselässä näkyi ärhäkkä mustelma.

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen kuuli maanantaina aamupäivällä Mäen saamasta diagnoosista Yle Urheilulta.

– Kuulostaa tietysti hyvältä, jos mitään isompaa kädessä ei ole eikä tullut isompaa vammaa ja hän pystyy normaalisti jatkamaan hiihtämistä, Pasanen kommentoi puhelimitse.

Pasanen oli jutellut Mäen kanssa edellisen kerran Salpausselällä kilpailun jälkeen. Jo tuolloin veikkaus oli, ettei kädessä liene isompaa vammaa, mutta tilanne haluttiin tarkistaa kuvauksilla.

Maanantaina selvisi myös, että kaksi kansalaista on tehnyt Aleksandr Bolshunovin toimista rikosilmoituksen Hämeen poliisilaitokselle. Asiasta kertoi ensin MTV Uutiset (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi selvittää, onko esitutkinnalle edellytyksiä. Selvitykseen kuuluu muun muassa se, onko asianomistajalla vaatimuksia tai vammoja. Hiihtoliitto tiedotti maanantaina päivällä, ettei Mäki ole tehnyt eikä hän aio tehdä tapahtuneesta rikosilmoitusta.

Joni Mäki STT 24.1.2021

Mäki itse kertoi sunnuntaina Yle Urheilulle, etteivät venäläiset tulleet pahoittelemaan lopun kahakkaa. Pasanen kertoo, että hän keskusteli kisan jälkeen Venäjän hiihtomaajoukkueen päävalmentajan Markus Cramerin kanssa. Pasasella ei ole tietoa siitä, onko Bolshunov pahoitellut käytöstään jälkikäteen.

Suomen hiihtoliitto aikoo viedä kisan jälkeisen tilanteen Kansainvälisen hiihtoliiton FISin kurinpitoon. Pasanen pitää tätä tärkeänä.

– Haluamme, että se käsitellään FISin elimissä. Tämä ei kuulu hiihtokilpailuihin ja tähän pitää reagoida.

Helpotus kohti MM-kisoja

Mäki toi Suomen viestissä kakkossijalle. Edellisen kerran Suomi on ollut maailmancupin miesten viestissä palkintokorokkeella yli 20 vuotta sitten. Viestijoukkueen vire lupailee hyvää MM-kisoihin, jotka järjestetään Oberstdorfissa helmi-maaliskuussa. Mäen selviäminen ilman suurempaa haveria oli suuri helpotus juuri arvokisoja silmällä pitäen.

– Tietysti eilinen kisa osoitti, että olemme mukana mitalitaistelussa, mistä on paljon puhuttu. Oli todella hyvät hiihdot kaikilta meidän miehiltämme. Pystyimme lyömään yhden ennakkosuosikkijoukkueen, Venäjän. Se oli todella hyvä suoritus, Pasanen sanoi.

Pasasen mukaan Lahdessa nähty viestinelikko on hyvä pohja MM-kisoihin, mutta joukkue lyödään lukkoon vasta Oberstdorfissa, kun nähdään, missä vireessä miehet kisapaikalla ovat.

Päävalmentaja ei usko, että Mäen ja Bolshunovin välillä leiskuu MM-laduilla, mikäli he hiihtävät saman osuuden viestissä.

– En tiedä, onko siellä enää niin erilaista. Tämä on kilpahiihtoa ja siellä voi olla ihan eri tilanteet. Tärkeintä on nyt keskittyä kisoihin ja siihen, että olemme todella kovassa kunnossa MM-kisoissa.

Muokattu 25.1.2021 kello 13.59: Lisätty juttuun tieto Bolshunovista tehdystä rikosilmoituksesta ja siitä, ettei Mäki aio ryhtyä toimiin asiassa.

Lue myös:

Kommentti: Aleksandr Bolshunov loukkasi vastustajan koskemattomuutta ennennäkemättömällä tavalla, mutta suurin farssi koettiin vasta myöhemmin

Bolshunovista rikosilmoitus Hämeen poliisille – Mäki ei ryhdy toimenpiteisiin

"Venäläislehdessä ladattiin ihan suoraan, että Bolshunovin käytös oli häpeällistä ja siitä pitäisi rangaista" – Jälkihiki pui Bolshunovin törkytemppua

Venäjän supertähden suututtanut Joni Mäki on noussut sairastelukierteestä Suomen puhutuimmaksi urheilijaksi – pitkäaikainen valmentaja avaa merkittävää muutosta

Suomen hiihtomiehet päättivät sikailukohun varjossa yli 20 vuotta kestäneen kuivan putken ja vielä on varaa kiristää: "Aito mitaliehdokas MM-kisoihin"

Hiihtoliitto vie Bolshunovin törttöilyn Kansainvälisen liiton kurinpitoon – vakavin rangaistus on kilpailukielto

Joni Mäen valmentaja säikähti Aleksandr Bolshunovin rajua taklausta – Suomen hiihtosensaation käsi todennäköisesti kuvataan maanantaina

Suosittelemme sinulle