Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Etätyöt laukaisivat valtavan lemmikkibuumin, ja löytöeläintalot tyhjenivät ennätysvauhtia – Kennelliitto: Kasvattajat ryhtyneet teettämään lisää pentuja

Lemmikkieläinten kysyntä kasvoi merkittävästi viime vuonna. Huolta on syntynyt muun muassa siitä, onko lemmikkieläinten ottamista harkittu riittävän tarkasti poikkeusoloissa.

Etätyöt laukaisivat valtavan lemmikkibuumin ja löytöeläintalot tyhjenivät ennätysvauhtia
Mirva Ekman
Avaa Yle-sovelluksessa

Mustavalkoinen seitsemän kuukautta vanha kissanpentu lymyää sängyn alla. Seinäjokelainen Kirsi Nevanpää kertoo, että Kreetta-pentu uskaltaa jo näyttäytyä perheenjäsenille, mutta jännittää vieraita.

Nevanpää aloitti Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksen (SSESY) sijaiskotina viime keväällä, vain hetkeä ennen koronapandemian alkua.

– Simba-kissa tuli meille SSESY:ltä jo neljä vuotta sitten, ja keväällä meillä oli otollinen hetki hakea mukaan sijaiskotitoimintaan. Olimme harkinneet tätä miehen kanssa jo pitkään. Helmikuussa haimme sijaiskodiksi, ja maaliskuussa puhelin jo soi, että voisitko ottaa emon ja alle viikon ikäiset pennut, Nevanpää kertoo.

Lemmikkieläinbuumi kasvatti löytökissojen kysyntää. Myös sijaiskotien määrä kasvoi Seinäjoella viime vuoden aikana.

Jutta Nyman ja Kirsi Nevanpää katsovat puhelimelta kuvia
Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksen sijaiskotivastaava Jutta Nyman (vas.) katsoo sijaiskotia pitävän Kirsi Nevanpään kanssa kissavideoita. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Buumi nousi heti keväällä

Etätyöt, lisääntynyt kotona vietetty aika ja sosiaalisten kontaktien väheneminen saivat monet toteuttamaan toiveen tai haaveen lemmikkieläimestä.

Kodittomat kissat pääsivät uusiin koteihin Seinäjoen ja Vaasan seudulla lähes ennätysvauhtia viime vuoden aikana. Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksestä uuden kodin löysi 213 kissaa, kun edellisen vuoden lukema oli 141.

Vaasan kissatalosta eteenpäin lähti lähes 300 kissaa. Tämän kerrotaan olleen kodin saaneiden kissojen vuosittainen ennätysluku.

Lemmikkieläinten kysyntä kääntyi kasvuun maalis- ja huhtikuun aikana. Kissojen ja koirien lisäksi esimerkiksi jyrsijöiden myynti lähes tuplaantui.

Kysyntä kasvatti pennutusten määrää

Koiria rekisteröitiin viime vuonna 48 895 kappaletta, ja määrä kasvoi edellisestä vuodesta 8,3 prosenttia.

Loppuvuodesta pentuja tehtiinkin enemmän, koska kysyntä oli niin kovaa.

Tuula Laitinen, Kennelliitto

Kysyntä kasvoi keväällä räjähdysmäisesti, ja pentueiden määrät kasvoivat suhteessa tähän loppuvuotta kohti, kertoo Kennelliiton hallituksen varapuheenjohtaja ja kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Laitinen.

– Rekisteröintien nouseminen painottui loppuvuoteen toki siksi, että koiraa ei voi pennuttaa sormia napsauttamalla. Loppuvuodesta pentuja tehtiinkin enemmän, koska kysyntä oli niin kovaa, Laitinen kuvaa tilannetta.

Laitisen mukaan kaikkien rotujen kysyntä on edelleen huipussaan ja tämä näkyy jo hieman myös hinnoissa. Osa kasvattajista on nostanut hintoja viime vuoden aikana.

Laitinen uskoo, että kysyntä pysyy korkeana vielä tänäkin vuonna.

– Ilmoituspalstoilla on todella vähän koiria tällä hetkellä, eli ilmiö jatkunee tänäkin vuonna, Laitinen arvioi.

Kysynnän nopea kasvu aiheuttaa huolia

Lemmikkieläinbuumi on nostanut esiin myös huolenaiheita. Kysynnän nopea kasvu poikkeusoloissa on aiheuttanut pohdintaa siitä, onko lemmikkieläimen hankintaa harkittu riittävän tarkasti.

– Toivomme tietysti, että ihmiset eivät palauta hankkimiaan kissoja sen jälkeen, kun korona on ohi. Että ei huomattaisi, ettei tämä lemmikki nyt ollutkaan niin kiva kuin ajateltiin, miettii Vaasan kodittomien kissojen ystävien yhdistyksen puheenjohtaja Kirsti Koivula Vaasan kissatalosta.

Ajattelisimme, että koronavuoden mahdolliset vaikutukset, eli lisääntynyt lemmikkien määrä ja sen myötä lisääntyneet ilmoitukset tai laiminlyönnit eläinten hoidossa näkyvät vasta viiveellä.

Anna Sarvela, kaupungineläinlääkäri, Seinäjoen kaupunki

Eläinsuojeluilmoituksissa lieveilmiöt eivät näkyneet vielä viime vuoden aikana Kokkolassa tai Seinäjoella. Seinäjoella tarkastusten määrä kasvoi viime vuonna jonkin verran, mutta sen arvioidaan johtuvan lisääntyneistä resursseista.

–Ajattelisimme, että koronavuoden mahdolliset vaikutukset, eli lisääntynyt lemmikkien määrä ja sen myötä lisääntyneet ilmoitukset tai laiminlyönnit eläinten hoidossa näkyvät vasta viiveellä. Emme ole huomanneet yhteyttä, ainakaan vielä, kertoo kaupungineläinlääkäri Anna Sarvela Seinäjoen kaupungilta.

Valtakunnallisesti eläinsuojeluilmoituksissa huomattiin viime syksynä jonkin verran kasvua.

Ennaltaehkäisevää työtä

Eläinsuojeluyhdistyksille ja Kennelliittoon on tullut runsaasti kyselyjä myös ihmisiltä, jotka ovat olleet liikkeellä hetken mielijohteesta.

– Kasvattajat ovat joutuneet paljonkin miettimään sitä, kenelle pennun myyvät. Tätä kasvattajat toki tekevät muutenkin, ja se on mielestäni myös kasvattajan oikeus, Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Laitinen toteaa.

– Me perkaamme heti haastattelussa tarkasti sitä, onko eläimen ottamista loppuun asti harkittu, riittävätkö rahat eläimen hyvään ylläpitoon, ja miten tilanne muuttuu tulevaisuudessa, jos ei ollakaan niin paljon enää kotona, sanoo Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksen sijaiskotivastaava Jutta Nyman.

Myös Kennelliiton Laitinen epäilee, että mahdolliset lieveilmiöt koirien osalta voi tulla esiin vasta myöhemmin, kun ne kasvavat täysikasvuisiksi.

– Koirat täytyy kouluttaa hyvin ja niiden pitää oppia olemaan yksin. Tämä ei varmasti tule olemaan pysyvä malli, että teemme näin paljon etätöitä, Laitinen pohtii.

Etätyöt mahdollistivat monen lemmikkieläinhaaveet

Kirsi Nevanpää jäi etätöihin koronan takia viikko sen jälkeen, kun ensimmäiset sijoituskissat saapuivat hänen kotiinsa.

– Eläimet toivat hyvää vastapainoa työlle. Kun tuntui siltä että helposti jumiutui tietokoneen ääreen, ja välillä oli pakko mennä katsomaan kissoja, niin tuli myös henkistä hyvinvointia siinä samalla. Tuli muutakin sisältöä päivään kuin työ, Nevanpää kuvailee.

Oliver-kissa makoilee olohuoneen lattialla
Kirsi Nevanpään Oliver-kissa on tottunut sijaiskodissa vieraileviin kissoihin. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Kennelliiton Tuula Laitinen pitää lemmikkieläinbuumia osittain myös hyvänä ilmiönä. Hänen mukaansa lemmikkieläin on ihmiselle ystävä, joka esimerkiksi saa ihmisen lisäämään ulkoilua ja sitä kautta lisää kenties myös sosiaalisia kontakteja muiden koiraihmisten kanssa.

Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksen sijaiskotivastaava Jutta Nyman uskoo, että lemmikkieläimen ottaneiden joukossa on paljon sellaisia ihmisiä, joille esimerkiksi etätyöt loivat otolliset olosuhteen lemmikin ottamiselle.

– Suurin osa varmasti niistä, jotka ovat nyt ottaneet lemmikkieläimiä, ovat vastuullisia ihmisiä, jotka ovat harkinneet tätä jo pidempään, hän arvelee.

Suosittelemme sinulle