Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kansanedustaja Hussein al-Taee välttyi syytteiltä törkeistä Facebook-kirjoituksistaan

SDP:n kansanedustajaa epäiltiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan hänen Facebook-kirjoitustensa vuoksi.

Hussein Al-Taee eduskunnassa 12.9.2019
Hussein al-Taee kuvattiin eduskunnassa viime syyskuussa. Kuva: Pekka Tynell / Yle
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtakunnansyyttäjä ei nosta syytteitä SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taeen Facebook-kirjoituksista.

Tutkinta koski al-Taeen vuosina 2011–2016 omalle Facebook-sivulleen kirjoittamia solvauksia. Kansanedustajaa epäiltiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Valtakunnansyyttäjän mukaan al-Taee on todennäköisesti syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan yhdessä neljästä tutkitusta kirjoituksesta.

Siinä al-Taee kommentoi uutisartikkelia noin 200 seuraajalleen juutalaisia panettelevalla tai solvaavalla tavalla. Kirjoituksessa annettiin ymmärtää, että muiden hyväksikäyttäminen ahneutensa tyydyttämiseksi olisi juutalaisten ominaispiirre.

– Lausumat ovat omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja jopa vihaa juutalaisia kohtaan, syyttämättäjättämispäätöksessä kuvataan.

Syyttäjä pitää kuitenkin tästä rankaisemista kohtuuttomana Al-Taeen oman toiminnan vuoksi. Al-Taee kertoi esitutkinnassa poistaneensa kirjoitukset ennen politiikkaan lähtemistään.

– Al-Taee on aktiivisesti toimien ja itsenäisesti ilman viranomaisen puuttumista toiminnallaan pyrkinyt poistamaan tekonsa vaikutuksia ja ojentunut jo vuosia ennen kyseisen menettelyn ilmi tuloa, ratkaisussa todetaan.

Kolme muuta julkaisua eivät valtakunnansyyttäjän mukaan kohdennu mihinkään suojattuun kansanryhmään. Tutkittavien kirjoitusten joukossa oli muun muassa julkaisu, jossa al-Taee kirjoitti erittäin loukkaavasti saudeista.

– Siinä loukkaus kohdistui saudien kuningasperheeseen. Ovathan he arabikansaa, mutta eivät kuitenkaan sellainen ihmisryhmä, jota tarkoitetaan meidän kiihottamispykälässä, valtionsyyttäjä Anu Mantila perustelee.

Sen sijaan osa kirjoituksista olisi voinut tulla arvioitavaksi kunnianloukkauksina. Se on kuitenkin asianomistajarikos, eivätkä asianomistajat ole vaatineet al-Taeelle rangaistusta. Lisäksi rikos olisi kunnianloukkauksena ehtinyt jo vanhentua.

Valtakunnansyyttäjä käsitteli maanantaina antamassaan ratkaisussa neljää al-Taeen vanhaa Facebook-kirjoitusta. Mantilan mukaan poliisitutkinnassa oli enemmänkin kirjoituksia, mutta niitä karsiutui pois esimerkiksi rikosnimikkeen vanhentumisen vuoksi.

Nettisivullaan julkaistussa tekstissä Hussein al-Taee kirjoittaa olevansa tyytyväinen ja helpottunut, että asia on käsitelty loppuun.

– Se mitä olen sanonut tai tehnyt, on ollut kaikki sellaista, mitä en voi ottaa takaisin tai muuttaa. Kadun kirjoituksiani, eivätkä ne vastaa miltään osin nykyistä ajatusmaailmaani, kansanedustaja kirjoittaa.

Al-Taee valittiin eduskuntaan vuonna 2019 Uudenmaan vaalipiiristä.

Juttua päivitetty 25.1. kello 15.27: Lisätty Hussein al-Taeen kommentit syyttäjän ratkaisusta.

Suosittelemme