Hyppää sisältöön

Malmin lentokenttäyhdistys hakee lykkäystä häädölle – Kihlakunnanvouti: "Tarvittaessa sinne jäävä omaisuus voidaan myydä"

Ratkaisu häädön ajankohdasta tulee tällä viikolla.

Malmin lentokentällä on yhä noin 40 lentokonetta ja 10 helikopteria. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Malmin lentokentän ilmailutoiminnan päivät ovat käymässä vähiin.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi joulukuussa 2020 Malmin lentokenttäyhdistyksen alueen vuokrasopimusehtoihin liittyvän kanteen. Käräjäoikeus vahvisti vuokrasopimuksen päättyneen 31.12.2019.

Lentokenttäyhdistys ja Helsingin kaupunki ovat kiistelleet jo vuosia muun muassa vuokrasopimuksen ja lentotoiminnan päättymisen ajankohdista. Kaupunki haluaa rakentaa alueelle asuntoja.

Malmin lentokenttäyhdistys on velvoitettu vapauttamaan hallinnassaan oleva kenttäalue häädön uhalla tammikuun loppuun mennessä.

Nyt ilmailijat ovat pulassa, koska uutta paikkaa kentällä yhä oleville noin neljällekymmenelle pienkoneelle ja kymmenelle helikopterille ei vielä ole tiedossa.

– Tällä hetkellä ei ole mahdollista siirtää koneita mihinkään, sanoo Malmin lentokenttäyhdistyksen hallituksen jäsen ja kentän päällikkö Gun Gustavsson.

Hänen mukaansa koneet eivät voi lähteä Malmilta, kun kenttää ei ole aurattu, ja nollakelin sää on huono lentämisen kannalta. Lisäksi koneet vastaanottava kenttä pitäisi olla aurattuna, ja siellä pitäisi olla tilaa koneille sekä lupa laskeutumiselle.

– Jos lunta luvataan joka päivä lisää, ei kannata aurata, koska siinä välissä ei kerkiä lentämään. Vie useamman tunnin, kun lentokenttä aurataan.

Lentokenttäpäällikkö Gun Gustavsson toivoo, että häädölle saadaan lykkäystä syksyyn saakka. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Häädön lykkäystä käsitellään nyt

Malmin lentokenttäyhdistys on hakenut lykkäystä häädölle Etelä-Suomen ulosottolaitokselta elokuun loppuun saakka.

Kihlakunnanvouti Jussi Räikkösen mukaan tämän viikon aikana päätetään, myönnetäänkö häädölle lykkäystä.

Jussi Räikkönen, miltä tilanne vaikuttaa?

– En lähde nyt spekuloimaan. Tällä hetkellä kuullaan hakijaa asiasta.

Mitä tapahtuu, jos lykkäystä ei myönnetä, ja koneita ei viedä pois tammikuun loppuun mennessä?

– Jos tällä alueella, mikä on häädön kohteena, on omaisuutta, ulosottomies huolehtii sen omaisuuden käsittelemisestä. Tarvittaessa sinne jäävä omaisuus voidaan myydä.

Miten ulosottomies käytännössä ottaisi haltuun lentokoneet? Lähdetäänkö niitä hinaamaan tai laitetaanko koneisiin kettingit?

– Se voi tarkoittaa juuri tuon kaltaisia toimia. Sitä ei ole missään vielä päätetty, miten se tapahtuu, jos siihen tulee ylipäätään tarvetta.

Pienkoneille tarvitaan uusia halleja

Malmin lentokenttäyhdistys on hakenut hovioikeudesta valituslupaa Helsingin käräjäoikeuden ratkaisusta, mutta sitä ei ole vielä myönnetty. Hovioikeus ei ole myöskään keskeyttänyt häädön täytäntöönpanoa.

Gustavsson toivoo, että lisäaikaa saadaan syksyyn saakka.

Etelä-Suomen pienillä korpikentillä ei hänen mukaansa ole vielä tilaa Malmin koneille.

– Pienkoneille pitäisi olla halli, jotta ne saadaan lukittuun tilaan, kun kentät eivät ole aidattuja. Ei ole turvallista, että kuka tahansa pääsee käsiksi näihin koneisiin. Osa koneista on sellaisia, joita ei voi muutenkaan pitää ulkona kesällä eikä talvella.

Viime vuonna Nummelan ja Vesivehmaan kentille on valmistunut yhteensä kolme uutta lentokoneiden säilytyshallia, joihin osa koneista on jo siirretty Malmilta.

Nyt uusia halleja on suunnitteilla Pyhtäälle, Hyvinkäälle ja Nummelaan.

Gustavsson uskoo, että hallit saattavat valmistua syksyyn mennessä.

– Kun ne valmistuvat, tilanne on melkein hyvä koneiden sijoittamisen osalta.

Hänen mukaansa lähikentät eivät kuitenkaan vielä ole kehittyneet riittävästi, kun Malmin lentoasema on ollut pitkään alueen keskeinen toimija.

– Helsinki on leikkaamassa siivet kokonaiselta liiketoiminta-alalta, Gustavsson harmittelee.

Viimeiset Malmilla toimivat lentokoulut, kuten Aeropole flight training, suuntaavat katseensa Pirkkalaan ja Vesivehmaalle.

Aiheesta lisää:

Lentotoiminta Malmin kentällä päättyy välittömästi häädön uhalla – käräjäoikeus määräsi yhdistyksen myös maksamaan sakkoja yli 200 000 euroa

Malmin kentän loppu lähenee, lentokoulut etsivät vaihtoehtoja –"Pitää päästä kentälle nopeasti ja sitten lentämään"

Suosittelemme sinulle