Hyppää sisältöön

Oulun Tietomaan teatterin paikalle on tulossa Suomessa ainutlaatuinen vuorovaikutteinen näyttelytila

Suuressa mustassa tilassa käytetään erilaista teknologiaa elämyksellisen ja vaikuttavan taiteen ja tieteen kokemiseen.

Oulun Tietomaan elokuvatatterin paikalle on tulossa ainutlaatuinen näyttelytila. Arkistokuva. Kuva: Risto Degerman / Yle

Ouluun on suunnitteilla maassamme ainutlaatuinen erilaista teknologiaa hyödyntävä vuorovaikutteinen näyttelytila.

Kooltaan 16x9 metrin lattia sekä seinäpinta-alat mahdollistavat elämyksellisen ja vaikuttavan taiteen ja tieteen kokemisen.

Lähin vastaava näyttelytila (siirryt toiseen palveluun) on Itävallan Linzissä.

Näyttelytilasta toivotaan yhtä Oulun tulevaisuuden matkailun vetonaulaa. Hanketta aioitaan esitellä myös Oulussa keväällä vierailevalle Euroopan kulttuuripääkaupunkikisan tuomaristolle.

Näyttelytila on tarkoitus rakentaa tiedekeskus Tietomaan nykyisen elokuvatatterin paikalle. Rakennus on suunniteltu purettavaksi. Jos poliittiset päättäjät näyttävät vihreää valoa, suunnitelmat uudesta rakennuksesta saataisiin tämän vuoden aikana ja näyttelytila voisi olla valmis vuonna 2025.

Museo- ja tiedekeskus Luupin johtaja Jonna Tammisen mukaan tarkoitus on yhdistää kulttuuria laajasti.

– Sinne voidaan tuoda esittävää taidetta, musiikkia, teatteria ja tanssia. Kyseessä on Deep Space -konsepti. Se on musta tila, joka mahdollistaa immersiivisiä teoksia. Yhdistetään kuvaa, ääntä ja 3D-tehosteita. Luodaan tiloja, mitä ei muuten voida tehdä. Sitä lähdetään hakemaan nyt meillekin.

Museo- ja tiedekeskus Luupin rakennusten käytöstä, remontoinnista ja mahdollisista uudistiloista on käyty keskustelua pitkään.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle