Hyppää sisältöön

Hattulan valtuutetuilta rajua kritiikkiä kunnanhallituksen menettelytavoille

Hattulan kunnanvaltuutetuista osa katsoi hyllytettyjen viranhaltijoiden joutuneen maalituksen kohteeksi.

Hattulan valtuutetut tuomitsivat puheenvuoroissaan kunnanhallituksen menettelytavat. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Timo Leponiemi

Monet Hattulan kunnanvaltuutetut ihmettelivät rajuin sanakääntein kunnanhallituksen päätöstä pidättää kaksi viranhaltijaa keskeneräisten rakennuslupien vuoksi. Viranhaltijoita ei kuultu päätöstä tehtäessä. Kunnanhallituksen katsottiin myös puuttuneen muiden toimielinten päätösvaltaan.

Maanantaisessa Hattulan kunnanvaltuuston kokouksessa elinvoimalautakunnan puheenjohtajana toimiva Kaj Nordenswan (kesk.) ihmetteli, miten kunnanhallitus päätyi keskeneräisten rakennuslupien vuoksi pidättämään virasta kaksi viranhaltijaa ilman kuulemista.

Nordenswan katsoi kunnanhallituksen ohittaneen kunnan hallintosäännön, kun se käsitteli lautakunnan toimivaltaan kuuluvaa asiaa. Lisäksi kunnanhallitus teki lainvastaisen päätöksen, huomautti Nordenswan.

– Lainsäädäntö sanoo, että asianosaista on kuultava. Ketään ei saa tuomita tai leimata ennen kuin he ovat saaneet sanoa mitään. Mitä ohjetta kunnanhallitus on oikein kuullut? ihmetteli Nordenswan.

”Ei olla poikkeustilassa”

Nordenswan ihmetteli myös kunnanhallituksen kiirettä asian käsittelyssä.

– Hattula ei ole poikkeustilassa, ei edes maakunnallisesti, saati valtakunnallisesti.

Nordenswan korosti sitä, että rakennuslupa on voimassa viisi vuotta ja se raukeaa, ellei luvalle ole haettu jatkoa.

– Laki sanoo, että silloin pitää hakea uusi lupa. On turha kantaa huolta siitä, että jotkut eivät toimi lupaehtojen mukaan. Ihmettelen isoin kirjaimin yksittäisten virkamiesten maalittamista. Heitä epäillään todennäköisin syin kuulematta heitä, ei oikaista asioita ja jatketaan aktiivista tiedottamista. Lisäksi kunnanhallitus on virheellinen käsittelyelin.

Varatuomarin ohjeilla

Vs. kunnanjohtaja Pekka Järvi perusteli kunnanhallituksen päätöstä kiireellä. Hän vetosi varatuomari Kari Lehtisen näkemykseen, että virasta pidättämiset voi tehdä ilman kuulemista tai jättää jopa kokonaan suorittamatta.

– Asiat on pakko selvittää, niitä ei voinut jättää. Se on kunnan elinvoiman kannalta oleellista. Meillä rakentaminen on hiipunut 30 prosenttia aiemmasta, huomautti Järvi.

Tornandon tekemästä, rakennusvalvonnan tilannetta koskevasta raportista Järvi korosti siinä esitetyistä asioista turvallisuutta, terveellisyyttä ja stabiliteettia.

Rakentajan vastuulla

Hattulan rakennusvalvonnasta vastaavan viranomaisjaoston puheenjohtajana toimiva Teemu Salvisto (kesk.) muistutti, että loppukatselmuksen tilaaminen kuuluu rakentajalle. Hän kertoi selvittäneensä asiaa myös muualta, isomman kunnan rakennusvalvonnasta.

– Jos katselmuksessa ei ole huomautettavaa, erillisiä merkintöjä ei tehdä ja kun paperissa on allekirjoitukset, asia on kunnossa. Jos joku asiakirja puuttuu eli asia on kesken, se on rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuulla hoitaa se kuntoon.

"Pakko reagoida"

Jiri Kattelus (kok.) katsoi, että keskeneräisten rakennuslupien määrään oli pakko reagoida. Hän myös kysyi, oliko lautakunnalla tiedossa, että keskeneräisiä lupia oli niin paljon.

– Meille on kerrottu, että kaikki on hyvin ja nyt paljastui kuitenkin tällainen määrä.

Kattelus antoi tukensa kunnanhallituksen toiminnalle. Hän on itse kunnanhallituksen jäsen.

”Pöyristyttävää”

Elise Oikari (kd.) pitää tavoitetta rakennuslupa-asioiden kuntoon saattamisesta hienona tavoitteena, mutta kuvasi siihen liittyvää prosessia pöyristyttävänä.

– Mihin on kiire, jos lupia on kertynyt vuosikymmeniä? Ja pidättää viranhaltijat laittomasti viroistaan. Rahaa on mennyt 40 000-50 000 euroa selvityksiin ja palkkoihin. Rahalle olisi ollut järkevämpääkin käyttöä.

– Tämä ei ole niin poikkeuksellinen tilanne, että olisi syytä irtisanomisiin. Valitettavasti hyvä tarkoitus ei pyhitä keinoja, korosti Oikari ja halusi saada virasta pidätetyiltä omat vastineensa.

Huolta työnantajamaineesta

Hanna Jokinen (vas.) oli huolissaan siitä, miltä Hattula näyttää työnantajatahona virkamiesten julkisen ryöpytyksen jälkeen.

– Onko toimittu fiksusti? Kaikki ovat syyttömiä, kunnes heidät on tuomittu. Millaista kuvaa se antaa, kun yhtä ihmistä lyödään ja suomitaan?

Myöskään Kari Ventola (Hattulan hyväksi 2020) ei voinut hyväksyä kunnanhallituksen toimintatapoja. Hänen mielestään asia olisi voitu laittaa pariksi päiväksi pöydälle ja kuulla viranhaltijoita.

– Kunnanhallituksen puheenjohtaja tietää käytännöt rakennuslupaprosesseissa. Tässä on menossa viranhaltijoiden maalitus. Asia olisi voitu hoitaa toisin, jos olisi haluttu.

Luottamusmiehetkin toimivat virkavastuulla

Ventola huomautti myös, että laki kunnallisesta viranhaltijasta on yksiselitteinen ja lisäksi kunnanhallitus rikkoi hallintosääntöä. Hän korosti sitä, että luottamushenkilöt toimivat virkavastuulla ja vastaavat päätöksistään.

Ventola kiinnitti hänkin huomiota Hattulan työilmapiiriin ja kaipasi valtuustolle annettavaa kunnanhallituksen selvitystä työsuojelutapauksista.

Päätökset elinvoimalautakunnassa

Keskiviikon valtuusto päätti, että kaavoituspäällikkö Juha Prittisen ja rakennustarkastaja Jorma Immosen virkasuhteiden jatkosta päättää elinvoimalautakunta sen jälkeen, kun rakennuslupiin liittyvät selvitykset on käyty tarkemmin läpi.

Valtuuston edellyttämät viranhaltijoiden kuulemiset järjestetään torstaina. Vielä jäi avoimeksi, tuodaanko kuulemista koskevat muistiot valtuutettujen tietoon.

Lue lisää:

Pienen kunnan päätöksenteko luisui kriisiin – Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtajaa syytetään omavaltaisuudesta, viranhaltijat pakenevat (16.12.2020)

Hattulan virasta pidätetty Juha Prittinen kirjelmöi valtuutetuille - "Toiminnastani yritetään jatkuvasti löytää virheitä. (25.1.2021)

Suosittelemme sinulle