Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kotka panostaa Karhulaan lähivuosina yli 55 miljoonaa euroa – uusi alakoulu aiotaan rakentaa jäähallin viereen

Kotkan kaupunginvaltuusto perehtyi Karhulan lähitulevaisuuden suunnitelmiin maanantaina pidetyssä tiedonantokokouksessa.

Eskolanmäen koulun oppitunti Kouvolassa.
Karhulan uuteen alakouluun yhdistetään nykyiset Hakalan ja Rauhalan koulut. Kuvituskuva. Kuva: Antro Valo / Yle
Juulia Tillaeus
Avaa Yle-sovelluksessa

Karhulan lähitulevaisuuden suuntaviivat alkavat hahmottua Kotkassa.

Esimerkiksi uuden alakoulun tuleva sijainti on nyt täsmentynyt. Karhulan uutta alakoulua suunnitellaan jäähallin viereen Ahlströmintien varrelle.

Uuteen alakouluun yhdistetään nykyiset Hakalan ja Rauhalan koulut. Rakennuksen on määrä valmistua vuonna 2024.

Uuden rakennuksen valmistuttua koulutoiminta nykyisissä Hakalan ja Rauhalan koulujen rakennuksissa päättyy. Uuteen kouluun tulee vuosiluokat 1–6 ja esikoulu.

Koulun tavoitehinta-arvio on noin 16,6 miljoonaa euroa ilman irtaimistoa. Tänä vuonna hankkeelle on varattu 900 000 euron suunnittelurahoitus. Uuteen kouluun tulee tilat noin 490 oppilaalle, joista 50 on esikoululaisia. Koulusta ja piha-alueesta suunnitellaan esteettömät.

Nykyinen Rauhalan koulu on musiikkipainotteinen kolmannelta vuosiluokalta lähtien, ja liikuntapainotteinen kuudennelta vuosiluokalta lähtien. Painotusten on tarkoitus jatkua myös uudessa alakoulussa.

Rauhalan koulun nykyiseltä tontilta puretaan tyhjilleen jäänyt koulu, entinen keskuskeittiö ja nykyiset koulun väistötilat. Rauhalan puupäiväkoti sen sijaan tulee säilymään tontilla.

Uudisrakennus parantaa myös puutetta liikuntatiloista Karhulassa.

Karhulan kirjasto koulukeskukseen

Karhulan koulun nykyiselle tontille puolestaan tulee koulukeskus, johon sijoitetaan vuosiluokat 6–9 ja lukio.

Koulukeskukseen yhdistetään Helilän ja Karhulan yläkoulut sekä Karhulan lukio. Koulukeskukseen on tarkoitus sijoittaa myös Karhulan kirjasto ja nuorisotoimen tiloja. Koulukeskus mitoitetaan yli 1 100 yläkoululaiselle ja lukiolaiselle.

Asemakaavan muutoksella Karhulan koulun tonttiin liitetään entisen linja-autoaseman tontti sekä Matkakuja. Nykyinen kivikoulu on jäämässä käyttöön, mutta rakennuksessa tarvitaan joitakin tilamuutoksia.

Hankesuunnitteluryhmä esittää koulun liikuntatilojen rakentamista erillisenä rakennuksena viereisen Ahjokodin tilalle, koska tontti on laajentamisesta huolimatta ahdas. Liikuntahalli on tarkoitus suunnitella ja rakentaa yhtä aikaa koulun ja kirjaston kanssa.

Puukoulussa, jonka teknistä kuntoa ja rakennushistoriallista arvoa on selvitetty viimeksi vuonna 2020, jatketaan selvityksiä alkuvuonna 2021.

Karhulan koulukeskuksen tavoitehinta-arvio on 22,1 miljoonaa euroa ilman irtaimistoa. Summa sisältää kivikoulun muutostyöt, koulun ja kirjaston uudisosan sekä liikuntahallin.

Lisäksi mahdollinen puukoulun täydellinen peruskorjaus maksaisi alustavan kustannusarvion mukaan 3,5–4,5 miljoonaa euroa. Mikäli puukoulu peruskorjataan koulukäyttöön, pienentää se uudisrakennusosan laajuutta.

Koulukeskuksen hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen koulukeskuksen suunnittelusta julistetaan arkkitehtikilpailu.

Karhulan koulukeskuksen on määrä valmistua vuonna 2025.

Kouluhankkeiden hankesuunnitelmat ovat parhaillaan valmistelussa, ja ne ovat tulossa päätöksentekoon kevään aikana.

Karhulan uusi päiväkoti

Karhulan uuden päiväkodin rakentaminen on viivästymässä aiemmin kerrotusta.

Uusi päiväkoti on ollut tarkoitus ottaa käyttöön viimeistään vuonna 2024. Nyt päiväkodin rakentaminen on kuitenkin tarkoitus ajoittaa vuosille 2025–2026.

Lue lisää: Karhulan uuden päiväkodin suunnittelu otti jälleen askeleen eteenpäin Kotkassa – nyt odotetaan päätöstä Hakalan-Rauhalan koulun sijainnista

Uuden päiväkodin sijoituspaikasta ei ole vielä tehty päätöstä.

Kaupungin mukaan päiväkodin sijoittamisesta Rauhalan päiväkodin kanssa samalle tontille saataisiin synergiaetua. Esitys rakennuspaikasta on tarkoitus tehdä hankesuunnitelman yhteydessä.

Päiväkodin tavoitehinta-arvio on 4,7 miljoonaa euroa ilman irtaimistoa.

Uusi paloasema

Karhulaan suunnitellaan myös uutta paloasemaa.

Paloasema on määrä rakentaa Tapiontien itäpuolelle jäähallia vastapäätä. Uusi paloasema maksaa arviolta noin 11,5 miljoonaa euroa. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2022. Uuden paloaseman myötä Jylpyn paloaseman toiminta lakkaa.

Yhteensä Karhulaa aiotaan kehittää vuosina 2021–2026 yli 55 miljoonalla eurolla.

Kotkan kaupunginvaltuusto perehtyi Karhulan lähitulevaisuuden suunnitelmiin maanantaina pidetyssä tiedonantokokouksessa.

Suosittelemme